Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne, známý jako Duke, je prostě klasikem amerického westernu a film "Rio Bravo" patří k tomu nejklasičtějšímu, co můžeme v americkém westernu s Waynem najít. Jednoduše řečeno, je to klasika. Ve filmu se spojilo několik zajímavých faktů. Kromě toho, že je barevný, se John Wayne sešel s režisérem Howardem Hawksem, který se proslavil filmy jako "Hluboký spánek", "Červená řeka" nebo podílem na filmu "The Thing from Another World", abych trochu zabrousil do hororového hájemství, ale pravda, u tohohle filmu nebyl hlavním režisérem. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/rio-bravo-1959-80.html ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika. Kdo neviděl, nemůže se považovat za znalce westernu. Nádherný příběh, v němž na straně zákona stojí kladné postavy, byť se svými lidskými slabostmi. Chlapský John Wayne jako šerif má za své pomocníky alkoholika a kulhavého staříka. Přesto se jim podaří zvítězit nad přesilou namachrovaných darebáků. A herečka A. Dickinsonová (na níž Wayne nakonec zabere) je opravdu nádherná ženuška. Příběh je sice delší, dosti konverzační, ale vedle "Sedmi statečných" řadím tento Hawksův film k nejlepším americkým westernům. Zde je ještě dobře rozlišeno dobro a zlo, zákon a bezpráví.--------------Viděno znovu 21. 8. 2014 (tentokrát s cz dabingem): Ono je to vlastně spíš takové melodrama, americký "heimatfilm" s westernovými prvky a s morální a uměleckou kvalitou. Třeba pasáž, kdy si zazpívají tři outsaidři v předvečer závěrečného střetnutí s přesilou gaunerů, je moc pěkná.: song Just my rifle... https://www.youtube.com/watch?v=v2ssbgThljU Znovu musím konstatovat, že Vladimír Brabec dabuje Johna Waynea skvěle, většina konverzace je zajímavá a vtipná. Vedle Rostera Cogburna a Malých kovbojů můj nejoblíbenější western s Johnem Waynem. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Môj prvý western s Johnom Waynom. Hawks stavia príbeh na klasickej schéme. Film nestojí na prešpekulovaných dejových zvratoch, fantastických prestrelkách a antihrdinoch. Je to o parte nesúrodej štvorici kamarátov, ktorý dávajú na seba pozor. Majú cit pre spravodlivosť a neboja sa nebojácne postaviť buzerácií a zločincom hoci šance na výhru sú často krát malé. Dean Martin a Wayne si skvelo sekundujú a starček Stumpy je postavou na nezaplatenie. Uvoľnuje napätie a zároveň je dobrák od kosti. Tak dobre napísanú postavu som vo westerne už dlho nevidel. A každý jeho vtip funguje. V zásade Hawks natočil veľmi inšpiratívny western, kde to poctivou filmárskou prácou úplne presakuje. Teším sa na zvyšné časti trilógie. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem se dozvědět, co ti tlustí kokoti za oceánem vidí na tom John Wayneovi, kterého tam vzývají skoro jako tamního Boha. Dozvěděl jsem se to. Dlouho jsem neviděl tak kvalitní western. Tento film splňuje v mých očích veškeré aspekty kvalitního westernu. Luxusně napsané postavy, které byly skvěle zahrané sympatickými herci, dostatečně zajímavý příběh, ideální nadhled, umění příjemně dávkovat jemný humor a bezedné vědro úžasné a pravé atmosféry divokého západu. Nikterak mi nevadila délka filmu, i když by pokrácení jistě snesla a hrozně mě bavila chemie a celkově napsaný budující se vztah mezi Waynem a Dickinson. Byl tak akorát romantický, nebral se příliš vážně, ba dokonce nabídl příjemný příval humoru. Zejména za posledně zmiňované před Hawksem opravdu smekám, protože aby mě někdo dokázal dostat romantickou linkou, která mě v naprosto drtivé většině případů ve filmech otravuje, to se stává jednou, maximálně dvakrát za 100 filmů. Příjemně jsem si u snímku zarelaxoval, dokonale mě pohltil svoji příjemnou atmosférou. Dokonce bych se ho nebál označit za film, na který bych dostal chuť v budoucnu znovu a případně mu zvýšil hodnocení. Krása, s Hawksem a Waynem jsem rozhodně neskončil. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

John Wayne uz tu neni zadni klucina a nemozne se obleka, ale ze sveho ostrovtipu a presne musky nic neztratil. Prestoze se snad ani nejedna o cisokrevny western, ale spis o komroni westernove melodrama odehravajici se v 85% v inerieru, kde kulky svisti velmi sporadicky. Taktez ostatni zucastneni maji zivotni stavy na rozdavani - pres akcniho opilce, mexickeho majitele hotelu, tajemne karbanicky az po toho zkripleneho dedu. Zkratka sestava na vybornou koverzacku s par zvraty a ani se nenadejete a skoro dve a pul hodiny je pryc. Super podivana. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • První Hawksův film po čtyřech letech od kritikou odmítnutého a kasovně propadlého snímku Země faraonů (1955). Hawks si po něm dal pauzu a pobýval v Evropě. (džanik)

Reklama

Reklama