Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Až dodnes jsem nevěřil, že po naší malebné planetce kráčí žena, která je schopná vytvořit úžasný film. Europa Europa je jeden z nejlepších filmů, které mapují situaci v tehdejším světě dvou tyranů. Podařilo se jí naprosto úžasně vystihnout střet dvou ideologií prostřednictvím židovského chlapce, který měl jedinou touhu - touhu přežít. Pravda, občas obskočil nějakou tu Němku, občas si počíhal na Rusku, ale jistě to byl milý hoch bez přebytečné kůže v intimních partiích, která ho stála jeden zub a téměř i život. Skutečně se jedná o úžasný film. Ten kdo mu nenapálí minimálně 4 body, ten skončí jistě v pekle. A tam rozhodně nechci, protože by se mohlo jednat o peklo židovské. Viděno v orginále(německy) s anglickými titulky. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už v úvodu, kde zazněl můj nejoblíbenější valčík Na krásném modrém Dunaji, jsem vytušil, že tenhle film se mi bude líbit. A taky že ano. Navíc Evropa, Evropa na nic nečekala a hned v prvních 10 minutách přišla tragédie, která odstartovala tento neskutečný příběh Salomona Perela. Bylo více než zajímavé sledovat přesuny hlavního hrdiny z Německa přes zrovna zaniknuvší Polsko do Ruska, tam a nazpátek a hlavně perfektní schopnost Salomona se z každé nepříznivé situace vykecat. A tak ho chvíli převychovávali Rusové, pak zase Němci a já si stále říkal, kde pořád bere to štěstí (samozřejmě v neštěstí) a jak je možné, že ho tolik neuvěřitelných náhod dokázalo zachránit. A to je právě jediný problém tohoto filmu. Jejich tam tolik, že i když byl prý inspirován knihou napsané podle skutečné události (na konci vidíme i pravého Salomona Perela), dikákovi (nebo alespoň mně) se to prostě nějak nezdá. Proto "jen" ty 4*, jinak jsem byl moc spokojen a některé scény mě i pobavily (ať už to byl taneček 2 dikátorů, braní Žida jako vzor pravého árijce, nebo "obsazení" nepřátelské pozice). "Jezte správně s vidličkou a nožem. Nůž do pravé ruky, vidličku do levé. Žádné mlaskání! Žádné drobení! Mějte úctu k německému chlebu!" ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

film se silným příběhem, ale je bohužel natočen na můj vkus příliš tuctově a dost je na režisérské práci vidět ženská ruka, která mi do válečného filmu moc nesedla. Občasné art prvky mi přišly spíš ke smíchu, ale aspoň nějaké to zpestření. Je však dostatečně poučný pro neznalé historie 2.světové války, či pro ty, které se učili dějepis ještě za komunismu. Určitě lepší 3hvězdy. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy jsem (snad kromě nějakého porna) neviděl film, který by se celou dobu tak šíleně točil okolo přirození hlavního hrdiny. Tedy obřezaného přirození hlavního hrdiny. On je totiž žid a to za 2. světové války rozhodně nebyla žádná výhoda. Jenže on naštěstí i nějakou tu výhodu má. Je trilingvidní a pokud se tedy na světlo nedostane jeho přirození, dokáže se ze všeho vykecat. A že se mu to opravdu daří. Několikrát přebíhá z ruské strany na tu německou a zase zpátky a i přes důkladnou ideologickou masáž na obou stranách (na rozdíl od ostatních) u něj stejně vždy vítězí ten nejpřirozenější lidský pud - přežít. Hodně se mi líbilo především to, že se ve filmu pokaždé mluví originálním jazykem. Pokud se děj odehrává v Německu, tak německy, pokud v Rusku, tak rusky a ne jako v obdobných amerických filmech, kde ať se děj odehrává třeba v Japonsku, stejně všichni mluví plynulou angličtinou. Všechno je to navíc slušně natočeno a z "Evropy, Evropy" se tak pro mě stává další film, který by rozhodně neměl chybět ve filmotéce každého filmového fajnšmekra. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nie príliš zaujímavý a veľmi málo realistický filmový príbeh z WW2 o Židovi v Hitlerjugend. Hlavná postava je nesympatický ťuťko, ktorý stále narieka a keď ide do tuhého, tak sa uteká skryť alebo sa beží vzdať nepriateľovi. Veľmi som mu teda nefandil. Navyše bolo nanajvýš zvláštne, že mu na jeho malé tajomstvo neprišli za celú vojnu, keď bol na fronte s Nemcami a potom si vegetil v Hitlerovej mládeži. Už na začiatku, keď ho našli náckovia a nemal doklady, tak by bolo logické si ho overiť, ako inú postavu chvíľu predtým, nie ho len tak prijať medzi seba. To by to mali špióni pri takom prístupe veľmi jednoduché a Hitler by skončil o pár rokov skôr. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se říká, že se Salomon Perel narodil ve stejný den jako Hitler, tedy 20. dubna. Ve skutečnosti se narodil o den později 21. dubna. (Kulmon)
  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)
  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)

Reklama

Reklama