foto

Václav Marhoul

  • nar. 30.1.1960 (56 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Po vystudování FAMU několik let zasvětil divadelnímu sdružení Pražská pětka, výtvarné skupině Tvrdohlaví, ale hlavně pak filmovým studiím na Barrandově: nejprve od roku 1984 jako asistent produkce a později jako zástupce vedoucího produkce. Za produkci se podílel hlavně na filmech režiséra Tomáše Vorla Pražská pětka a Kouř.

Na počátku 90. let se pak dostal do samotného vedení, kdy působil sedm let jako generální ředitel. V roce 1997 založil společnost Silver Screen, která se v první řadě věnuje produkci českých hraných filmů. V roce 1998 byl společností distribuován film Postel režiséra Oskara Reifa, na kterém byl společně s Janem Bílkem producentem. V roce 2003 pak jeho společnost vyrobila celovečerní film Mazaný Filip. Dále realizoval jubilejní výstavu výtvarné skupiny Tvrdohlaví ve Valdštejnské jízdárně Národní galerie (1999) a stálou reprezentační galerii této skupiny v Paláci Lucerna (2000-2003). Společnost je podepsána i pod speciálními akcemi, jako podporou vstupu ČR do NATO v roce 1998 nebo akcí Obětem komunismu z roku 2005. Marhoulovo jméno si jistě řada lidí spojuje i s organizací summitu NATO v Praze, respektive jeho kulturní náplně v roce 2002, a taktéž s oslavami 55. a 60. výročí ukončení 2. světové války (roky 2000 v Plzni a 2005 v Praze).

Kromě toho se Václav Marhoul věnuje herectví v Divadle Sklep a občas i účinkuje ve filmech a TV seriálech (např. Skřítek, Redakce, Horákovi). Je členem prezídia a dozorčím rady České filmové a televizní Akademie a v roce 2003 se svým debutem Mazaný Filip úspěšně zařadil i mezi filmové režiséry.

presskit k filmu Tobruk

Režijní filmografie

2008 Tobruk
2003 Mazaný Filip

Dokumentární

2010 My jsme to nevzdali (koncert)

Herecká filmografie

2014 Vejška
2012 Cesta do lesa
2009 Ulovit miliardáře
2008 Expozitura (TV seriál)
2007 Gympl
2006 Horákovi (TV seriál)
2005 Rajónové blues (TV film)
Rána z milosti (TV film)
Skřítek
2004 Redakce (TV seriál)
1994 Amerika
1991 Penziónek (TV film)

Dokumentární

2016 Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa
2013 Český žurnál (TV seriál)
Český žurnál: Spřízněni přímou volbou (TV film)
13. komnata Václava Marhoula (TV film)
2012 Neviditelná ruka trhu: privatizace Barrandova (studentský film)
2008 Deník Tobruk (TV film)
Film o filmu: Tobruk (TV film)
2005 Postel Remastered
2004 Bezesné noci
1998 Králikův seznam (TV film)
1994 Pražská pětka z Vídně do Akropole (TV film)

TV pořady

2015 Divadlo Sklep: Böhmen und Mähren (TV pořad)
2014 Kancelář Blaník (TV pořad)
Mezi ploty se Simonou Babčákovou (TV pořad)
2013 Český lev 2012 (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
Interview B.T. (TV pořad)
Máte slovo (TV pořad)
Mr. GS (TV pořad)
2005 Vodopád Tomáše Hanáka (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Wartburg movie show (TV pořad)
1994 Prology (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

1998 Postel

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(24)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace