Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 1

(série)

VOD (1)

Epizody(8)

Ve městě Hawkins, ve kterém se dějí podivné věci, se sice po jednom chlapci slehne zem, ale objeví se dívka, která vládne silami, které jako by byly z jiného světa. (Netflix)

Recenze (191)

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriálová první řada připomene kouzelnou atmosféru osmdesátkových filmů US provenience (my tady měli přeci jen trochu jiné osmdesátky) a namixuje do ní napětí přímo hororové, a to takovým stylem, že u každého dílu sedím v křesle jako přikovaný a skoro nedýchám. Asi půjdu přehodnotit svou seriálovou TOPku, tedy pokud to další série nějak zásadně "nepošlou ke dnu". ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Čím větší blbnina, tím větší hodnocení. Přes samé vychvalovaní tohoto seriálu jsem neodolal, ale i přes to, že tohle není můj šálek čaje jsem shlédl první velice trapnou řadu. Dětský horor, který vůbec nefunguje, snad kdyby mě bylo mezi 10-12 lety, dal bych plný počet. Jisté kvality to má, něco se mě na tom přesto líbilo, proto nedávám odpad, ale každým dílem je to trapnější a trapnější. Vlastně mě ovlivnila Metallica, díky níž jsem začal tento seriál sledovat a snad ho dosleduji celý, i když mě samotný děj ani trochu nezajímá. Metallica reagovala na použití písně v seriálu Stranger Things | REFRESHER.cz ()

Reklama

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stranger Things Season 1 – Netflix a jeho další trefa do černého. Seriál Stranger Things se stál události léta 2016. Mluví a píše se o něm naprosto všude a během chvilky si tato novinka vydobyla místo na vrcholu seriálového potravního řetězce. Jak se mi líbil tento projekt? Bez mučení přiznám, že opravdu dost, i když to v mém případě není „stovková“ událost. ST se odehrává v roce 1983 a zaměřuje se na partu obyčejných mladých nerdíků, kteří tráví mnoho času u D&D a scifi filmů až do chvíle, kdy se musí vypořádat se zmizeních jednoho z nich. Od tohoto okamžiku se jim svět obrátí naruby a zažijí naprosto šílenou kapitolu ve svém životě. Seriál pobral inspiraci na různých místech, od E.T.ho přes Kingova díla a Poltergaista až k filmům Johna Carpentera. A to je jen dobře, neboť to dělá velice chytře a taktně. Jeden z prvních zásadních kladů a pozitiv je zanesení děje do osmdesátých let. V dnešní záplavě kriminálek a stupidních komedií tak působí originálně a neotřelé. S každou epizodou se více a více ponoříte do tohoto období a budete si přát, aby první řada obsahovala více epizod, abyste si mohli naplno vychutnat místní atmosféru. Další premisou je naprosto perfektně zvládnutý casting mladých aktérů. S dětskými protagonisty to bývá většinou těžké a více dokážou diváka iritovat než nějak potěšit. Zde se nic takového rozhodně neděje a naopak jsem si v některých pasážích přál větší začlenění těchto postav. Dovolím si také vypíchnout postavu šerifa Jima Hoppera. Po delší době mě dokázala zaujmout postava nějakého šerifa. Většinou jsou vyobrazení jako naprostí gerojové, kteří zvládnou sami vyřešit jakýkoliv případ či naopak jako neschopní blbečkové, kteří se nenaučili ani správně připíchnout svůj odznáček na uniformu. Jim je zahraný velice věrohodně a po většinu času budete fandit jeho postupu při pátrání a jeho prozíravosti a chytrosti. Po technické stránce se tvůrcům nedá také nic vytknout a po zhlédnutí osmého dílů budete ihned utíkat na youtube a vyhledávat použitý soundtrack, neboť se vám vryje pod kůži od první chvíle poslechu. Problémy jsem měl pouze s trošičku pomalejším začátkem a některými pasážemi, které na mě působily nezajímavě a trochu odváděli pozornost od hlavního příběhu (trampoty matky zmizelého Willa). Také některé vedlejší postavy dostávaly zbytečně mnoho prostoru na úkor hlavní skupinky a například taková Nancy mi první polovinu řady dost vadila. Přesto jde spíše o menší výtky a v konečném zúčtování se ze Stranger Things vyklubal nebývalý klenot, který rozhodně stojí za vaší pozornost. Season 1 – 80% ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Joyce, tohle je Hawkins, jasný? Víš, co nejhoršího se tady stalo za čtyři roky, co tu dělám? Víš, co bylo nejhorší? Když sova napadla Eleanor Gillespieovou, protože si myslela, že má na hlavě hnízdo.” Jenže Will se skutečně ztratil, toulající se vyholená holčička je skutečně zvláštní a v laboratoři tajné organizace sídlící za městem se skutečně dějí podivné experimenty. Solidní dávka odkazů na slavná díla 80. let a pocta sci-fi kouskům i mysteriózním hororům dané doby jsou tady. Hned z úvodu bylo patrné, že jde o seriál, který divák musí sjet za pár dní/večerů. S minimalistickým obsazením a na malém prostoru si s námi pohrávalo komorním postapokalyptickým survivalem Hidden bratrské duo Matt a Ross Dufferovi už v roce 2015. Mělo za sebou podíl na několika krátkometrážních horůrcích. Tímhle ovšem vyvolalo solidní humbuk. I když si pořád myslím, že dějově bychom se v případě první série vešli do pěti dílů. Určitě se objevují lehce klopýtavá klišé, opadnutí napětí někde v polovině série a hlavně několik momentů, u kterých mi prostě chybí logické souvislosti. Šerif David Harbour se v roli každopádně našel, skvostní jsou i šišlající kudrnáč, „šéf“ bandy Mike nebo „jedenáctka“ hrající očima (zasloužené skloňování jména Millie Bobby Brown). ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stranger Things na mne především prvotně působila jako parodie na Hvězdný války a jiný fantasy a sci-fi filmy. Proto asi chápete, jak jsem byl kurevsky šokován, když šlo o dramatický a kulervoucí sci-fi horor. Předem je nutno říct, že hlavní postavy jsou super sympaťáci. Je asi důležitý, že se děj odehrává v osmdesátkách, protože kluci se celý den (doslova) baví hraní fantasy her a jsou to totální nerdi v tom nejlepších a nejsympatičtějším slova smyslu jak to jen jde. Protože přeci jen... kdo by chtěl koukat na čtyři hipstry jak kecají o tom jaký je nový model Jablíčka a melou pozérský kecy. To je tak trochu problém Bates Motel. Místo toho, aby Norman četl knihy, tak poslouchá na svým smartphonu Spotify. Ale to sem nepatří. Stranger Things kralují roku 2016. Hlavně tím jak originální a až neuvěřitelně pohodově koukatelný ten seriál je. Odrazují se v něm sociální problémy až po problémy, které ani nedávají smysl. Nevím jestli tohle bratři Dufferové nosili v hlavě celý život nebo jak, ale tohle nějaký způsobem bylo naprosto uchvacující. Celé to vypadalo a dělalo dojem originality, že ani nevím jestli dnes v 21. století by byl opravdu schopný něco takového udělat. Naprosto granciózní. Ovšem s druhou sérií bych si to fakt ještě rozmyslel. Tohle je dokonalý. Ať to tak klidně kurva zůstane. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (52)

  • V deprivačnej nádrži nebola (dostatočne) slaná voda, takže 11 sa nevznášala, ale stála na dne. (andrejba)
  • Joyce (Winona Ryder) překvapí Willa (Noah Schnapp) vstupenkami na horor Poltergeist (1982). Když Will později zmizí, Joyce s ním komunikuje skrz zdi a prostřednictvím světel. V tomto ohledu se tvůrci inspirovali právě zmíněným filmem. Joyce se také Willa zeptá, jestli se pořád bojí klaunů, což je odkaz na další z oblíbených filmů bratrů Dufferových, hororovou klasiku To (1990). (HellFire)
  • Na začátku epizody zazní píseň „Atmosphere“ od skupiny Joy Division a po ní „Should I Stay Or Should I Go“ od skupiny The Clash (tuto skladbu můžeme slyšet i ve vysílačce). (Duoscop)

Reklama

Reklama