Klíč k určování trpaslíků aneb poslední cesta Lemuela Gullivera
Česko, 2002, 58 min
Martin ŠulíkHudba:
Luboš FišerHrají:
Marek JuráčekObsah
Dokumentárny film Martina Šulíka je emocionálne silným pohľadom do "vnútra" jedného z najväčších filmárov šesťdesiatych rokov, duchovného a myšlienkového hýbateľa a jednej z najdôležitejších osobností československej novej vlny - scenáristu a režiséra Pavla Juráčka; Skrz zápisky z Juráčkových denníkov, ktorých sa v jeho pozostalosti našlo 33, je vystavaná veľmi presvedčivá a mrazivá mozaika tragického osudu nesmierne talentovaného, no vnútorne rozorvaného človeka, ktorého zničila normalizácia. Duševný portrét Pavla Juráčka je nielen silným filmom o "utrpení výnimočného človeka" zničeného nevhodnou dobou a nepochopením, ale tiež sugestívny pohľad na absurdnosti normalizácie a obdobia, ktoré po nej nasledovalo, z pohľadu jej priameho účastníka a obete týchto bizarných okolností a historických faktov. (Jordan)
Cival
Mistrovské dílo, které nesmazává rozdíl mezi dokumentem doby a hraným filmem 21. století jen kvůli manýristickému uspokojení. Náladově vycizelovaná esej o bezútěšnosti šedesátých let totž nezasáhne jen zasvěcené a filmové fanoušky, ale každého, kdo není lhostejný vůči lidské hlouposti, zkázonosné ideologie a davové psychóze devastující to nejlepší z lidství. Bomba.(9.8.2005)
Douglas
Jeden z těch filmů, které kdykoliv vidím, zhypnotizují mě natolik, že se nedokážu odtrhnout. Fenomenální a dokonalé...(4.8.2005)
Flipper
Juráček, kľúčom nielen určuje a odomyká dvere nadčasovosti na storakú tému, ale aj reálnou rukou nim veselo máva a penetruje ním všetkých pohlavároch a čas doby. Pomocnú ruku k emočnému prežívaniu podáva smutno-krásnym klavírom (ktorý neraz evokoval György Ligetiho), fičúr Šulík. Nesúhlasím z názorom, že na hlbšie pochopenie je potrebný ďalší dialógový rozbor s manželkami, režisérmi etc. Srdce na denníkovom papieri najlepšie triafa do pekla v umeleckej duši, graduje a zanecháva silnú šľapaj u diváka.(16.6.2011)
Lynn
Než jsem měla možnost vidět ve Filmovém klubu na ČT2 Juráčkovu "Postavu k podpírání" a tento dokument o něm, prakticky jsem ho neznala. Ale od 4.8.2005 (kdy jsem tento dokument viděla) lituji, že takových Juráčků a Šulíků není víc.Vynikající polohraný dokument, u kterého bylo nejlepším nápadem nechat ho celý komentovat hlavním protagonistou (jakoby Juráčkem samotným), o výrazné postavě české Nové vlny. Velká škoda je, že toho Pavel Juráček nemohl ve svém životě natočit více.(16.8.2005)
Vitex
Jan Němec k tomuto dílu podotkl, že přestože to bylo celé poctivě uchopené, je škoda, že Šulík scénář nekonzultoval s některým z Juráčkových přátel. Ke komplexnějšímu vykreslení jeho portrétu by prý bylo potřeba dát větší prostor oběma jeho ženám, které v období, které film zachycuje, (postupně) měl. Byly to prý velmi silné a specifické osobnosti, ale tady vypadají tak nějak nijak, nezajímavě - a to prý zároveň zkresluje i pohled na Juráčka. Jakoby to byl člověk, který chce žít s nezajímavou ženskou..(6.2.2007)
pm
Pavla Juráčka hraje, nebo spíše jeho paměti cituje režisérův syn Marek (*1970) z druhého manželství. Se znalostí "Případu pro začínajícího kata" a jeho "Deníku" -dokonalé.(3.5.2009)
Slarque
Ač je film z větší části hraný, působí mnohem dokumentárněji než spousta skutečných dokumentů. A po jeho shlédnutí jsem se rozhodl, že si budu muset přečíst Juráčkovy deníky. Myslím, že lépe už to snad ani dopadnout nemohlo.(10.4.2004)
anais
Pavel Juráček by asi prožil 60 léta jako každý jiný, komu režim tak úplně nesedl. Jeho zvýšená citlivost, vnímavost k okolnímu světu, mu však přinesla ohromné problémy. Problémy nejen vně, ale i uvnitř. Jeho deníky nejsou jen svědectvím destrukčních vlivů komunismu na přemýšlivého člověka. Jsou i popisem autora, který chce tvořit, ale nejsou mu poskytovány vhodné podmínky. Tento dokument zdařile navozuje dobovou atmosféru a citlivě převádí Juráčkovy myšlenky v obraz.(13.8.2005)
Jordan
tak trochu netradičný portrét - nezameriava sa výpočet faktografických údajov, kašle na chronológiu a neriadi sa bežnými zásadami a postupmi tvorenia biografií či dokumentov o životoch slávnych osobností. je to skôr "duševný portrét", životopis vnútra rozorvanej osoby, nesmierne inteligentného a talentovaného mladého človeka zničeného dobou, v ktorej zažil svoj najväčší umelecký a intelektuálny vrchol; nie je to len dokument o Pavlovi Juráčkovi, myšlienkovému zakladateľovi a vedúcej osobnosti československej novej vlny, nie je to len dramaturgicky a režijne skvele vyskladaný obraz jeho zložitého vnútorného sveta, je to aj veľmi emocionálny (a depresívny) pohľad na dobu - vidíme všetky absurdné hrôzy normalizácie podané nie cez historické fakty a chladné komentáre, ale máme možnosť vnímať ich (o to bolestivejšie) cez denníkové zápisky človeka, ktorý bol tejto doby a tejto hrôzy priamim účastníkom, ktorý na to trpel, ktorý na ňu doplatil a ktorého táto doba vnútorne zničila a ubila; veľmi silný dokument, univerzálny, presahujúci hranicu času i priestoru - pretože je zároveň lokálnym a dobovým svedectvom, ale zároveň má obrovský všeobecný presah ukotvený vo vnútornej dráme človeka - umelca; oveľa lepšie, ako neskorší Šulíkov dokument o Martinovi Slivkovi (aj keď aj ten bol výborný);(24.4.2008)
Nick Tow
Zopár užívateľov sa priznalo, že práve tento Šulíkov dokument im poslúžil ako iniciačné zasvätenie do Juráčkovej tvorby. Čo viac si môže režisér (v tomto prípade vlastne dvaja - Šulík aj Juráček) želať. Juráček mi pripadal z celej slávnej českej "novej vlny" najzaujímavejší. Nemožnosť rozvíjať svoj talent v rodnom Československu bol najväčšou tragédiou jeho života. V emigrácii totiž tvoriť (a vlastne ani žiť) nedokázal, už iba fyzicky prežíval. Po revolúcii sa domov vrátil ako polomŕtvy muž. Ironicky povedané: postava k podpírání. Smutný príbeh.(6.9.2006)
sta
Tenhle ani ne hodinový snímek mě dostal natolik, že jsem si okamžitě koupil deníky Pavla Juráčka, kterého dnes považují za jednoho z nejlepších režisérů (i myslitelů) éry československé nové vlny.(26.5.2003)
codeas
Skvělý dokument ukazující druhou stranu pomeranče tehdejšího režimu. Jde o polohraný dokumenty kdy Pavla Juráčka hraje jeho syn. Dozvídáme se že se neměli rádi s Otakarem Vávrou, jak spolupracoval s Věrou Chytilovou či Janem Němcem.(6.8.2005)
vypravěč
Juráčkovy deníky jsem zatím nečetl, ale esence, kterou z nich obdivuhodně jemně Martin Šulík vytáhl, ve mně opět vyvolala tázání po hranicích osamělosti a samoty, jimiž se ale vlastně již delší čas nepřestávám zabývat. Intimní monolog citlivého muže, sebestředný a upřímný, se rozeznívá na pozadí dobových záběrů, jejichž odcizenost, zevnost se v momentech setkání sváří se stylizovanými domácími filmy, resp. hranými intermezzy, která mají posílit vizuální kontinuitu potenciálního příběhu. A skutečně se prostřednictvím této osobité souhry, v níž tajné prorůstá dusivým veřejnem, rodí příběh – o osamělém hlasu. Uvažoval jsem o samotě jako o prostoru tvůrčí plnosti, stavu silného zvnitřnění, klauzury, v níž člověk není sám, ale mluví s Bohem, tvoří své dílo a svůj život, a o osamělosti jako o procesu pádu do neznáma, kde člověk sice nemusí být sám, ale jeho život je prázdný, s nikým nesdílený, jeho prožitky nesdělitelné. Zatímco samota se zdá být volbou silného ducha, osamělost je darem duchu slabému, možností k posílení, očištění a proměně. Ideální osamělost je cestou do samoty, tedy k člověku (a vzpomínám na Otokara Březinu, varujícího před rozpadem světa do ostrovů nadlidí a volajícího po společenství integrující Lásky: „Každý život, který se odchýlí od zákona lásky, je stíhán bolestí. Celý vývoj lidí, všechna umění, všechny vědy mají jediný smysl: vyjíti z této osamělosti a vytvořit spojení mezi lidskými dušemi, spojení až do hlubin, které jsou dnešnímu člověku závratné a jichž se hrozí. [...] Naše štěstí je spjato se štěstím všech lidí. A dokud nebude z lásky nám dáno, co přijímáme od lidí, do té doby nebude plného okoušení života. Ale nebude nám nic dáno z lásky, dokud všichni lidé kolem nás nepocítí hluboké bratrství duší a dokud život každého člověka a všech bytostí nebude pociťován ve své mystické jednotě.“). Být současně sám a osamělý, narušovat pevnost tvořivého, myslícího Já propadající se skutečností stísněného nitra, syceného nevírou v sebe, touhou po dokonalosti a vědomím nedokonalosti pozemské lásky, a nakonec proměnit i samu tvorbu v jedno velké prázdno, za kterým se neotvírá ani možnost ztroskotat, protože není kde a není proč, tak mi připadá ta hluboce tragická Juráčkova osamělost, ještě tíživost násobí nemožnost povstat, ochromení, které přišlo či přicházelo zvenčí, mimo vůli psance. A nikoliv až v normalizačních letech; zlato šesté dekády se v Juráčkových denících podivně rozmňoukalo. Ale ještě tíživější je to mlčení, které následuje za poslední popsanou stránkou deníku.(12.7.2011)
fuckme
Takhle vzkřísit šedesátá léta se v současnosti žádnému českému (slovenskému) tvůrci nepodařilo, naprosto výborná záležitost naplněná emocemi a zmarem. Juráček byl bezesporu náš moderní Kafka a zde je to nádherně vystiženo.(14.4.2010)
Master19
Tvorbu Pavla Juráčka jsem znal i před shlédnutím tohoto dokumentu, ale teď se mi otevřela ještě další netušená dimenze.(4.4.2009)
fragre
Už jsem byl zasažen Případem pro začínajícího kata, když jsem viděl tento dokument. A byl jsem opět uhranut. Pod vlivem tohoto zakoupil jsem špalek Juráčkových deníků (NFA Praha, 2003), který potvrdil můj dojem z dokumentu. Úžasný talent, který byl využit jen částečně.(7.2.2010)
qvark
Hraný dokumentární portrét, nutno zdůraznit, že dokonalý. Dýchne na Vás Juráčkovým Deníkem plném tvůrčího boje, osobními těžkými zkouškami a atmosférou jádra nové vlny (experimentálního filmu) 60tých let, jejíchž doprovodné okamžiky byly z určitého pohledu brutální.....ten člověk si jen chtěl dělat filmy pro sebe a díky tomu, co se kolem něj dělo, měl už jen smutnou radost z výsledku, který ovšem v podobě Případu pro začínajícího kata (1969) rozhodně stál za to úsilí.....Juráček předvídal audiovizuální technologie a grafický boom budoucnosti a mě s ním mrzí i představa několika dalších děl, která by vznikla, kdyby si na to mohl normálně svobodně šáhnout ( i když dnes by asi byl problém s penězi ) ....tak to za něj udělal jeho syn,který svému otci naprosto porozumněl.... ( docela schizoidní pocit, když se v jednom okamžiku dívá na sebe sama v pár letech života ).....velmi jemná teskná esence jednoho lidského boje za seberealizaci...(28.1.2012)
krvavamera
ohromující zpracování(22.9.2011)
pepino
Tento dokument byl vlastně můj klíč k tomu abych se seznámil s Pavlem Juráčkem a jeho tvorbou. A nikdy toho nebudu litovat protože Juráček je jeden z nejoriginálnějších režisérů Nové vlny. Oproti Krajince jsem tady přišel Šulíkovi na chuť...Ještě vidět ten Orbis pictus...(22.6.2006)
namathur
vcera znova, opet primrazen...(2.10.2007)