Reklama

Reklama

Čestmír Kopecký

Čestmír Kopecký

nar. 11.11.1952 (71 let)
Praha, Československo

Zajímavosti (10)

  • Na sociální síti se podělil o "veselou historku z natáčení" (lehce kráceno): "Jednou mě popadnul megalomanský záchvat a přišel jsem s povídkovým filmem 'Proč točíme filmy'. Plánoval jsem pět povídek, každou s jiným režisérem. Nakonec z toho sešlo. Nicméně předlohou scénáře jedné z nich se stala příhoda, která se stala při natáčení jiného filmu - sice Sluneční stát, ve Stodolní ulici v Ostravě. Ráno jsem si všimnul, že zvukař filmu se svým asistentem chodí mezi štábem a dávají každému do sluchátka poslechnout nějakou věc a když jsem se přiblížil, nápadně rychle odešli. V poledne se věc vyjasnila, když si na oběd sedli k mému ke stolu se žádostí: 'Musíte nám dát jiný pokoj, v hotelu, celou noc jsme se nevyspali. V noci přišli naši sousedi, jeden slavný zpěvák a herec, a jeho přítelkyně, a pustili se do milostných her tak hlasitých, že se nedalo usnout. Trvalo to celou noc a zejména ta slečna... Jestli chceš tak jsme si to nahráli abys slyšel, že to bylo přes všechny myslitelné normy.' Slíbil jsem jim, že když to ještě jednu noc vydrží, další den je nechám přestěhovat. Ráno jsem si k nim sednul u snídaně: 'Tak co, už jste se vyspali?' - 'No ani ne, čekali jsme na ně do půlnoci a když pořád nešli, tak jsme si aspoň pustili tu nahrávku z předchozí noci.'" (NIRO)
  • Vzpomínal na to, že "jsem měl tetičku, která mi, když mi bylo patnáct, sdělila, že 'Beatles jsou čtyřakordový blbečci' a všechno za ně hraje elektřina. Vzal jsem desku Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club a ukázal jsem v holičství na Johna. Od té doby se stalo mým pravidelným dramaturgickým krokem dát každý scénář posoudit nějakému oslovi." (NIRO)
  • Je filmový a televizní producent a dramaturg, syn spisovatele a publicisty Čestmíra Vejdělka (1925–2011). (sator)

Párty Hárd (2019)

  • „Snímek Párty Hárd vlastně vzniknul jako reakce na frustraci z filmu Prokopat se ven (2020), který jsme připravovali spolu s Brunem Ferrarim a Čestmírem Kopeckým. Jednalo se o velký projekt, jenže jsme na něj dvakrát nedostali grant, což poslalo celý film k ledu. To byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl natočit vlastní nezávislý snímek, a tak se zrodil nápad na teenagerskou komedii. Oslovil jsem Marka Brožka, který mi točil videoklip Zoubková víla, a začali jsme makat,“ prozradil režisér a scenárista snímku Martin Pohl. (SONY_)

...a bude hůř (2007)

  • Režisér Petr Nikolaev poprvé četl knihu Jana Pelce už v roce 1984 v Paříži (kde tehdy žil i sám Pelc), ale samotný nápad na její zfilmování dostal až nedlouho předtím, než k němu došlo: "Vrátil jsem se k tomu někdy před třemi čtyřmi lety, ale obloukem. Touha natočit film z doby mého mládí, kdy mi bylo devatenáct a nosil jsem dlouhý vlasy (...) byla dlouhodobější. Dobrých deset let jsem pociťoval touhu mluvit o zvláštním kontrastu, terý nás tehdy provázel: Na jedný straně děsivá husákovská vata, na druhý straně obrovská svoboda úletu. Člověk se s partou ožral a najednou se zdálo všechno možný, prožíval úžasně intenzivní zážitky. O tomhle jsem chtěl mluvit, ale pořád jsem nevěděl jak. Až mi pomohla náhoda. Seděl jsem v jednom divadelním baru s mladým klukem a říkám mu: 'Tady jsem trávil svý mládí, ktady jsme pili. A po revoluci jsme se dozvěděli, že číšník, který tu tehdy fungoval a kterého jsme měli za kamaráda, na nás celou dobu donášel.' A on na to říká: 'No to je úplně stejné jako v ...a bude hůř. Oslovil jsem Pelce, kterého jsem do té doby viděl jen párkrát ve Svědectví u Tigrida, ten souhlasil a navrhl jako producenta Čestmíra Kopeckého, se kterým se znal. Čestmír zareagoval promptně, protože tu látku zvažoval počátkem 90. let a nechtěl, aby mu utekla. Zdálo se mi ale, že byl sám překvapen výsledkem - že má parametry opravdového filmu, že to není snímek jen pro úzký okruh pamětníků." (NIRO)

Nuda v Brně (2003)

  • Producent Čestmír Kopecký v říjnu 2023 napsal na sociální síti: "V ČT probíhá změna a výměna kreativních producentů. Vzpomínám na schvalování filmu Nuda v Brně, kdy jsem se vedoucího producenta ptal jestli chce být v titulcích. Řekl: 'Já nevím, minulý týden jsem byl na premiéře, byl jsem v titulcích, všichni říkali, že je to blbý a moje žena řekla, že se za mě stydí. Tak nevím.' - 'Tak já Vám to pustím a rozhodnete se.' - 'Hm, no to nevím,' zamyslel se, 'když já to nepoznám.'" (NIRO)

Na plovárně (1998)

  • Čestmír Kopecký v roce 2023 vzpomínal, že Plovárna byla "jedním z pořadů České televize, který přežil můj odchod v roce 1999. Sešel jsem se s Markem Ebenem před Savarinem, venku u stolečku v kavárně. Poprosil, jestli si může vzít černé brýle a dobře udělal, protože nás všichni kolemjdoucí očumovali. Režisér Ivo Paukert ho angažoval, v té době jako celkem méně známého herce z Ypsilonky, za moderátora pořadu TýTý, ve kterém se oprostil od rádobyvtipných můstků a la brněnští herci na Českých lvech. Předávání provedl jako seriozní, faktický inteligentní mladý muž. U kávy před Savarinem jsem ho rovnou zaskočil otázkou: "Když byste si mohl vybrat, jaký pořad budete v ČT chtít dělat ?" Popsal mi celkem přesně podobu pořadu Na plovárně, hodně postavenou na rozhovorech se světovými filmových hvězdami z Karlovarského festivalu, doplněných zajímavými domácími osobnostmi. Bára Dlouhá k němu udělala znělku - zadání bylo aby se lišila od ostatních elektronických znělek, kterými tehdy ČT sjednocovala program. Tenhle pořad slaví 900. pokračování. Použil jsem starou dobrou radu producentům: někdy stačí nepřekážet." (NIRO)

Chcete mě? (1992)

  • Producent Čestmír Kopecký vzpomínal, že "když se z čtrnáctideníku Chcete mě? stal týdeník, bylo nutné doplnit Martu Kubišovou, která nestíhala, někým novým. Nemohl to být nikdo jí podobný, ale musel mít přirozenou morální autoritu. Hned na prvním natáčení, po příjezdu do útulku, jsme jako vždy vyslovili prosbu vzít psy z klece a volně je ukázat. Vedoucí útulku řekla: 'To nebude problém, jen u toho dobrmana to nepůjde, protože je moc zlý.' Zatímco jsme se domlouvali, otočím se a vidím Zdeňka Srstku, jak táhne nešťastného dobrmana, který brzdil všema čtyřma, za uši ven a říká 'pojď, neboj se, tak ty jsi prej zlej.'" (NIRO)

Vladimír Pucholt

  • Proslulý producent Čestmír Kopecký se v roce 2023 na sociální síti podělil o historku: Šli jsme s Jiřím Šebánkem (mým bývalým nevlastním otcem, vynálezcem postavy Cimrmana a zakladatelem pořadu Chcete mě?), po Václavském náměstí, někdy v roce 1993. Asi v polovině náměstí byl obchod Uzeniny. Venku byl u výlohy uvázán malý pejsek a trpělivě čekal na svého pána. Jirka mi povídá "počkej tady". Dobře jsem věděl, co bude následovat. Vešel dovnitř a povídal sametovým hlasem: "Čípak je ten hezký pejsek před krámem?" Nějaký pán se neuváženě přihlásil a Jirka ho chytil za klopy, cloumal s ním a křičel: "A jak by bylo tobě, kdybych tě někde uvázal a odešel bych?" Když se pánovi podařilo vyprostit, odvázal psa a rychle mazal pryč. Z masny vyšel muž středního věku a povídá: "Mohu se vás, prosím na něco zeptat? Nejste pan Jiří Šebánek? Já jsem Vladimír Pucholt, bývalý herec, emigroval jsem v roce 1968 a žiju v Kanadě. Poznal jsem vás po hlase, moje jediné spojení s vlastí bylo, že mi kamarád posílal kazety s rozhlasovým pořadem Vinárna U Pavouka. Seděl jsem v Anglii tři roky, studoval medicínu a pouštěl si to." Jirka už trochu vychladnul a šli jsme s Pucholtem do hospody. Vyprávěl nám, že jezdí do Prahy inkognito za nemocným tatínkem. Na rozloučenou mu povídám, jestli by nenatočil svůj miniportrét, směrovaný také k ochraně zvířat. Za 14 dní nám poslal kazetu VHS, na které vypráví svůj příběh, ukazuje, jak má doma dětskou ordinaci, aby se děti nebály v obýváku, a ukázal své dva psy. Nakonec postavil kameru na zídku v zahradě, sednul na kolo, zamával, řekl "divákům Chcete mě?" a odjížděl na kole, najednou upadnul a ležel na zemi a začal křičet: "Ježiš, já jsem si zlomil nohu." Pak najednou vyskočil přišel ke kameře a povídá: "To je jen taková sranda..." (NIRO)

Producent

Herec

Filmy
2017

Kino Effenberger

2002

Rok ďábla

Dokumentární
2012

Sbohem Československo (seriál)

2011

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Radima Špačka (S07E14)

1999

Film o filmu - Návrat idiota (TV film)

Host

Reklama

Reklama