Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť téma a celý problém, "kde se v lidech bere zlo" je závažnou věcí a tenhle experiment o lecčems napovídá, tak zpracování místy spíš připomínalo předhánění se v tom, jak ponížit člověka ještě více. Dovedu si představit úplně jiné zpracování, a ony i jsou, i když nevím, jestli podle mých představ. Prostě tenhle snímek u mě zůstal někde v polovině, a protože jsem se úplně nenudil, tak dávám tu horní hranici půlky. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem původní nahrávky, nečetla jsem články o tomto experimentu a vlastně jsem o něm do té doby, než jsem toto zapla nic nevěděla. I když tento film má 2 hodiny - stačilo mi to na to, abych se zamyslela nad tím, jak se někteří k sobě chovají a co to může s lidmi udělat, když dostanou "moc". Je to kruté, opojné a zároveň ukázkou toho, že tohle je prostě mezi námi. Film je pro mě hodně nabitý hlavně obsazením, jelikož mít pospolu Ezru Millera, Billyho Crudupa - to samo o sobě je hodně :D Ale ještě k tomu Michaela Angarana a Tyee Sheridana - ok - to se jim povedlo :) Přišlo mi to jako by film jen "naznačil" co se dá udělat, ale i tak to stačilo a doporučuji ke shlédnutí hlavně z toho důvodu, aby se člověk zamyslel nad tím, co by udělal on.... ()

Reklama

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Trochu bych to zkrátila, ale jinak moc dobré a skvěle vybraní herci a jejich výkony. Taky oceňuji, že si tvůrci dali takovou práci s výběrem herců, aby byli podobní těm, kteří se experimentu skutečně zúčastnili. A hlavně spolupráci s Philipem Zimbardem, díky které víme, jak to tam asi doopravdy vypadalo. Taky bych do toho nikdy nešla a ještě za blbých 15 dolarů na den... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film, ale na podcenenú verziu z roku 2010 a fantastického Whitakera to nemá, verziu 2001 som zatiaľ nevidel. V tejto tretej verzii toho istého námetu však je určite oveľa lepšie zachovaná pôvodná atmosféra sedemdesiatych rokov a rovnako tak dobre poukazuje na to, že stačí ľuďom vnútiť nejaké role a ochotne ju plnia. Vlastne dnes vidíme v plandémii to isté. Ovčinec. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Niekoľko rokov som od jedného z mojich profesorov na výške počúval o tomto filme. Až som sa odhodlal si ho pozrieť. Ale ono Vás to už ani nebaví, keď dopodrobna poznáte celý dej a záver. Pevne však verím, že kniha musela byť lepšia. Ak však viete, kam sa kedy pozrieť, čo si kedy pomyslieť a aký k tomu zaujať postoj, film Vás zasiahne. A nie je to len o tom, že dajte ľuďom moc. Celá tá psychológia sa od niečoho odráža a niečo nám prostredníctvom tohto experimentu chce ukázať. Treba uznať, že sa jej to podarilo. 4 z 5 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama