Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tak jo, Hitchi, dneska to přišlo. Sice až na šestý pokus, ale konečně můžu říct, že jsi byl opravdu genius! Konečně ti mohu dát plný počet s nadšením a úsměvem na tváři, že jsem viděl výbornou konverzačku, ve které dominuje hlavně brilantní scénář, tvoje geniální režie a herecké výkony, Miliard opravdu výborně slizký, Kelly krásná, avšak trošku afektovaná. Tak dobře, neměl jsi to tak těžký, vzal sis na starost divadelní hru, ale to jsem potřeboval vidět, abych uvěřil. Film s temnou atmosférou, tak na půl noirko, výborný prostě! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Precizně natočená studiová konverzační kriminálka přesně v duchu Hitchcockovy tvorby. Pečlivý výběr herců, nasvícení, střih, prostě profesionalita každým coulem. Z dnešního pohledu je to ale moc statické, moderní filmařina zkrátka vypadá jinak a používá jiné prostředky. Dnes už to připomíná spíš televizní inscenaci, byť té nejvyšší kvality. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Maestro Alfred Hitchcock je dlhoročným, stálym členom v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Je to absolútny klasik v oblasti napätia, krimi a thrilleru. Viaceré jeho snímky, ktoré počas svojej kariéry natočil, sa stali súčasťou zlatého pokladu svetovej kinematografie. A to nemám na mysli len tituly "Psycho" alebo "Vtáci". Tie sú zrejme najpopulárnejšie a najznámejšie, ale každý kto sa bližšie zoznámil s jeho tvorbou musí uznať, že kultových filmov natočil neúrekom. Podľa môjho názoru je jedným z nich aj krimi thriller "Vražda na objednávku" (Dial M for Murder), ktorý bol vyprodukovaný v roku 1954. Majstrovsky vyskladaný komorný, konverzačný, takmer divadelný, atmosferický detektívny príbeh, v ktorom všetko do seba nádherne zapadá. Pán Hitchcock tu opäť predviedol svoju filmársku genialitu. ***** ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Od Alfreda Hitchocka, klasického Hollywoodu a adaptace divadelní hry s mysteriózním příběhem neočekávám v žádném případě filmový realismus a tedy ani nemám nejmenší důvod vytýkat zde často zmiňovaný neuvěřitelný děj plný náhod či údajně slabou psychologii postav. V rámci svého druhu jsem totiž viděl (a také patřičně si vychutnal) špičkově napsaný, zrežírovaný i zahraný thriller s takřka dokonalým budováním napětí, atmosféry a všech dějových peripetií. Herce Raye Millanda jsem měl spojeného především s „němým“ filmem The Thief, o to pro mě bylo zajímavější setkat se s ním na oplátku v hlavní roli konverzační inscenace a musím říct, že mi spolu s ostatními účinkujícími připravil opět skvělý zážitek. Z 9  Hitchcockových filmů, které jsem dosud viděl, je tento pro mě osobně určitě ten nejlepší, byť na některé slavné režisérovy kousky se teprve chystám. Tak jsem zvědav, zda Vraždu na objednávku ještě něco překoná. Každopádně dokonalé mistrovo provedení nedokonalé vraždy má ode mě plných 5 hvězd. [90%] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock předvádí své schopnosti s několika velmi dobrými herci na malém prostoru prakticky jednoho domu. Postavy se chovají velmi zajímavě, chvílemi překvapivě a neomrzí. Po celou dobu Hitchcock drží film pevně ve svých rukou a to potvrzuje nejen atmosféra, ale také neustálé zajímavé dění na plátně. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Po několika neúspěšných pokusech natočit scénu, ve které Margot (Grace Kelly) bodne Swanna (Anthony Dawson) nůžkami, Alfred Hitchcock řekl: „Toto je hezky udělaný záběr, ale nebyl tam dostatečný záblesk nůžek, a vražda bez záblesku nůžek, je jako chřest bez holandské majonézy – bez chuti.“ (Kulmon)

Reklama

Reklama