Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 018)

golfista 

všechny recenze uživatele

Je to klasický "velkofilm" se vším, co k tomu patří (ať už bohudík, nebo bohužel :) .... Charisma Toma Cruise nepohasíná (možná naopak) a režie svými krásnými dlouhými záběry dává vyniknout náhlým změnám v dokonalých bojových scénách (možná se opakuju, ale bojové scény jakýchkoliv pohádkových bytostí jsou proti takovýmto slabým odvarem). Prostředí japonské kultury mě zase dostalo, emoce přicházely nevynuceně samy od sebe a nádherná hudba vše jen podtrhla. Nebýt "doslovného" závěru, mohl to být dokonalý zážitek (v hodnocení to není úplná stovka, ale chybí jen kousíček) ... Takových filmů jako je "Poslední samuraj" se za rok zas tak moc netočí a byla by škoda zrovna tenhle nevidět, protože splňuje téměř vše, co se od filmového zážitku na úrovni zábavy požaduje. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Výborný výpravný velkofilm, se vším, co k tomuto žánru patří. Navíc s naprosto skvělými bojovými scénami a impozantní hudbou. Ale ty tuny klišé a patosu, které se na mě celý film neúprosně valily, a kterým samurajské prostředí dělalo pouhou kulisu, byly tentokrát na mě už moc a já se nemohl přinutit, abych film bral alespoň trošku vážně. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Že Zwick umí točit válečné filmy je stará věc. Dokázal to dávno před tímto filmem v Glory, v nedávné době rovněž v Krvavém diamantu. Jestli filmu něco dominuje, pak je to nádherná výprava a skvělá hudba. Tom Cruise na začátku sice viditelně přehrává, ale když se dostane ke Katsumotovi, tak už mi tolik nevadil, ba dokonce byl i sympatický (na to, jak ho nemám rád). Škoda překombinovaného závěru. Celkově jsem velmi spokojen, ba možná dokonce příjemně překvapen. Asi nejlepší samurajský film, který nepochází z japonské dílny. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Sakra, jak bych to jenom vyjádřil jedním komplexním slovem? Nááádhera! Tom Cruise a vlastně celý film si mě získal už svým opilým a drsným proslovem na začátku. O všem dalším už se nehodí nic psát, snad jen podotknu to, že základní archetypální příběhy o cti, hrdinství či lásce se již po staletí moc nemění. Takže nevím, proč ten humbuk... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Krásne vyplnená hollywoodska šablóna, v ktorej vás nič neprekvapí, no pri ktorej sa budete cítiť ako v raji. Je vidieť, ako si dali všetci záležať. Vrátane Edwarda Zwicka. Čo scéna, to buď krásne poetická harmónia, alebo mrštná sila akcie. Tomovi Cruisovi jeho rola sadne lepšie než by ste čakali a hudba Hansa Zimmera dodáva bojovým sekvenciám neskutočnú silu. Podstatne väčšiu, než tým v Gladiátorovi. Posledný samuraj je mimochodom po všetkých stránkach lepším, plnším filmom, s opodstatnenejšími diváckymi slzami v závere. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (44)

  • Postavy a události ve filmu byly inspirovány kombinací osobností a událostí ze dvou konfliktů během reforem Meidži. Postava pana Ōmury (Masato Harada) je inspirována osobou Ōmury Masujirō, který byl na konci období Edo a počátku období Meidži vojenským vůdcem a zakladatelem moderní císařské armády Japonska a jednou z vůdčích osobností války Bošin v letech 1867-68. Postava Katsumota (Ken Watanabe) byla inspirována vůdcem Sacumského povstání samurajů v letech 1876-77 Saigō Takamorim. Postava kapitána Nathana Algrena (Tom Cruise) byla částečně inspirována francouzským kapitánem Julesem Brunetem, který bojoval po boku Enomota Takeakiho ve válce Bošin a vzdal se kvůli tomu vojenské kariéry a hodnosti ve francouzské armádě a částečně osobou Fredericka Townsenda Warda, amerického žoldáka, který byl jednou z hlavních postav rebelie v Číně mezi lety 1851-64 během níž také zemřel. (ajaxx)
  • Téměř celý film byl natočen na Novém Zélandu. V záběrech na horu Fudži (Japonsko) je ve skutečnosti hora Taranaki (Nový Zéland). Natáčelo se také v Kalifornii. Natáčení probíhalo od 10. října 2002 do 9. května 2003. (Bauer)
  • Natáčení filmu začalo nedaleko japonského města Himedži v blízkosti 900 let starého chrámu Engyo-ji. Filmový štáb se na natáčení musel dopravovat lanovkou. (Witta)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama