foto

Billy Connolly

  • nar. 24.11.1942 (73 let)
    Anderston, Glasgow, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Glasgowský rodák se během svého nepříliš šťastného dětství vyrovnával se svým údělem po svém - předváděl se, a to až otrlým způsobem. Na rady svého okolí se v 12 letech rozhodl, že bude komikem. Později si ale uvědomil, že na to, aby byl dobrý, bude potřebovat získat i nějaké zkušenosti. A výčet jeho pracovních a životních příležitostí je pestrý: vyučil se svářečem, v armádě se dal k parašutistům, naučil se vyrábět kotle a v roce 1965 odjel do Nigérie stavět ropnou plošinu. Po návratu do Skotska založil kapelu The Humblebums, se kterou v showbyznysu prorazil. Kapela sice neměla velký komerční úspěch, ale díky velké fandovské základně se stala kultovní. Když se pak v roce 1970 kapela rozpadla, Connelly konečně zamířil do světa filmu a stal se komikem. Už během koncertování s The Humblebums se naučil jak moderovat a získávat si posluchače, což se mu teď náramně hodilo. Začal jako bavič, roku 1972 vydal album, na kterém se mísily písničky s vtipnými monology a za dva roky následovala živá dvojdeska Solo Concert, kde Billy mimo jiné připodobňuje Kristovu poslední večeři k opileckému tahu po Glasgow. K otrlým vtipům na jakékoli téma neměl ostatně nikdy daleko, jak se přesvědčili i diváci hojně sledované talk show Michaela Parkinsona. Lidé jej zatracovali, ale sledovali jej i nadále, aby viděli kam až zajde.

Ač se k pozici komika propacoval naprosto jinou cestou než díky studiu na herecké škole, dostal se k Johnu Cleesovi a stal se hvězdou jeho pořadu Tajemství policejního bálu. Američané ho – i pro silný skotský přízvuk - začali poznávat až po uvedení americké verze show o policejním bálu, opět s Connollym a s Cleesem, který jakožto bývalý člen Monty Pythonů přilákal hodně diváků. Konečný průlom v USA přinesla účast v televizním speciálu herečky Whoopi Goldberg (1990). Do Hollywoodu se pak Connolly na 14 let přestěhoval, i když místní sitcomy, kterých se účastnil, stopu v historii žánru nezanechaly.

Ve filmech často hrál buď postavy, které nedožijí ani půlky filmu nebo, i vzhledem ke své pověsti, dostával spíš zábavné role, např. excentrického strýčka v ŘADĚ NEŠŤASTNÝCH PŘÍHOD (2004) nebo poslušného zombíka, kterého si vydržují jako sluhu i domácí zvířátko v černé parodii FIDO (2006).

Jeho filmografie je nicméně bohatá a dlouhá, navzdory hloupému a omezujícímu „zaškatulkování“. Však mezi nejlépe hodnocené role patří právě nekomediální postava – sluha královny Viktorie v netradičním love story PANÍ BROWNOVÁ (1997) anebo v AKTECH X v díle Chci uvěřit (2008). Jeho nenovější angažmá ho konečně ukáže také v jiném než komediálním světle- režisér Peter Jackson jej přizval do týmu dvoudílného filmu HOBIT, aby zde ztvárnil statečného a neoblomného válečníka trpaslíků Daina-Ironfoota, který významně zasáhne do konečného vyústění příběhu.

Od roku 1994 natáčí dokumenty pro BBC, např. netradiční cestopisný seriál. Začal v rodném Skotsku a postupuje všemi možnými zeměmi, a v každém díle se – i když se jednalo o speciál o Arktidě – svlékne donaha. Na základě svých cest a zážitků napsal také několik knih v nichž odhaluje krásy zemí a vyprávění – s humorem jemu vlastním –pepří ne zrovna veselými historkami ze svého chmurného dětství.

Otrlý chlapík s otrlým humorem má velkou armádu nepříznivců, ale britská královna k nim evidentně nepatří. V roce 2003 mu totiž udělila jeden z řádů Britského impéria za zásluhy v oblasti zábavy.

Alexandra "alpeew" Pečená-Havlíček

Herecká filmografie

2017 Glide
2016 Wild Oats
2014 Hobit: Bitva pěti armád
What We Did on Our Holiday
2012 Kvartet
Rebelka
What About Dick?
2011 Balada o Nessie
2010 Billy Connolly Live in London
Good Sharma
Gulliverovy cesty
2009 Pokrevní bratři 2
2008 Akta X: Chci uvěřit
Lovecká sezóna 2
2006 Fido
Garfield 2
Lovecká sezóna
Zmizení ráje
2004 Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod
2003 Poslední samuraj
Proud času
2002 Billy Connolly: Live 2002
Bílý oleandr
2001 Gabriel & Me
Gentlemanské manýry (TV film)
Kdo je Cletis Tout?
Muž, který soudil Boha
Žabí princ v New Yorku (TV film)
2000 Columbo: Vražda s příliš mnoha notami (TV film)
Mrcha
Nejlepší obchodníci
1999 Debt Collector, The
Erect for 30 Years (TV film)
Pokrevní bratři
1998 Podvodníci
Still Crazy - Pořád naplno
Vražedná láska
30 Years of Billy Connolly (TV seriál)
1997 Billy Connolly: Two Night Stand
Deacon Brodie (TV film)
Paní Brownová
Tlapka
1996 Billy Connolly's World Tour of Australia (TV seriál)
Scot in the Arctic, A (TV film)
Tajemný ostrov pokladů
1995 Pocahontas
Two Bites of Billy Connolly
1994 Billy Connolly Live 1994
Billy Connolly World Tour of Scotland (TV film)
1993 Down Among the Big Boys (TV film)
Neslušný návrh
1992 Billy (TV seriál)
25 B.C.: The Best of 25 Years of Billy Connolly
1990 Velký muž
1989 Návrat tří mušketýrů
1987 Billy and Albert: Billy Connolly at the Royal Albert Hall
Hunting of the Snark, The
1986 Head of the Class (TV seriál)
To the North of Katmandu
1985 Audience with Billy Connolly, An (TV film)
Blue Money (TV film)
Water
1983 Bullshot
1982 Pick of Billy Connolly, The
Secret Policeman's Other Ball, The (divadelní záznam)
1981 Billy Connolly 'Bites Yer Bum!'
Kenny Everett Television Show, The (TV seriál)
1980 Worzel Gummidge: A Cup o' Tea an' a Slice o' Cake
1979 Secret Policeman's Ball, The (divadelní záznam)
Žádné zprávy v devět (TV seriál)
1978 Zproštění viny
1976 Elephants' Graveyard, The (TV film)
1975 Just Another Saturday (TV film)

Dokumentární

2016 Dying Laughing
2013 Medvědi grizzly na Aljašce (TV film)
2009 Billy Connolly: Journey to the Edge of the World (TV seriál)
2007 Comedy Map of Britain, The (TV seriál)
Happy Birthday Elton! From Madison Square Garden, New York (koncert)
100 Greatest Stand-Ups (TV film) - a.z.
2005 Aristocrats, The
Fuck
2003 Richard Thompson: Solitary Life (TV film)
2002 Billy Connolly World Tour of Ireland, Wales and England (TV film)
Ultimate Fights from the Movies
1997 Sean Connery, an Intimate Portrait
Sean Connery Close Up
Whatever Happened to... Clement and La Frenais? (TV seriál)
1991 Billy Connolly Live at the Odeon Hammersmith London (divadelní záznam)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
1985 Live Aid (koncert)
1983 Concert for Kampuchea (koncert)
1976 Big Banana Feet

TV pořady

2014 Park Bench with Steve Buscemi (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
2003 Annual BAFTA/LA Cunard Britannia Awards (TV pořad)
2002 Billy Connolly: A BAFTA Tribute (TV pořad)
Judi Dench: A BAFTA Tribute (TV pořad)
Rutles 2: Can't Buy Me Lunch, The (TV pořad)
2001 Comic Relief: Say Pants to Poverty (TV pořad)
Comic Relief Short Pants (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1988 Comic Relief (TV pořad)
1986 Comic Relief (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace