Reklama

Reklama

Příšerný host

  • Velká Británie The Lodger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodina podezřívá svého podnájemníka z toho, že je obávaným vrahem, který si každé úterý vybírá svoji novou oběť mezi blondýnkami. Podnájemník se chová vskutku podezřele, a navíc přesně odpovídá vrahovu popisu...

Filmem PŘÍŠERNÝ HOST na sebe Alfred Hitchcock poprvé upoutal pozornost diváků. Již v tomto raném díle se režisérovi podařilo vytvořit věrohodnou atmosféru ohrožení a dokonale vystihnout prostředí mlhavých londýnských zákoutí. Napětí filmu je založeno především na přesně vyváženém a rychlém rytmu vyprávění. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokonce i borec jako Alfred Hitchcock nějak musel začínat. Snímek to je na svoji dobu jistě přelomový. Bohužel do něj vyhlodal díru zub času. Převládajícím pocitem u tohoto snímku byla pro mě tedy nuda. Příběh je maximálně jednoduchý, což bylo pro němé snímky žádoucí. Nejvíce se mi na celém filmu zamlouvala hudba. Bohužel se trošku obávám, že byla tím jediným, co se mi zamlouvalo. Celé to na mě působilo spíše jako romantický příběh, než že bych měl co do činění s krimi hororem. Obrovské zklamání a nuda. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost, která mě na druhé zhlédnutí bavila snad ještě více než prve. Už v tomto raném Hitchcockovi najdeme celou řadu typických atributů mistrovy pozdějí filmografie, a ačkoli mi film nepřišel strašidelný ani v jediné scéně, neubírá mu to v mých očích na zajímavosti, vydatně podpořené jeho úctyhodným stářím - tahle archivní libovka zraje jak víno a s léty jen získává na ceně. Proč se vlastně začaly dělat zvukové a barevné filmy? Kdo o ně stojí, já ne - ke štěstí by mi stačilo sjíždět tyhle retro bijáky. 5 hvězd bez stínu pochybností. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tenhle němý film mi přišel hodně odlišný od těch německých nebo amerických, ale to je jenom dobře. Má hodně skvělých míst, např. geniální tajemná atmosféra v době Lodgerova příchodu a jeho zakuklený vzhled připomínající trochu Maxe Schrecka. Celkové napětí bylo také dobré a záhada, kdo že je to vlastně ten Příšerný host jakbysmet. Bohužel se tam objevilo pár brzdících míst - vlastně většina těch interiérových scén, kde se nic moc nedělo. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jestli správně počítám, tak Hitchovi bylo 28 let, když natočil tento snímek? Jasně, šak proč ne:) Vynikající dílo z rané tvorby mistra napětí. Všimla jsem si několika prvků, které Hitchcock později využil ve svém mistrovském díle, Psychu. Jen pouhý záběr na schody a zábradlí, ohraničující sestup do sklepa, ve mně vyvolával neklidné pocity. Ve scéně, kdy se June Tripp koupe, jsem měla dojem, že podobný hudební motiv byl pak použit coby "ta" slavná melodie ve Vertigu. Skvěle budovaná porce napětí a dramatické scény, kombinující v sobě jemný humor. Dokonalá hudba, v níž je prostor na pár romantických scének, v nichž zazní něco jako jemný popík z rádia:) Ale to se nejspíš liší dle verzí. Ivor Novello je skvělý, stejně jako June Tripp. Člověk od začátku přemýšlí nad tím, jestli je záhadný podnájemník skutečně nechvalně proslulý Jack Rozparovač. Ale to by bylo moc jednoduché, ne? Od Hitchcocka člověk čeká nějakou důmyslnou, nečekanou pointu. Ta nakonec nastane a je vcelku překvapivá, i když asi zcela jinak, než očekáváte. Na konci filmu jsem i tak do poslední minuty čekala, jestli přijde ještě nějaké rozuzlení. V zajímavostech se pak člověk dozví, jak měl snímek původně dopadnout. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Hitchcockov nemí film som ešte nevidel, tak to bolo pre mňa veľké neznámo. Je tu veľmi hustá atmosféra, ale film hrá hlavne na dramatickosť a tá je tu neskutočne pôsobivá. Aj napätie tu má svoj priestor. Hitchcock aj v začiatkoch, kde bola ešte éra nemého filmu dokázal z jednoduchého príbehu spraviť príbeh zmysluplne zaujímavý. Finálne lynčovanie bolo napínavé a bola to už len táka čerešnička na torte. Film by u mňa mal 5*, keby tu bolo o niečo viacej dialógov, herci stále niečo mleli, ale titulky nikde a preto si myslím, že film by bol prehľadnejší a pomohlo by mu to.Videné v rámci Season Chalenge Tour 2015. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (8)

  • Filmový debut Reginalda Gardinera. (Kulmon)
  • Když byl film hotov, zhlédli jej distributoři a označili za strašný. Distributor C.M.Woolf protestoval s tím, že chtěl svěřit film dokonce jinému režisérovi, který by jej předělal. (Pavlínka9)
  • Hitchcock chtěl původně nejednoznačný konec, ale studio to nepovolilo. (Kulmon)

Reklama

Reklama