Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 3
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (286)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[48%] SANDMAN, universum u kterého neznám předlohu a ani nic tomu souvisejícího. A jak se mi to vlastně jevilo? Musím říci, že jsem zklamaný, protože ještě tak ta cca první půle téhle minisérie mě docela bavila (samozřejmě až na pár nudných hluchých míst), ale ta druhá polovina začala být už neskutečně nudná a otravná. To, co se mi ještě tak líbilo v té první, zde absolutně vymizelo. Dějově to bylo celkově docela slabé, ale začalo to docela nadějnou atmosférou s pár zajímavými fantasy aspekty, solidním soundtrackem a výrazným hlavním hrdinou. Jenže pak to šlo celé do kopru, moc se tu řetězilo mnoho postav a začalo to být doslova uspávací. Což snad nebyl Sandmanův cíl, aby diváka poslal někam do „matrixu“ ;)) Takže škoda. Potenciál to mělo o dost větší. PS: LGBT je tu opět požehnaně, takže radši bez komentáře. ;)) ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Ne, nebude to další recenze z pera idiotů, kteří nechápou, že v amerických seriálech hrají černoši a ženy, protože je jich v USA hodně, nebo že jeden z nejvíc LGBT inkluzivních komiksů v 80. letech obsahuje ve své adaptaci LGBT postavy. Adaptace Sandmana mě samozřejmě zklamala, protože jsem fanoušek předlohy, která mi oproti seriálu přijde hlubší, zajímavější a výpravnější a ani jsem nepředpokládal, že by mě mohla uspokojit. Přesto mě nepříjemně překvapily změny příběhu a úpravy rolí postav (pro idioty: ne, nemyslím tím, že něco hraje černoch, žena nebo že některé postavě připsali minutu navíc, aby mohla být gay) oproti prvním dvěma svazkům, které nepřispěly k lepší verzi příběhu, ale spíš jí posunuly k průměrnosti. Asi nejsem sám, kdo si představoval Morfeuse jinak, než chlápka, který vypadá, že se každou chvíli rozbrečí poté, co si poslechne kárání od kdejaké smrtelnické přísné černošky ;) a výhrady lze mít i k pár dalším postavám. Seriál je natočený nenápaditě a taky vypadá po stránce výpravy překvapivě nudně - když postavy vedou konverzaci, zpravidla jen tak mrtvě stojí před zdí, na kterou efektáři později nalepí nějakou tapetu paláce nebo krajiny, je to opravdu slabota i po stránce atmosféry. Pozitivum je, že díky snaze nahustit do deseti dílů obsah dvou svazků se tentokrát nepodařilo Netflixu zničit váš čas natahovanou vatou a velmi mě překvapilo, že se Netflix snažil natočit i epizodu "John Dee si dává kávu v bistru", kterou považuji za top moment původního komiksu a i když samozřejmě umírněně, nihilistický mráz přeběhl. Věřím, že diváci neznalí komiksu ocení Sandmana pozitivněji, pokud nepatří mezi idioty, co si místo sledování děje dělají čárky tužkou do bločku, kolik černochů a LGBT dostalo příležitost. Znechucený jsem byl českými titulky - chápu, že Netflix nezaměstnává Viktora Janiše, ale dement, který neumí anglicky ani označení rodinných příslušníků nebo přeloží androgynního Lucifera do ženského rodu jen protože ho hraje žena, nebo naopak Touhu překládá do mužského rodu, protože mluví hlubším hlasem, si podle mě nezaslouží překládat jeden z nejočekávanějších VOD projektů. Každopádně by vás seriál měl inspirovat k přečtení mnohem lepší předlohy, která v českém vydání dopadla kvalitně a neměli byste se spokojit s málem. :) ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Důstojná adaptace, která ctí příběh i ducha předlohy (hodně by mě zajímalo, nad čím se pohoršují samozvaní fandové na svoji dobu velmi progresivního komiksu). Výhradu mám asi jen jednu, ale je (pro mě) poměrně zásadní: i navzdory pár zajímavým nápadům (Lucifer!) je to výtvarně a filmově takové...zaměnitelné. Neříkám nepěkné nebo vysloveně špatné, ale prostě...meh. Líbil by se mi výraznější rukopis a osobitější vize. Ale to je dneska v komerční filmové a televizní tvorbě tak obecně spíš nedostatkové zboží. Jinak ovšem výborné. A (tohle možná bude znít jako kritika, ale není) to, že Sturridge Morphea hraje, jako by po většinu času trpěl současně žaludeční nevolností a melodramatickou zácpou, je beze srandy asi nejlepší možné pojetí téhle role. Nevím, nakolik záměrný či nezáměrný, ale je to přesně ten vibe! (A podotýkám, že to říkám se vší láskou, jako Morpheův dlouholetý fanoušek.) ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Části, které natočil Jamie Childs byly moc dobré. Mě nejvíc potěšil šestý díl (opravdu krásný příběh!), a souboj v pekle, v části čtvrté. Chválím dabing Sandmana, Ondřej Dvořáček má výborný hlas! Multikulti obsazení mě nevyrušovalo, nejde o Victora Huga, ani o historické téma z dob Velké Káči, co bylo ale přitažené za vlasy, četné postavy stylizované do buziklubu z časů Boy George a Jimmi Somervilla. Abychom si rozuměli správně, 4% jsou stále 4%, čili nechápu, co tady Netflix předvádí. Ne, opravdu nejsme 50/50, ani nejsme většinově bezpohlavní, ani unisex, počin nemá ani ústřední LGBTRDJXBCJSTE+- autobus linii, co se mi tedy doneslo, řekla bych, že se tady autor prodal, jak štětka na parkovišti tiráků. A z homofobie mě podezřívat nemusíte, tohle smrdělo i našim osobním, milovaným, buzíkům. 11. díl byl opruz, utopené prašivé kocure a zacílení na naříkající, kteří xsmrti (která se ne a ne dostavit) trpí tím, že je člověk pán tvorstva (no tak je, ale dělá kromě bordelu i spousty přínosných věcí), a že lidí je mnoho (ale své příbuzné vymlátit rozhodně nehodlají), na mě tedy nezacílilo. Část mě zaujala až ve finále, kdy šla k Sandmanově věci, přesto všechno se na pokračování se zájmem podívám, dost situací v celém seriálu bylo výborně vymyšlených, Morfeus se mi líbil, jen doufám, že se tvůrci vymaní z koťátek a kokotinek pro současné krutopřísně uvědomělé levotočivé fakánky, kteří si objednávají "brutální" studené kafe s plovoucími kousky ovoce a snítky jalovce, jejich Bohy jsou céčkoví herci, co fotí na instáč jídlo, prostě harantíci, kteří  sní o majetkové rovnosti mezi všemi a víc než smrt je děsí kostka bílého cukru. Bylo by dobré, kdyby se další díly vrátily do kolejí Jamieho Childse. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Omšelý vtip, který na otázku, kdo bude dalším představitelem Jamese Bonda, odpovídá, že lesbická černoška, se přiblížil svému naplnění v adaptaci vrcholného díla Neila Gaimana - komiksové série o vládci říše snů. Tvůrčí tým mírou vrchovatou vyšel vstříc všem módním ideologickým trendům, které vzrušují americké městské liberální elity. V jedné ze scén říká postava spisovatele svému agentovi, že prodá filmová práva ke svému románu pod podmínkou, že producent zaručí rovnoměrné zastoupení všech ras a pohlaví. Zní to jako ironická střela na vlastní účet. Bohužel podle této logiky se natáčení série řídilo, takže se setkáme se svévolným měněním pohlaví Gaimanových postav, středověký a raně novověký Londýn se v jedné z epizod hemží postavami černé pleti a především homosexuálních postav a párů se opticky vyskytuje tak polovina. Fenomén LGBT je přitom podáván schématicky a toporně, je uměle roubovaný na příběhy, které se tomu vzpírají, a navíc v koncentraci, která působí přinejmenším rušivě. Pokud chtěl Netflix vyjít vstříc potřebám komunity LGBT, mohl, co se komiksu týče, zpracovat vynikající Netvoru nebo, pokud by chtěl být odvážný, mohl si troufnout i na Sunstone od Stjepana Šejiče. Tohle je jen prznění komiksové klasiky. Výše zmíněné je sice na první dojem nejviditelnější deformace seriálu, mnohem větší problém mám ale s doslovností. Gaimanův komiks je pro dospělé čtenáře, pracuje s náznaky a jeho největší síla je v jitření fantazie. Seriálový Sandman přežvykuje, trivializuje a zbavuje vnitřního napětí. Filozofickou nadstavbu díla ředí do podoby konzumovatelné americkými teenagery. Místy (jako v případě roztomilého draka sloužícího k navrácení Sandmanovy moci) je seriál nechutně sentimentální. Jinde se pro změnu v potenciálně silné scéně spoléhá na herce, kteří nedokáží přenést charisma komiksových figur do filmového světa (Gwendoline Christie v roli Lucifera coby nejnebezpečnějšího Sandmanova protivníka jednoduše nefunguje). Abych jen nehejtoval, Tom Sturridge v hlavní roli je trefou do černého a závěrečná samostatně fungující epizoda je příjemná. Co se zbytku týče - opravdu mám být odvařený z toho, že scénáristi (narozdíl od seriálu Lucifer, kde tvůrci komiksovou předlohu rozbili na padrť) se víceméně drží hlavní linie příběhu vytyčeného Gaimanem? Kvalitu scénáristické práce nenacházím, jen torza bájí a odlesků Morfeova světa. Celkový dojem: 45 %. ()

Galerie (234)

Zajímavosti (9)

  • Tom Sturridge (Morpheus) v jednom z rozhovorů prozradil, že mu Neil Gaiman první den natáčení řekl, aby se ve svých dialozích „přestal chovat jako Batman“. (LUKICKK)
  • Přestože se v seriálu nevyskytují a není o nich zmínka, příběh se odehrává v komiksovém vesmíru DC, tedy ve stejném světě, kde existují postavy jako Superman a Batman. (spacemaster)
  • Jed Walker (Eddie Karanja) má ve svém snovém doupěti figurky Batmana, Flashe a Wonder Woman. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama