Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rok 1892. Na cestě k odpuštění není nikdo v bezpečí. Lze v zemi divochů najít lidskost? ... Vydejte se spolu s hrdiny na klopotnou cestu nenávisti, vykoupení a přežití... Po téměř dvou desetiletích bojů s domorodými Šajeny, Apači a Komanči, dostane kapitán americké kavalerie a válečný hrdina Joseph Blocker poslední rozkaz. Kapitán má doprovodit churavějícího šajenského náčelníka Žlutého jestřába, svého nejopovrhovanějšího nepřítele, do jeho domoviny v Montaně. Nechtěný úkol před odchodem do výslužby se ještě více zkomplikuje, když se kapitánova skvadra bude muset ujmout ovdovělé osadnice Rosalee Quaidové. Smečky všudypřítomných loupeživých Komančů jsou přitom stále na válečné stezce a touží po krvi; dokáže zkušený kapitán naposledy splnit svou povinnost? (Česká televize)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (439)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mezi novými westerny si už raději pečlivě vybírám, mnohdy totiž opravdu není o co stát. Mezi kladné výjimky posledních let, myslím jimi Kosti a skalp spolu s Brimstone, se zařadí i Nepřátelé. Ti začínají pěkně zhurta, na nic se nečeká a snímek se s nikým nepáře. Záhy tempo sice výrazně zpomalí, ale to už má film plnou divákovu pozornost a zájem (nebo alespoň v mém případě tomu tak bylo). Postupně se utvoří výprava, jejíž součástí být rozhodně nechcete, nikdy totiž nevíte, kdo další zrovna „zařve“. Snad i proto je divák napjatý, i když se film nikam nežene. Ostatně, není to jen o tom převést někam pár indiánů a traumatizovanou paničku, jde o cestu za smířením (sám se sebou, ostatními) a odpuštěním (sobě, jiným). O to emocionálně drsnější je pak postupný zmar…ačkoliv úplný konec byl očekávatelný, tvůrci ho naštěstí dokázali vcelku důstojně ukočírovat, podobně jako scénu v nemocnici, která byla též na hraně. Ve výsledku jsem tak nepochopil jen pasáž s útokem na lovce (na co, sakra, čekali?!). Silné 4*, velká spokojenost. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Snímek obsahuje mnoho fascinujících scén, celek není úplně dokonalý (největší problém jsem měl se ztvárněním postavy Rosamund Pike a několika klišé), ale rozhodně velmi podnětný jako esej o Američanech - o původním obyvatstvu, o vítězích nad nimi i o dnešních bílých mužích, kteří to vše reflektují. Pro mě nejsilnější jako zpráva o tragice služby státu ("It´s my job."), který v průběhu let požaduje poměrně protichůdné věci (emoce). ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Áčkově vystavěný, příkladně obsazený a nasnímaný (téměř) antiwesternový počin, který má v sobě něco, co jej odlišuje od desítek spřízněných počinů. Vzdor své anti-kompaktnosti. Scott Cooper určitě nechtěl natočit idylické historické drama, co má jednoznačné hrdiny a indiány, co jsou jednorozměrně ctnostní jako z "mayovek". Podařilo se mu před diváky přivést kontroverzního kapitána americké armády, jehož negativní a nenávistný postoj k rudochům se postupně začíná měnit. V podání Christiana Balea je to uvěřitelné. Jeho kreace je pozoruhodná a zahání občasnou rozvleklost, která do filmu prosakuje vlivem kolísavého a pomalého tempa. Film má přes dvě hodiny, děj je často rozdrolený a má téměř epizodní ráz. Oproti tomu Cooper líčí charaktery postav neotřelou formou a zbytek osazenstva dodává ději glanc - je to hlavně přitažlivá Rosamund Pike, která oplývá dobovým sexappealem, i když se se zmasakrováním své rodiny vyrovnává dost snadno, je to i Ben Foster a jeho tajemná aura ničemy a také důstojný Wes Studi, jehož indiánský náčelník jakoby vypadl z tehdejších dob. Akční složka je syrová, určitě bych uvítal její hojnější počet. Když došlo na přestřelky, film vykazoval formu. Úvodní masakr je celkem krutý pro citlivější diváky. Velkým plusem filmu je kamera. Ta denní i noční scenérie míchá s úchvatnou vizuálností, načež je smůla, že její kvalitní práci neocení divák v kinech, kterým se film u nás vyhnul. Dvouhodinový dobrodružný epos přináší kvalitní zážitek, který určitě podporuje skvělá herecká parta na čele s Balem. Scott Cooper je režisér, co tak úplně nevychází ze stínu svých slavných kolegů, má ale režijní schopnosti, co předčí nekompaktní a neprokrvený scénář, takže vydat se s ním a jeho štábem do prérie je docela fajn. A 99% děje v exteriérech je rarita. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hostiles mi ponúkol všetko to, čo očakávam od moderného westernu a to úplne do bodky - peknú pointu s myšlienkovým presahom, vynikajúcu dramatizáciu okolo postáv a nekompromisnosť ich jednania, fantastické dobové reálie, drsnosť ľudí v tej dobe a v tom prostredí, peknú akciu (pričom jej nemusí byť veľa), pútavú atmosféru v ktorej sa miesia rôzne pocity... No skrátka ide o niečo fantastické - masterpiece. Dôstojný partner do zbierky k Brimstone (2016) a Godless (2017). ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý příběh s pomalým tempem zasazený do westernového prostředí. Blíží se konec 19. století a většina indiánských válek je u konce. Už není s kým válčit a zbylí indiáni žijí v rezervacích. Někteří přece jen zůstávají na svobodě a páchají krvelačné nájezdy. Kapitán Joe Blocker je pověřen dovést umírajícího šajenského náčelníka na jeho kmenovou půdu. Mají mezi sebou staré spory, takže se mu to moc nelíbí. Nakonec mu ale nezbývá nic jiného než souhlasit. S hrstkou mužů se vydá na tuto náročnou misi Po cestě potkají ženu, která přišla o svou rodinu v podání Rosamund Pike a přiberou ji sebou. Postupně naráží na různé nástrahy a počet členů posádky se zužuje. Konec cesty se dožije jen pár z nich. Hodně se mi líbilo bohaté herecké obsazení, a hlavně výkon Christiana Balea, které jsem už dlouho nikde neviděl. Samotný význam mise mi dost připomněl film Zachraňte vojína Ryana. Ale co už.... "Budete potřebovat víc hrobů." ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Postava desiatnika Woodsona (Jonathan Majors), je, samozrejme, historicky nepresná. Afroamerickí vojaci bývali v samostatných regimentoch, kde boli všetci až na vyššie hodnosti čiernej pleti. Vo filme je Woodson v štandardnom regimente s bielymi vojakmi. (Real Tom Hardy)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2017 na filomovém festivalu Telluride v USA. (ČSFD)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Reklama

Reklama