Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rok 1892. Na cestě k odpuštění není nikdo v bezpečí. Lze v zemi divochů najít lidskost? ... Vydejte se spolu s hrdiny na klopotnou cestu nenávisti, vykoupení a přežití... Po téměř dvou desetiletích bojů s domorodými Šajeny, Apači a Komanči, dostane kapitán americké kavalerie a válečný hrdina Joseph Blocker poslední rozkaz. Kapitán má doprovodit churavějícího šajenského náčelníka Žlutého jestřába, svého nejopovrhovanějšího nepřítele, do jeho domoviny v Montaně. Nechtěný úkol před odchodem do výslužby se ještě více zkomplikuje, když se kapitánova skvadra bude muset ujmout ovdovělé osadnice Rosalee Quaidové. Smečky všudypřítomných loupeživých Komančů jsou přitom stále na válečné stezce a touží po krvi; dokáže zkušený kapitán naposledy splnit svou povinnost? (Česká televize)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (437)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ch. Bale posledné roky neprežíval najlepšie časy, nemal nejaký výraznejší hit, ale na druhej strane ani prepadáky. Tento film ho v mojich očiach opäť vrátil do silnej pozície. Jeho výkon si dovolím označiť za oscarový, veľa toho síce nenarozprával, ale očami a gestami zahral dokonale. Úvod bol silný, ale mohol byť silnejší, keby režisér do toho nevbehol veľmi zbesilo. Dal by som ešte 2-3 minúty na bližšie zoznámenie s rodinnou, o to silnejšie mohli nasledujúce scény chytiť diváka pod krk. Western asi zažíva dobré obdobie, za posledný rok vzniklo zopár zaujímavých snímkov, hlavne Brimstone, 7-dielny seriál Godless, prípadne The ballad of Lefty Brown. Film má veľmi pokojné tempo, nazval by som ho westernovou road movie.Prakticky celý film putujeme na vysnívané miesto, zažijeme nejaké to prepadnutie ale ide tu hlavne o zblíženie medzi náčelníkom a kapitánom. Privítal by som nejakú silnejšiu scénu medzi týmito hereckými velikánmi. Wes Studi...Kto iný by to dokázal lepšie, kto iný by sa typovo do tejto role hodil viac? Nenapadá ma nikto, Wes Studi bol ideálna voľba. Potešil som sa, keď som ho videl na tohoročných oscaroch, ale nečakal som, že sa opäť stretneme tak skoro. Vadila mi občas príliš odtiahnutá kamera, v súbojoch mohla ísť bližšie, inak ako starý westernový fanda nemám veľmi čo kritizovať. Pochválim ešte R. Pike, ktorá zahrala tiež skvele. 90%. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Fantázia.Pre vás, priatelia moji, ktorí ste tento skvost ešte nevideli a možno ste okolo neho roky len krúžili (tak,ako ja), mám naozaj len jednu vetu-pozrite si ho.Ja sa musím za to, že som si film konečne pozrela,  poďakovať Chalametovi, oci mal len jedninú hovorenú repliku a kým som sa stihla spamätať, už som si z tváre utierala slzy.(ak je toto spojler, ospravedlňujem sa). Všetko od dokonalého,  tomto prípade skôr výrazového hrania Christiana Balea, cez vedľajšie postavy vrátane Indiánov, nádhernú kameru, až po samotnú myšlienku, to všetko tento film má.Viem, že tu neprezentujem žiadnu novinku, ale keďže zo všetkých mojich priateľov na Čsfd to videlo len asi 20 ľudí, prišlo mi vhodné na neho trošku poukázať. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

No to mě podržte, meditativní western. Vzhledem k vysokému hodnocení jsem očekával přeci jen mnohem větší kvalitu. Nevím jak moc oceňovat hereckou kvalitu Balea, když se tady téměř nemluví a sám herec předvádí stále dokola jednu až dvě mimiky po celý film. Samozřejmě jsem rád že si někdo znovu vzpomněl na Wese Studiho, ale minulé Cooperovy filmy mě sedly více. 60% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený žánr moderního westernu plný drsných chlapáků, těžkých překážek k překonání a silného vykoupení se dostal opět ke slovu. Je obtížné říct, nakolik jsem šel filmu vstříc svým naladěním a nakolik mě dokázal zaujmout a pohltit on sám, ovšem výsledek je i navzdory poměrně plytkému scénáři pozitivní. Dějově je film volnější, sledujeme putování postav nehostinnou krajinou, přičemž je pravda, že změny v charakterech se dějí jaksi samovolně a bez zdůvodnění. Z filmu je cítit, že by se rád tu a tam dotkl diváckých emocí, jenže k tomu nepoužívá dostatečně vybroušené nástroje. Musíte nad tím přimhouřit oko, jedině pak se dostaví ten pravý pocit ze syrového divokého západu včetně odpovídající katarze. 7/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nepřátelé jsou krutá westernová podívaná o hledání vzájemného respektu dvou bojovníků na politicky podnícené cestě (na způsob Zachraňte vojína Ryana). Překvapivě jde v tomto snímku narazit na mnoho paralel s jiným novodobým westernem, 3:10 Vlak do Yumy, ať už kvůli kostře příběhu, obdobné atmosféře, či obsazení Christian Bale/Ben Foster. Jinak si ovšem Nepřátelé kráčí svou vlastní pomalou cestou a rozhodně diváka nenechají chladným. Scott Cooper výborně režíruje. Scéna, kde Metz (Rory Cochrane) klečí před náčelníkovým stanem, by v jiném pojetí vyzněla jako neskutečné klišé, ale se skvělými herci a Cooperovým režijním vedením pro mě byla highlightem filmu. [KVIFF 2018] ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Scenár filmu vychádza z rukopisu Donald E. Stewart. Ten zomrel v roku 1999. Jeho manželka rukopis náhodou našla počas sťahovania. (Real Tom Hardy)
  • Postava desiatnika Woodsona (Jonathan Majors), je, samozrejme, historicky nepresná. Afroamerickí vojaci bývali v samostatných regimentoch, kde boli všetci až na vyššie hodnosti čiernej pleti. Vo filme je Woodson v štandardnom regimente s bielymi vojakmi. (Real Tom Hardy)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Reklama

Reklama