Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cestou domů do Chicaga, kam letí strávit den Díkůvzdání se svou rodinou, se Neal Page (Steve Martin) ocitne na sedadle vedle hlučného, přesto sympatického obchodníka jménem Del Griffith (John Candy). Neal je zdvořilý reklamní agent, který měl původně cestovat první třídou. Del, který prodává kroužky ke sprchovým závěsům, se s Nealem touží podělit o své cestovatelské zkušenosti poté, co je jejich let následkem sněhové bouře přesměrován. Zatímco se Neal snaží najít způsob, jak se dostane domů, Delovy rady odstartují sled nepředvídatelných katastrof. A jelikož se zdá, že Neal a Del mají patent na to, jak ze špatné situace udělat ještě horší, vyvstává otázka, zda se Neal dokáže dostat ke své rodině včas. Nebo snad bude nucen oslavit Díkůvzdání s tímhle krocanem? (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Krásny príklad typickej komédie 80-tych rokov. Úplne jednoduchý námet je rozpracovaný do veľkolepého diela plného úžasného humoru. Ako tmel medzi gagmi, ako bolo v 80s zvykom, slúži skvelá hudba (tradičný synth soundtrack). Avšak nie sú to len geniálne gagy, ktoré robia tento filmík nezabudnuteľným. Hlavne sú to dokonalé herecké výkony. Či už Steve Martin (ktorý časom klesol k rôznym srágorám), ale hlavne skvostný John Candy. V každej scéne, v každej sekunde hraje celým telom. I tu najbanálnejšiu scénu dokáže premeniť na niečo úžasné. A to nehovorím o priamočiarých gagoch - tie sú dokonalé (napr. jeho tanec na Raya Charelsa - Mess Around v aute, či "rituál" pred spánkom). John Hughes je človek na správnom mieste. Jednou vetou a skvelým hereckým výkonom Johna Candyho dokáže premeniť slzy vyvolávajúci smiech na slzy vyvolávajúcu smútnu scénu. Prakticky dokonalý film, pre fanúšikov komédií osemdesiatych rokov nevyhnutnosť. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Lietadlá, vlaky a automobily” , sú vskutku spoľahlivé, dopravné prostriedky, ktoré by vás v podstate mali ľahko a rýchlo dopraviť z bodu A do bodu B, pokiaľ samozrejme nedôjde k ich poruchám, alebo ak čírou náhodou ešte k tomu nenatrafíte i na nezvyčajného jedinca, ktorý vám na samý úvod najprv »čmajzol« taxík vo Veľkom jablku, kde zohnať typického, žltého a klasického prepravcu, tesne pred príchodom Dňa vďakyvzdania, sa rovná štafetám na krátke vzdialenosti, o čom sa na vlastnej koži následne presvedčí i taký manažér reklamnej agentúry, Neal Page, ktorý trebárs na chvíľu pretekal s Kevinom Baconom, no neúspešne, a potom si s ním zároveň nasadnete aj do aeroplánu, smer Chicago, pričom kvôli snehovej búrke má medzipristátie vo Wichite, tak verte mi, že tohto, výstredného človiečika, to jest obchodného cestujúceho, ktorý predáva krúžky do sprchových závesov, alias Del Griffith, sa len tak jednoducho nezbavíte ! Dvaja chlapíci s naprosto odlišnými povahovými vlastnosťami, budú musieť spolupracovať, no namiesto toho vytvárajú nekonečný kolotoč - neuveriteľne šialených a komických, ale aj ostrejších a vulgárnejších situácii, vďaka čomu je ich «ROAD MOVIE» priam nezabudnuteľná ! Istý čas to vyzerá aj tak, že by sa mohli › siamské dvojičky › konečne oddeliť, kedy by už každý cestoval úplne sám na vlastnú päsť, ale akási neznáma sila ich stále priťahuje späť, a síce nakoniec, po extrémne vyčerpávajúcej ceste, dorazia do cieľa, živí a zdraví, a to konkrétne až o dva dni neskôr, keď samotné finále mi takmer vytislo slzy z očí, až tak ma strašne dojalo. / Majstrovský, lepšie povedané: „husársky kúsok” , od scenáristu a režiséra Johna Hughesa s Johnom Candym, jedným z protagonistov v hlavnej úlohe, kedy tým druhým nie je nikto iný, než Steve Martin, ktorý je rovnako skvelý, ako jeho kolega, a tak najmä dvaja Jankovia, to jest ten pred kamerou a ten za kamerou, si očividne veľmi dobre sadli, keďže výsledok je komediálne strhujúcim. Takmer som skompletizoval celú, režisérsku tvorbu od tvorcu vianočných hitov Sám doma, že Planes, Trains & Automobiles, považujem vôbec, ako jednu z najlepších, a vedľa The Breakfast Club, zatiaľ plný počet hviezdičiek ! ()

Reklama

Quint 

všechny recenze uživatele

Hughesova první „dospělácká“ komedie (tedy bez teenagerů) je navenek plná praštěného slapstickového humoru, ale uvnitř dokáže být překvapivě citlivá a dojemná i pro ty nejzatvrzelejší cyniky. Když se nevrlý morous Neal (Steve Martin) snaží dostat z New Yorku domů do Chicaga na den Díkůvzdání, tak se na něj přilepí vtíravý, bezstarostný Del (John Candy), který ho svým životním elánem přivádí k šílenství. Jejich společná cesta je navíc nelítostnou ukázkou Murphyho zákonů v praxi. Vše, co se může pokazit, se pokazí. Hughes hází oběma postavám klacky pod nohy důmyslně neúprosným a nepředvídatelným způsobem a výsledkem je řetěz skvěle vygradovaných komických situací. Film se vám dostane pod kůži nejen díky chemii dvou hlavních herců, připomínajících novodobého Laurela a Hardyho, ale i díky skvěle napsaným ústředním postavám, které pod tím vším potrhlým vyváděním procházejí výrazným vývojem a s nimiž dokážeme snadno soucítit. Tohle je něco, co Hughesovi vždycky šlo, a co se v dnešních komediích (až na pár výjimek) příliš často neobjevuje. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Neal Page (Steve Martin) nechce nic jiného, než strávit svátky se svojí rodinou. Bohužel pracovní vytížení mu znemožní vyrazit za rodinou dříve, než posledním možným letadlem - a tak, když je letadlo díky nepřízni počasí odkloněno kamsi do Wichity, nezbývá než nasadit všechny síly (a všechny možné dopravní prostředky), aby se dostal domů včas. Vše komplikuje podivný spolucestující, Del Griffith (John Candy), který i přes veškerou snahu Nealovi pomoci, oba dva častěji dostane do průšvihu ... Tato komedie je typický představitelem komedií konce devadesátých let - směle se může řadit k Murphyovkám (Záměna, Cesta do Ameriky), Kokosům ve sněhu a podobným. Ani Letadla, vlaky a automobily z této řady nikterak nevybočují - divák se docela dobře pobaví, ale že bych úplně nadskakoval nadšením, to zase ne. Oba hlavní herečtí představitelé podávají herecký výkon odpovídající typu filmu, sice mi dlouho trvalo, než jsem si zvykl na tmavovlasého Johna Candyho, ale pak mi skvěle do své role sednul. 3.5* ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Scenárista komediálnych legiend Vánoční prázdniny a Sám doma sa spojil s mojim neobľúbeným hercom. Steve Martin sa tu plahočí rôznymi dopravnými prostriedkami, rozčuľuje ho John Candy a na záver spolu naservírujú trošku toho ľudského tepla. Nuda, nuda, šeď, šeď. Absolútne mi uniká pointa tunajších vysokých hodnotení. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Oblíbený film Stevea Martina. (D3VIL)
  • Ve filmu hrála i Jeri Ryan, její scény však byly z finální verze vystřihnuty. (D3VIL)

Reklama

Reklama