Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (283)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Chybí více sportovních filmů. V podstatě nejchudší žánr dostává poslední dobou méně a méně příležitosti. Je tedy příjemné, že se na plátna film dostává tenisový film a navíc tenisový film o skutečné události. A i když ten film není dokonalý dá se označit za dobrý. Příběh sleduje dva tenisové opaky:chladného profesionála Björna Borga a nezkrotného bouřliváka John McEnroa kteří se kdysi jednoho léta roku 1980 utkali o ten slavný titul nejlepšího tenisty. Naštěstí se k těmto dvou tenistům dokázali sehnat herci kteří jsou skutečným postavám nejen podobní ale navíc i dokážou hrát. Borga hraje také švéd Sverrir Gudnason kterého jsem ve filmu viděl poprvé a musím říct, že má talent. Dokáže správně chvilky kdy je Borg na dně. McEnroa hraje Shia LaBeouf který pořád vypadá, že s těmi drogami nepřestal ale také se do role dokáže ponořit. Dokonce mi přijde, že herecky vyspěl a časy kdy vesele skotačil s roboty v Transformerech nebo s opicemi v Indianu Jonesovi jsou definitivně pryč. A nemůžu skončit hereckou stránku bez Stellana Skarsgårda který hraje Borgova mentora. Skarsgård roli hraje perfektně, dokáže zahrát skvěle scény kdy má být ten rozumný i když se rozzuří a jediná vada na kráse je tedy maska kdy se ho filmaři snaží udělat staršího (A moc jim to nejde). Hlavní problém toho filmu ale podle mně je ten, že trvá 107 minut a v podstatě by se nedalo říct, že se vleče ale, že se trvá než se rozproudí akce. Tenisové zápasy jsou během půl minuty odbyty a místo toho se řeší vzpomínky minulosti, láska a spousta dalších věcí těchto dvou které většinou prostě nezaujmou tolik. Jakmile ale začne ta závěrečná osudová hra jakoby někdo zapnul páku na plnou rychlost. Jede to svižně, je tam spousta úžasných vizuálních nápadů (zpomalovačky s míčem jsou nádherné) a nenudí to ani chvilku. Závěrečná hra je prostě nejlepší část filmu která několikrát překvapí a způsobí napětí až do konce. A pak je tu ještě jeden takový problém: Ten film skončí aby následně následovaly vysvětlovací titulky.... které by ve filmové podobě vystačily na další hodinu materiálu. Ta osudová hra totiž nakonec nebyla jenom jedna ale dokonce dvě. A té druhé se vůbec nedočkáme. Což je škoda jelikož by mohla fungovat ještě lépe a ten film by nebyl jenom nadprůměrná tenisová pocta ale skutečně svižný sportovní film. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se v tuto dobu koukneš na program multikin je to to tam samej těžkotonážní blockbuster s obr budgetem na marketing, Star Wars (stále ještě ), Ferdinand, Jumanji, Největší showman no a někde tam v rohu se krčí jak chudej příbuznej tenhle filmeček. Jak známo filmový fanoušek se nehoní za nablýskaným pozlátkem, ale za dobrým filmem z tohoto důvodu jsem se rozhodl dát přednost chudýmu příbuznýmu před pozlátky a nelituju jedinou vteřinu mé volby. Film je spíše takový povrchnější náhled do duše dvou tenisových legend, spolehající se na vynikající herecké schopnosti obou představitelů a nutno říci, že jak Shia tak Sverrir jedou herecky na plný plyn. Trošku mně mrzelo, že film dává přednost Borgovi před Macem, protože John mně přijde svou povahou divácky atraktivnější, na druhou stranu z diváckého zážitku je mnohem složitější zahrát tichého Borga, ale tím nesrážím Shiův výkon, vůbec ne. Schválně si někdy dej video pohybu Johna McEnroa a porovnej, opravdu hodně poctivá práce. Tenis je sice silně emotivní hra, alespoň pro nás Fedcupový fanoušky (naše tenisový holky děkujem), ale neuměl jsem si představit, že se dá nastříhat filmově, tak aby vypadal sexy, ale to jsem byl vedle jak ta jedle, Horní záběry na hráče u základní lajny, to je tedy hodně stylový, to se bude líbit i Káje, Pétě, Lucince i Barunce. Tiebreak 4 setu strčí svým napětí do kapsy leckterou detektivku a mnoho nedialogových záběrů jsou krásnou ukázkou poctivé filmařiny. Film není o dlouhém střetu dvou rivalů, ale o dvou lidech milující tenis a vítězství a to je dost rozdíl, ale je mně jasný že se neubrání srovnání s Rivaly, který je ovšem z mého pohledu zcestný. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je poněkud přehnané tomuto snímku připisovat žánr životopisný, ze života Borga se nedozvíme prakticky nic, jen to, že si pinkal o vrata garáže. O McEnroeovi se dozvíme ještě méně, neboť film se soustředí převážně na Borga. Jako sportovní film však funguje celkem dobře, je napínavý, vyhýbá se patosu, ale je možná až příliš zkratkovitý, nedozvíme se například vůbec, proč se z rivalů stali přátelé. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přenášet krásy bílého sportu na plátna kin není nic častého, ba naopak. Tak proč se rovnou nevrátit k legendárnímu finále wimbledonského turnaje z roku 1980? Zásadní kapitola tenisového slabikáře na zeleném pažitu o téměř čtyři dekády později přichází. První míčky tahají z kapes chladný profesionál, mentálně odolný Björn Borg a nezkrotný vztekloun a bouřlivák John McEnroe. Švéd a Američan. Uvidíme spoustu detailů, hodně střihů, záběry z ptačí perspektivy, z tribun. Nechybí veleslavný tie-break, který trval přes 22 minut. Samozřejmě i mnohé před samotným finále. Debutující režisér Janus Metz divákům posílá solidní atmosféru i chápe tlak, kterému jsou profesionální tenisté vystaveni. Výsledek se samozřejmě „nemůže rovnat“ kupříkladu automobilovým závodům nebo americkému fotbalu, i tak jde o solidně zpracovaný sportovní film. I když místy monotónní. Casting velmi vydařený. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Finálový zápas vo Wimbledone r. 1980 medzi týmito dvomi tenisovými velikánmi je mnohými považovaný za ten najlepší vôbec - zápas tenisových legiend a súboj titánov v jednom. Či je to pravda neviem posúdiť, no musím uznať, že ide o jeden z najlepších filmov, kde má hlavné slovo tenis. Dejová linka má síce svoje muchy a občas príbeh skĺzaval do situácií, ktoré ma až tak nebavili, pričom by som uvítal i viac emócií (hlavne v závere) a lepšie dramatické spracovanie, no na druhú stranu je snímok priam nabitý užitočnými informáciami o týchto postavách a ich legendárnom finále. Takže ten, kto pred filmom o Borgovi, McEnroeovi či tenise nič nevedel, po filme už bude podstatne múdrejší. Je to taká tenisová encyklopédia. Nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Mladého Björna Borga si zahrál Björnův skutečný syn Leo Borg. Ten si pak zahrál v roce 2019 ve wimbledonské juniorce. (Chevees)
  • Viděl jsem to už před několika týdny ve Švédsku, kde měl film premiéru. Je to v pohodě. Ale Johnovu kritiku chápu, nemohli jsme u toho být, a tak je to pouhá fikce, nic jiného" říká o filmu Borg. [Zdroj: Aktuálně.cz] (Martrix)

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama