Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, co přesně bylo na tomhle filmu sci-fi? Tohle je naprosto skvělé, čistokrevné drama z prostředí vysoko sahajících komplotů až někde před dveře samotného prezidenta USA! Na konci jsem ještě čekala nějakou tu dohru, ale nechci se v tom pitvat, protože ještě teď jsem zcela pohlcena napínavým dobrodružstvím jedné posádky raketoplánu. Jako bombaaa :-) Nějaké to zdvižené obočí tam sice bylo, jako v případě lopinky práškovacího letadla, kdy se všichni drželi jako přisátá klíšťata plus ještě nějaké další zjednodušené scény, ale tohle prostě házím za hlavu. Po lehčím rozjezdu mě drželi v absolutním napětí až do samého konce a ještě při závěrečných titulcích jsem to celé tak nějak ztěžka rozdýchávala. Co pak měly říkat samotné manželky astronautů, že. Já nemám co bych k tomu dál napsala. Stojí to za zhlédnutí, akorát si moc nečtěte obsah filmu. Na můj vkus toho až příliš prozrazuje. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z filmů, který jsem si pustil po řadě let. Docela slušně jej charakterizuje jedno slovo na zadní straně obalu: paranoidní. Při sledování si přestáváte být jisti téměř vším. Skvělý nápad se záměnou bytu, strach nahánějící helikoptéry... Povinnost zhlédnout pro každého příznivce konspiračních teorií. (394.) ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

„Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Je 21.července 1969 a v měsíčním prachu se objevuje první lidská stopa. Neil Armstrong poskakuje po povrchu měsíce a celý svět žasne nad lidským pokrokem, ale byl Armstrong skutečně na naší přirozené družici? Od této události utekla dlouhá doba, za kterou se vyrojilo velké množství teorií popírajících přistání Apolla 11 na měsíci. Pronesl Neil Armstrong slavnou větu o velikosti lidského kroku někde v televizním studiu nebo na povrchu měsíce? Tuto otázku si zřejmě položil režisér Peter Hyams, když psal scénář ke snímku Kozoroh jedna… Motorem celého snímku je velice silný, poutavý a chytrý příběh, který si vás prostě získá. Jeho jedinou slabinou je, že nemá výrazného hlavního hrdinu a tak chybí tolik důležité ztotožnění se s některou z postav. Sice je zajímavé sledovat příběh jak z pohledu novináře pátrajícího po pravdě, tak z pohledu pilotů, ale tyto dvě dějové linie se navzájem trošku perou a kdyby se povedlo jednu více utlumit, tak by z toho byla pro diváka atraktivnější podívaná. Na snímku je vidět, že Hyams v té době nebyl ještě zkušeným filmařem a tak někdy nedokáže navodit správnou atmosféru. Jeho záchranou v tomto ohledu je Jerry Goldsmith, který ke snímku napsal skvělou hudbu, kterou často drží napětí. Ona zmiňovaná nezkušenost se také projevila na snaze nechat ve filmu vše, co bylo natočeno. Takže jsou některé scény delší než by měli a stopáž celého snímku se tak natáhla na trochu zbytečné dvě hodiny. Přesto nevidím jediný důvod, proč vám tento alternativní pohled na lety do vesmíru a kritiku médií (co když ani Elvis nezemřel a teď si připijí s Kennedym na opuštěném ostrově) nedoporučit. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Doletěli Američané jako první na měsíc nebo ne? Je jejich výhra v dobývání vesmíru skutkem úchvatným nebo pouhou fikcí, která dokázala oklamat miliardy lidí na celém světě? Největší a nejsledovanější podvod historie nebo skutečnost? Kozoroh jedna ukazuje, jak se všechno mohlo stát, pokud nás USA všechny vodila okolo letu na Měsíc za nos. Zvláštní snímek, který hodně lidí označí za čirou fikci, ale proč by se to nemohlo takhle stát? ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kozoroh 1 je pro mě snímkem, který mě jen utvrdil v přesvědčení, že je propaganda svinstvo, ať už ji provádějí ti aktuálně hodní, nebo ti aktuálně zlí. Propaganda slouží jen k tomu, aby začal dav myslet tím jediným správným způsobem, a to je z mého úhlu pohledu a způsobu myšlení vždycky špatně. Mně je totiž úplně jedno, jestli mi své názory vnucuje nácek, komunista nebo dnes tolik populární politicky korektní klika; já si prostě raději udělám svůj vlastní názor a jen se tiše divím, jak si lidé brojící proti diktatuře (pravicové či levicové) nechávají bez odporu implantovat názory každého proudu, který je toho času v kurzu. Smutné. Film jako takový mě nemálo potěšil i pobavil, přestože tu a tam trpěl akutním nedostatkem logiky a triky byly ne vždy úplně přesvědčivé. Nejsem zrovna příznivcem konspiračních teorií, ale k tomu, že si Neil Armstrong a Edwin Aldrin zaskotačili na úplně jiném pískovišti, nejsem úplně hluchý a mám pro to pádný důvod. Od mise Apolla 11 uběhne zakrátko už čtyřiapadesát let a na Měsíci si stále neposedíte v mekáči nebo v KFC. A to je tak neamerické, že to jednoho donutí pochybovat. / Poučení: Chceš se projít po povrchu měsíce? Začni nákupem bílého písku. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama