Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (217)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Začínám silně pochybovat o tom, že za neúspěch nového Robocopa může PG rating a producenti. José Padilha natočil perfektní Elitní jednotku a neméně slušné pokračování a vypadalo to na nového mistra. Jenže Robocop pohřbil všechny naděje a až do teď to vypadalo, že v tom je režisér nevinně, evidentně není. Na operaci Entebbe měl volnou ruku a dopadlo to strašně. Mám rád retro filmy podle skutečných událostí, ať už to jsou filmy politické, akční nebo třeba sportovní a hlavně ty ze 70. let. Ta hudba, kostýmy a prostředí....to nabízí prostě základ pro slušnou atmosféru plus když máte výborné téma jako stavební kámen. Jenže pan režisér celý film asi čuměl do tabletu a hulil hašiš. Herecká esa předvádějí nudný a zmatený výkon, jakoby ani nevěděli co hrát, protože režisér neví, jestli chce točit dobový thriller, nebo artovou mrdku s nějakým přesahem. Střih je na tečku, únosci jsou až neskutečně komičtí a ta jejich lidská stránka je neskutečně trapná. Děj se nedrží skutečnosti, vynechává a překrucuje opravdové události, dramaturgie nefunguje, film postrádá atmosféru i napětí, Daniel Brühl je neskutečně otravný a celý film se děje úplný hovno. Když se ke konci modlíte aby došlo na finální přepad a ve filmu byla aspoň nějaká akce, tak nejhustší jednotka Israelské armády zmateně pobíhá jako banda králíků a režisér do toho střihá záběry z tanečního vystoupení přítelkyně jednoho ze členů zásahové jednotky....to bych zvracel v křeči. Neskutečně nudná sračka. Padliha je debil a druhý Baader Meinhof Komplex se opravdu nekoná.30%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Historické filmy já rád a o Izraeli trojnásob. Rosamund Pike zde podává svůj obligátní solidní výkon, jako i Daniel Brühl. Ostatní herci jsou stafáž, ale uvěřitelní. Vše spolu dohromady dobře ladí a nuda se nedostaví. Ale ty prostřihy ve finální scéně s taneční performancí je opravdu na pěst - alespoň, že doprovodný soundtrack tuto scénu zachránil. Stačilo se omezit na finální scénu při titulcích, která je naopak výtečná. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé o Operaci Entebbe slyšel, začal jsem se vlastně celkem těšit. Trailer mě bavil, v hlavních rolích jsou herci kteří sice nemají tolik čuch na filmy ale jsou kvalitní tedy Daniel Brühl a Rosamund Pike a začal jsem doufat, že dostanu další povedený film z ranku Arga či Kapitána Philipse. Operace Entebbe nakonec je fajn film ale nedosahuje kvalit Arga či Kapitána Philipse a především to nejde označit jinak než fajn. Režíroval José Padilha, tedy ten brazilský rodák který před 4 roky natočil dost dobrého Robocopa a před 3 roky pomohl k vzniku nejlepšího seriálu posledních let Narcos. A právě díky Narcos jsem si myslel, že Padilha tuhle látku utáhne. Přijde mi však, že Padilha jaksi nevěděl jaký film vlastně natočit. Nefunguje to jako akční thriller ani ne úplně jako politické drama. Začátek je vlastně ještě perfektní protože to jak z ničeho nic začne být v letadla ruch a vše se rozjede je perfektní. Jakmile však letadlo přistane v Entebbe film trošku až bolestivě zbrzdí. A do průměru to v podstatě dobojuje až závěrečná akční scéna která je prostříhaná společně s hudební scénou. To, že ale hned po konci filmu přibylo další baletní vystoupení jsem jaksi nepobral. Celkově mě vlastně celou dobu přišla ta zápletka s tanečně nadanou přítelkyní jednoho anonymního vojáka navíc ale ta závěrečná akční scéna mě donutila jí vzít v prospěch. Jestli však něco na Entebbe opravdu pochválit tak je to reflektování současnosti. I přesto, že Entebbe vysvětluje události které se stali v roce 1976 tedy už 42 let nazpátek dost funguje v současné napjaté situaci. Ten film by vlastně měli vidět všichni kteří se bojí jakékoliv situace kolem Islámského státu. A minimálně za to filmu palec nahoru! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme a filmoch Mogadišu a Baader Meinhof Komplex mám taký dojem, že RAF si malo hrať len na vlastnom piesočku, kde vedeli, o čo ide, s kým spolupracujú a kto bojuje proti nim. A situáciu ako-tak chápu. Námet, ktorý by dnes dokázal špičkovo nakrútiť asi len Greengrass, keďže ide o jeho parketu, natočil Padilha akosi bez šťavy, ale keďže prestrihávame medzi viacerými prostrediami, stále sa niečo deje a pozeráme sa na medzinárodné hviezdy, tak väčšina divákov času stráveného pri obrazovke ľutovať nebude. A nehovoriac o tých, ktorí o tejto udalosti nepočuli a aspoň sa dozvedia niečo nové. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

S teroristy se nevyjednává. 1)  Český dabing (nebo to tak je i v originále?) ze začátku mazal rozdíly mezi mluvou - hebrejsky, německy, anglicky, francouzsky - все ровно. Později najednou všichni začali mluvit přirozemě. Nedošlo mi, proč._____ 2)  Skutečné rozpaky ve mně vzbudily samy o sobě výborné taneční vložky, které jen odváděly pozornost a snižovaly tempo._____ 3)  Rovněž závěrečné osvobození rukojmích bych čekal detailněji zpracované a přehlednější. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Cestující Dora Bloch (Trudy Weiss) měla mnohem krutější osud. Kvůli zdravotním potížím byla hospitalizována v nemocnici Mulago v Kampale, takže v době útoku v Entebbe vůbec nebyla. Po skončení akce vpadli do nemocnice vojáci, zabili strážného, který měl čtyřiasedmdesátiletou Doru hlídat a ženu odvlekli neznámo kam. Její tělo bylo nalezeno až za tři roky. Mladší syn Dory cestoval s ní a události přežil. (Robbi)
  • Zbraně použité ve filmu jsou útočná puška AK 47, kulomet PK, samopal Scorpion vz.61, UZI a granat F1. (K98)
  • Izraelská formace letadel letěla k cíli ve výšce okolo 30 m., aby unikla pozornosti radarů okolních zemí. Prvek překvapení byl zachován i při přistání prvního letounu C-130, ve kterém byla záchranná jednotka. Letoun se ve správný čas odpoutal z formace a přistál v závěsu za pravidelným zásobovacím letem. (Cocacolix)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama