Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (218)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, jestli tvůrci věděli, co chtějí vlastně točit. Na jedné straně je tu věnován velký prostor izraelskému politickému zákulisí a jednání, které předcházelo záchranné operaci. To mě bavilo. Počínání špiček židovského státu působilo věrně a výbornému obsazení vévodil Eddie Marsan v roli Šimona Perese, byť mu typologicky vůbec neodpovídal. Na druhé straně tu je linka teroristů a ta mi přišla hodně nevyvážená. Cítil jsem tu snahu Boseho a spol. polidštit, ale s tím si Padilha nevěděl vůbec rady. Rosamunde Pike s Brühlem pak neměli pořádně co hrát, protože jejich postavy byly nedotažené ve všech směrech. Samostatnou kapitolou je pak osobní minilinka jednoho z izraelských vojáků, která byla naprosto zbytečná. Asi měla sloužit jako protiváha Brühlově linii, ale to se vůbec nepovedlo. Každopádně jestli jsem se na něco těšil, tak to byl samotný zásah a režisérovo jméno mě v tom jenom povzbudilo. Jenže tady narazila kosa na kámen. Prostřihy s židlovým tancem byly na pěst a zpomalené tempo, ve kterém se téměř celá akce odehrávala, ten zmar jen dokonalo. Neheledě na to, že to celé trvalo asi dvě minuty. Škoda. Celkově nemůžu říct, že by mě to nebavilo, ale očekával jsem tedy mnohem víc. 60% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamanej. Padilhu jsem si oblíbil díky Tropa de Elite, která měla atmosféru, dynamiku, ostrou akci a hodně vyhrocený pohled na to, co je morální. Tady chybí skoro všechno. Přitom ta událost a cela operace je skoro vším neuvěřitelně zajímavá a dalo se na ni fakt vyřádit. Místo toho jsem dostal děsně dlouhou nudu (s dobrou kamerou, to zase jako jo). Z filmu funguje dobře a dynamicky v podstatě jenom prvních deset a posledních cca 30 minut. V samotné akci je vidět, že Padilha tyhle věci točit umí (i když střihy s divadlem mj lezly na nervy), takže o to víc je to škoda. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme a filmoch Mogadišu a Baader Meinhof Komplex mám taký dojem, že RAF si malo hrať len na vlastnom piesočku, kde vedeli, o čo ide, s kým spolupracujú a kto bojuje proti nim. A situáciu ako-tak chápu. Námet, ktorý by dnes dokázal špičkovo nakrútiť asi len Greengrass, keďže ide o jeho parketu, natočil Padilha akosi bez šťavy, ale keďže prestrihávame medzi viacerými prostrediami, stále sa niečo deje a pozeráme sa na medzinárodné hviezdy, tak väčšina divákov času stráveného pri obrazovke ľutovať nebude. A nehovoriac o tých, ktorí o tejto udalosti nepočuli a aspoň sa dozvedia niečo nové. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, co se na tom všem nelíbilo, protože já viděl špičkově natočené, svižné, napínavé a emotivní drama, kdy člověk samozřejmě fandí těm rukojmím, ale zároveň tak trochu chápe teroristy. Prostřihy reálných záběrů tomu navíc dodaly punc opravdovosti, takže jediná výtka je to zkurvené divadlo. 90% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

José Padilha se rozhodl natočit filmovou rekonstrukci historicky nejúspěšnějšího protiteroristického zásahu a vůbec není divu, v kontextu jeho debutu Tropa de Elite se tyhle dva filmy ideově jasně potkávají. Padilhův snímek nezobrazuje tyto události v dějinách filmu poprvé, ale zrovna v dnešní době jistě není na škodu připomenout si fenomén evropského levicového terorismu a jeho provázanost s palestinským hnutím odporu, náklonnost evropských levicových elit k Palestině a slepá nenávist k Izraeli je dlážděna těmito činy...velmi výstižná byla paralela mezi nacisty vyhladivšími 6 z 12 milionu Židů a jejich novodobými extremistickými nástupci. Tvůrci se pokouší vyprávět důležitou a složitou historickou událost v mantinelech thrilleru a celkem se daří, umělecká symbióza válčení a tance, taneční soubor vytvořil opravdu neobvyklý a silný rámec příběhu. Osobně mi sice chyběl Padilhův dvorní herec Wagner Moura, během Narcos jsem si na něj vypěstoval doslova závislost, ale i bez něj je casting celkem podařený, hodně se povedla postava Šimona Perese, v té době ministra obrany, bravurně ztvárněná Eddiem Marsanem... Příště bych jen prosil o ždibec méně tvůrčích empatií pro teroristy, jejich motivy jsou naprosto nepodstatné... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu je smrt Yonatana Netanyahua (Angel Bonanni) uvedena mnohem dříve než ve verzi událostí rodiny Netanyahu. (griph)
  • Izraelská formace letadel letěla k cíli ve výšce okolo 30 m., aby unikla pozornosti radarů okolních zemí. Prvek překvapení byl zachován i při přistání prvního letounu C-130, ve kterém byla záchranná jednotka. Letoun se ve správný čas odpoutal z formace a přistál v závěsu za pravidelným zásobovacím letem. (Cocacolix)
  • Únos letadla vedle Wilfrieda Böseho a Brigitte Kuhlmanna realizovali členové Lidové fronty pro osvobození Palestiny Andul-Rahim Jaber a Jayel Naji al-Arjam. Brigitte se na palubu dostala s ekvádorským pasem. Böse byl identifikován až po skončení akce v Entebbe. (Robbi)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama