Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (604)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý snímek z prostředí New Yorku, kde hraje černoch s pseudonymem Ghost Dog, pomyslného samuraje, který má za nejlepšího přítele francouzského prodavače zmrzliny, kterému vůbec nerozumí. Film, při kterém je vykládám kodex Samuraje, hraje hudba vystřižená jako z anime Samurai Champloo, . . . opravdu dobrý příběh a herci. Nikdy bych nevěřil, že Ghost Dog bude taková bomba s tak dobrým zpracováním. 85 % ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Není to taková síla jako DEAD MAN, ale pro širší diváckou obec je to stravitelnější. Jarmusch do vpodstatě jednoduchého příběhu pomsty profesionálního zabijáka, který se řídí kodexem samuraje, dokáže nacpat spousta myšlenek a zajímavých životních postřehů a povyšuje tak svůj film nad běžnou produkci. A co taky na něm oceňuju, je výběr soundtracku. U Dead Man to byl skvostný mimimalismus Neila Younga, tady zas hiphopový sound od RZA, který do nálady snímku skvěle zapadl. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Další z Jarmuschových atmosférických, až hypnoticky zpomalených žánrovek, která některými minimalisticky řešenými scénami a redukcí mluveného slova konkuruje Bressonovi (Kapsář) nebo Melvillovi (Samuraj). Oproti filmům francouzských mistrů věcnosti je tady ale podstatně víc literárních (Frankenstein) i filmových (Taxikář) odkazů a absurdního humoru. Ryze jarmuschovské jsou také motivy outsiderství a cesty nebo téma problémové komunikace. Pro lepší pochopení pojmu "žánr" jde o výborný materiál, neboť vám pomůže uvědomit si, navzdory kolika porušeným pravidlům může být nějaký film klasifikován třeba jako thriller o nájemném zabijákovi. 80% Zajímavé komentáře: kleopatra, k0C0UR, CheGuevara, Eddard, TotalFilm ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejlepší Jarmusch. Nebýt jeho nadpozemské režie, ten snímek by zapadl mezi desítky dalších na podobné téma a za pár let by si na něj nikdo ani nevzpomněl. Takhle je z toho ale skoro kultovní záležitost s podmanivým příběhem, prostým a současně jedinečným zakončením a v neposlední řadě s výtečným Whitakerem, který toho sice moc nenamluví, ale o to víc vynikne jeho herecké mistrovství. Některé hlášky dokonale odzbrojující, dějová linka s upovídaným francouzským zmrzlinářem naprosto skvělá a zvláštní hudba od RZA to všechno krásně podbarvuje. Nejlepší je ale stejně ten závěrečný citát, který celý film i s jeho myšlením trefně charakterizoval.. Nebo ne? :) Přesně mezi čty*mi a pěti. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak špičkový film! Jenom si na něj vzpomenu a začínám slintat chutí pusti si ho znovu. Má hodně společného s jiným Jarmushovým brilantním snímkem, Mrtvým mužem - tatáž perfektní odlehčená forma, kde se zajímavý námět, svižný příběh a unikátní hudební složkou vykreslená atmosféra snoubí s lyrickými, meditativními polohami a úžasně zahranými postavami, které jsou sami o sobě obdivuhodně specifické. Italský mafián nadšeně rapuje v koupelně, jiný mafiánksý pohlavár zase neustále sleduje dětské kreslené seriály, francouzský prodavač zmrzliny jako nejlepší a jediný přítel hlavního hrdiny... a on sám, Ghost dog, smrtelně nebezpečný filozof, poslouchající rap a kráčející po cestě samuraje antického Japonska. Forest Whitaker je v ústřední roli zcela důstojným pokračovatelem památného výkonu Johnyho Deppa (což už je NĚJAKÝ kompliment). No a scény ve kterých Ghost dog probírá knížky se svou malou přítelkyní Perline, jsou pro mě stejně nezapomenutelné jako hláška "zrovnoprávnil jsem ji", pronesená italským gangstrem, poté, co odpráskne jednu všetečnou policistku. Všema deseti, přátelé! 100% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (35)

  • Ghost Dog (Forest Whitaker) nosí na krku zlatý symbol, který je spojován s knihou „Hagakure“ a jejím poselstvím. To říká, že untuice založená na upřímnosti a morálních zásadách vždy přivede člověka zpět k základním principům sebe sama. (sator)
  • Klub, kterým Ghost Dog (Forest Whitaker) projíždí, než ukradne své nové oblečení, se nazývá Liquid Sword. „Liquid Swords“ je název druhého alba The GZA, které produkoval RZA, jenž se postaral i o původní hudbu k filmu. (sator)
  • Scéna, ve které Ghost Dog (Forest Whitaker) zastřelí mafiána skrz odtok dřezu, je odkazem na film Cejch zabijáka (1967), kde se podobná scéna také vyskytuje. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama