Reklama

Reklama

Noc na Zemi

  • USA Night on Earth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve filmu Noc na Zemi se setkáváme podruhé s mimořádnou tvůrčí osobností amerického nezávislého režiséra Jima Jarmusche. Od klubového snímku Podivnější než ráj prošla tvůrcova svébytná poetika jistým vývojem a jeho svět se pootevřel širší divácké veřejnosti. Jarmuschovou doménou zůstává žánr černé komedie, prohlubuje se však kontrast mezi "vnější" zábavností a trpkým vyzněním "všedních" příběhů. Režisér se však nevzdává vyprávěcí askeze v podobě minima aktérů, umístěných do několika málo prostředí a prožívajících "nicotné" episody; o to rafinovaněji však s nimi tvůrce nakládá.

Druhý Jarmuschův barevný film je členěn do pěti povídek, odehrávajících se zároveň během noci v různých časových pásmech v pěti velkých městech (Los Angeles, New York, Paříž, Řím, Helsinky) a v odpovídajících jazycích. Aktéry jsou místní taxíkáři a jejich pasažéři. Jarmusch jemně parafrázuje typické postavy, žánry a styly jednotlivých kinematografií (Hollywood, newyorská škola, francouzský neobarokní film, velkohubá italská fraška, seversky zasmušilé filmy Akiho Kaurismäkiho), což se prosazuje ve vyprávěcím rytmu, akcentaci významotvorných motivů, v přesné hudbě Toma Waitse i v samotném hereckém obsazení "typickými" herci té které kinematografie. Kameraman Frederick Elmes (podílel se na filmech Davida Lynche) těží maximum z nutně statické kamery, omezující se na pozorování aktérů v prostředí taxíku a na charakterizaci míjejících velkoměstských ulic. Rafinovaná struktura vyprávění poskytuje v jen zdánlivě "náhodných" situacích obraz světa paradoxů, v němž žijí "vidoucí" slepci i bezdomovci, kteří jsou všude doma, a v němž se všichni musí vyrovnávat s pocity odcizení v prostředí falešných mýtů.

Noc na Zemi je malý, moudrý a zároveň velmi zábavný snímek, zasluhující si svou inteligencí, humorem a myšlenkovou náplní pozornost všech ctitelů dobrého filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Sepp37

Sepp37 (hodnocení, recenze)

Ďakujem STV2 že odvysielala túto chuťovečku. Milujem minimalistické filmy kde stačí jedna kulisa pretože 100% vašej pozornosti aj tak dostanú postavy a dialógy. Giancarla Esposita by som ani nespoznal a 20 ročná Winona ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Gendarme

Gendarme (hodnocení, recenze)

chběla mi tam povídka z pražského taxíku .... taxikář by mohl být bývalý komunistický funkcionář, který okrádá zahraniční turisty :-).

Jinak každá povídka měla něco do sebe, opravdu kosmopolitní film ... 

DonGenero

DonGenero (hodnocení, recenze)

postradam podobne filmy v dnesni dobe to co se dnes toci je zalozeno na blbine, ale chapu, ze kazdy mame jiny vkus

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Ve své době asi velký odvaz, v roce 2011 mě to naprosto nebavilo. Těšil jsem se na Winonu za mlada a ona tam hrála takovou pitomoučkou taxikářku, škoda

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

To, že o tom nechtěla mluvit IMHO především vyplývá z pravidel slušného chování. Navíc z předchozího hovoru té dámy víme, že měla nahrávky nějakých neznámých hudebních kapel, to taky vypadá spis na "lovkyni neznámých talentů". Kromě toho, tu dívku sháněla určitě jen jednu. Navíc by tvojí interpretací ten příběh v podstatě ztratil pointu ;o)

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

SPOILER: Sháněla mladé herečky (už si přesně nepamatuju, co o nich říkala), v taxíku dostala nápad, ale nechtěla se o tom vykecávat do telefonu, aby to neslyšela a jestli jsem to pochopil správně, tak se mělo točit chvíli po příjezdu v tý vile.

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

SPOILER: Taky jste to pochopili tak, že Gena Rowlands chtěla z Winony Ryder udělat pornoherečku?

crazykate

crazykate (hodnocení, recenze)

Fantastické!!! Vážně super. Doufala sem že i tenhle film budue trochu ve stylu Kafe a cigára (ten se mi líbil) - bylo to stejne ale zaroven jine. Winona Ryder - uzasna role, netusila sem ze takhle muze hrat - menim nazor na tuhle herecku =) V NY me potesilo to s Czechoslovakia a Prague. Rim byl pro me nejslabsi - Benigni mi znel jako radio a v kombinaci s tim silenym dejem.... L.A., NY, Paris - fantastické; Roma - nejslabší příběh; Helsinki - (Taksi :D) takovy střed Fascinuje me ze k tomuhle filmu potrebujou prakticky vsichni lidi nejaky titulky. Jo a - premyslim ze pojmenuju svy dítě Stínitko! :D:D

Jaxx84

Jaxx84 (hodnocení, recenze)

Nádherné příběhy. Pro zamyšlení, pro pobavení, pro opravdu umělecký zážitek... Jako individuální výkon bych vyzvedl hlavně Roberta Benigniho...Jinak si troufám tvrdit, že s pořadím příběhu postupně roste i jeho působivost. Každému doporučuju!

Reklama

Reklama