Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinka příběhu Sylvie (S. Nováková) si bere za muže mladého lékaře, který je silně citově svázán se svou matkou. Hynkova (M. Trnavský) matka Alžběta (L. Švormová), která ho k sobě připoutala svou chorobnou mateřskou láskou, si nedokáže představit, že by se měla o svého syna dělit s jeho manželkou. Začíná si uvědomovat, že po synově svatbě zůstane sama. A toho se obává. Až majetnický vztah Alžběty k Hynkovi a její strach ze samoty ji vede k tomu, že se synovu sňatku se Sylvií snaží zabránit všemi možnými způsoby. A když se jí to nepodaří, usiluje o rozbití synova manželství. Snacha Sylvie na vlastní kůži zažívá boj s tchyní o jejího syna a svého manžela. Poznává tak, co všechno dokáže matka, chorobně milující svého dospělého syna. Zákonitě si klade otázku, zda si muž, který se v pětatřiceti letech nedokáže vzepřít své matce, zaslouží manželku, nebo jen soucit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (166)

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Poté, co jsem se na CSFD dozvěděl, že mohu čekat skutečně vynikající výkon komparzu (byl vážně fenomenální:-)), nenechal jsem si ujít příležitost shlédnout v rámci pracovního úkonu drama Tchyně a uzený, které jsem původně mylně pokládal za komedii. Moc se mi líbily některé herecké výkony, ocenil jsem i určitou výpravnost (na televizní počin nad očekávání vypracovanou), ale především jsem ocenil srozumitelný a nemoralizující příběh o lidské sobeckosti, ale i velkorysosti. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Společný život s Hynkem (Martin Trnavský) si určitě Sylvie (Sandra Nováková) představovala úplně jinak. Jenže Hynek je až příliš citově vázán na svoji matku (Libuše Švormová), která naopak nesnese, že by jí nějaká cuchta měla připravit o milovaného synáčka. A tak se rozhodne udělat vše pro to, aby mladý vztah rozeštvala. Ale až pozdě jí dojde, že když jedna odejde, přijde jiná, mnohem horší... Ač se povětšinou k české televizní tvorbě stavím zády, u tohoto filmu jsem udělal výjimku. Kromě toho, že zde hrají dvě z mých oblíbených hereček (Sandra Nováková, Jitka Čvančarová), a že se děj odehrává v Brně, jde až o překvapivě zajímavý příběh. Celkový dobrý dojem z filmu mi trochu pokazil velmi rychlý konec - přes hodinu se něco rozehrává, aby se to během deseti minut stihlo všechno převrátit. Ale i tak chválím, a jen víc takovýchto počinů... ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Synek na zabití, matka na zabití, nevěsta aby si hodila mašli sama. Sice xtá variace na známé téma, ale dobře udělaná. Výborná scénka s protézou, perfektní role Jitky Čvančarové. A Libuše Švormová krásně dozrála do postav přesvědčivých semetrik. Místy to sice spělo k přehnanostem dobrým spíše do amerického thrilleru na dané téma, ale bez uzardění dávám za 4. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

film byl průměrný, souhlasím s komentářem sona 123 ta to vystihla naprosto přesně, asi není co víc dodávat, když se žije v jednom domě s tchýní, dřív nebo později musí nastat problémy, kor když je syn jedináček, to se všechno dalo předvídat, a herci svou roli taky zahrály fajnově, takže ani není co moc vytýkat, na to, že je to český film, mohlo to být daleko hůř natočeno a to se naštěstí nestalo. ()

sandinista 

všechny recenze uživatele

Děj filmu hroznej. Každou chvíli jsem měl nutkání to přepnout, protože tohle se v realitě skutečně děje. A to mi je velmi proti srsti. Libuše Švormová - panovačná matka, které jde její role uvěřit; Jitka Čvančarová - klasicky hrozná (vrať se do Ordinace a už se nevracej); Sandra Nováková - sexy, ale nechá ve filmu na sobě dříví štípat; Martin Trnavský - dobrák, ale ve vleku matky. Potěšilo mě, že se to odehrává v Brně, kde jsem některá místa poznal. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie prebiehalo v Brne a Jevišoviciach. (dyfur)
  • Název filmu pochází z lidového prostořekého úsloví: „Tchýně a uzený, nejlepší jsou studený.“ (sator)

Reklama

Reklama