Reklama

Reklama

Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře

(TV film)
  • Česko Bůh s námi (více)

Obsahy(1)

23. května 1618 dochází na Pražském hradě k podivné události: představitelé českých protestantských stavů vyhodí z oken dva nejvyšší představitele králova úřadu. Incident, který vejde do dějin jako „pražská defenestrace“, odstartuje třicetiletou válku – nejstrašnější konflikt, jaký Evropa do té doby zažila. Česká televize v koprodukci s rakouskou ORF a francouzsko-německou společností ARTE natočila televizní film, který je věnován čtyřstému výročí této události. Náročné natáčení probíhalo v řadě historických objektů, např. na Pražském hradě,na zámcích Kratochvíle, Telč, na hradě Švihov a dalších atraktivních místech. V režii Zdeňka Jiráského ve filmu uvidíme celou plejádu skvěle ztvárněných historických postav, především vůdce povstání pražských stavů Jindřicha Matyáše Thurna (K. Dobrý), dále oba panovníky té doby, kteří se vystřídali na českém trůnu – Ferdinanda II. Habsburského (O. Malý) nebo Fridricha Falckého (Š. Kozub). Tito tři muži, stojící na počátku našeho příběhu, věří ve stejného Boha. Komu z nich ale bude Bůh nejvíce nakloněn? (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Film má své drobné kvality a docela dost nekvalit. Děj mi nepřišel přiliš kompaktní a díky dopisní formě vypravění přiběhu mi připadal tak trochu zmatený. Na druhou stranu dobré, ne přiliš dobře využité herecké obsazení, výprava dle mého kvalitní. Třeba staroměstská exekuce z pohledu Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic (Robert Mikluš) patři mezi silné chvilky filmu. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Že se od televizní tvorby nedočkáme scén alá Statečné srdce bylo snad všem jasné (ač nás trailer lákal na velké věci). Že ale půjde jen o přehlídku dobových rób a brnění, to jsem teda nečekal. Doufal jsem v historický film, který posune mé znalosti dané doby o něco dál. Snad i dál, než byly v hodinách dějepisu na základní škole. Z tohoto pohledu je film ale až brutálně prázdný, a pustit si nějaký historický sitcom nebo nějakou ujetost s černochem v roli rytíře, tak se o historii divák dozví víc. No a hodnocení "filmu"? Od začátku do konce jsem myslel na zpomalené, snové scény v jiných filmech, které mi vždy vadí, protože jsou takovou hluchou vatou v jinak třeba i zajímavém filmu. Tady ale je jen ta vata a je to fakt příšerně příšerný - scénárista by si zasloužil vyhodit z okna! ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Poc celkem slušně zvládnutých projektech o Janu Husovi a Karlovi IV. jsem se na tohle docela těšil, ale to byla chyba. Začnu pozitivy a těmi jsou kostýmy, což mě zase tak nepřekvapilo, a obsazení. Všichni herci do svých rolí seděli jako pověstná prdel na hrnec a o to víc naštvalo, jak to celé dopadlo. Jiráský zvolil pomalé tempo a mystický nádech plný dlouhých monologů i dialogů, které prakticky nic neříkaly a člověk, který se v dané historii neorientuje, se nemá šanci nějak chytit. Zvláštní místo tu má Thurnova manželka, která jakoby stála za každým krokem svého muže a tím i celého Stavovského povstání, což je pochopitelně nesmysl. Samotná bitva na Bílé hoře je o pár výstřelech z mušket, pěti koních a spoustě kouře, takže by bylo lepší, kdyby byla jen zmíněná, protože efekt by to mělo stejný. Jediné, co se tak trochu povedlo, byla poprava na Staroměstském náměstí, ale to je sakra málo. To už se víc vyplatí pustit si zkrácenou verzi Lekára umierajúcého času, než tohle. 15% ()

Tom_Lachtan odpad!

všechny recenze uživatele

Absolutně zbytečná sbírka historických obrazů, které nedávají smysl jako příběh, ani jako ilustrace k učebnici dějepisu v kapitolách defenestrace, popravy českých pánů a třicetileté války. Většina scén je zcela o ničem a fungují tak možná dvě, tři. To je všechno. A přestože je námět neuvěřitelně nosný, povedlo se tvůrcům jej geniálním způsobem zprznit na úroveň odpadu a to přesto, že měli oporu v perfektních hercích (Dobrý, Malý, Mikluš). Zapomenout, zahrabat pod zem uprostřed pustiny a spálit mapu. PS: vymazat audio a místo něj nahrát pár historiků, bude z toho fajn dokument, takhle fakt ne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vida, český televizní historický film, ze kterého je cítit, jaká ta doba byla. Zdeněk Jiráský navíc vypráví více obrazem, než komentářem a dialogy, jak u nás bývá většinou zvykem. Scénář samozřejmě trochu zjednodušuje, ale jak jinak narvat tenhle konflikt do hodiny a čtvrt. Herecké obsazení velmi dobré (včetně spousty herců, které vůbec neznám). Sice si vůbec nejsem jistý z kolika různých dopisů zní ten komentář paní Thurnové, ale to je jen drobný detail, jinak veskrze příjemné překvapení (70%). ()

Galerie (54)

Zajímavosti (3)

  • Současně s filmem vznikla také jeho dokumentární mutace pod jménem Defenestrace 1618. V ní, kromě hraných pasáží, vystupují i historici, kteří dané téma zpracovávají. Dokumentární verze obsahuje 74 archiválií od 17 institucí z ČR a ze zahraničí a projevy 4 historiků z České republiky, Rakouska, Velké Británie a Francie. (Cheeter)
  • Při natáčení popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí byla použita stejná latexová hlava herce a zejména kaskadéra Antonína Hausknechta, jako v seriálu Labyrint (od r. 2015), kde ztvárnil představitele rytířského řádu, pana Vitolda, kterému hlavu setne postava Jana Brudera v podání Viktora Preisse. Ve snímku Bůh s námi si naopak zahrála hlavu jednoho z popravených měšťanů (taktéž v podání Antonína Hausknechta), akorát jí byly přidělány bílé vousy. (RadimHavl)
  • Film byl natáčen na Pražském hradě, na zámcích Kratochvíle a Telč, na hradě Švihov a dalších místech. (Amneris)

Reklama

Reklama