Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh prvního milostného zklamání. Přecitlivělá Lenka jen velmi obtížně překonává nevydařený průběh setkání s chlapcem, k němuž cítila více než sympatie... Úkol, který si sám sobě napoprvé zadal herec a mimořádně úspěšný divadelní režisér Jan Kačer, byl prakticky nezvládnutelný. On se o to pokusil. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Kačerův pokus o zachycení milostné dezorientace dospívajících je na jednu stranu úspěšný v dokonalé sugesci vnitřního tápání, bloudění mladosti v sobě samé, v komunikačním troskotání; na druhou stranu je ale téměř nesnesitelný svou trvalou hysterickou atmosférou. Postrádal jsem zde nadhled, vymanění se z personalizovaného (a bezmála odysseovského) vyprávění o jednom letním dni a skutečnou konfrontaci (a to nejlépe mezigenerační, k níž trochu naváděli muzicírující staříci v zahradě) různých niter. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dejove mi film pripomina ceske filmy dnesni doby, ktere jsou taky vicemene o nicem (ve velke mire). No budiz, rekneme, ze toho mlada ctverka v tom casovem horizontu moc nestihla..:-). Kamera je hezka, jinak mam stejny pocit s onou navaznosti na sedesata leta jako uzivatel "Schlierkamp", a i v teto dekade bylo spousta hluchych filmu. Jeden z duvodu, proc film videt je urcite Miluska Vobornikova, po ktere se musel otacet kazdy normalni chlap. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

25letý Sodoma a 24letý Vyskočil předvádějí emocionální tápání dospívajících. 1) Spolehlivá přehlídka trapné blbosti začíná "scénářově" hloupými děvčaty, pokračuje ochotnickými hereckými výkony (zejména tehdy ještě rockera Viktora Sodomy) a přes neumětelské dialogy se propracuje až k motorkářům, vypůjčeným zřejmě ze sovětské parodie amerického filmu padesátých let, kteří do příběhu pasují jako deus ex machina. Všemu vévodí režisérovy pokusy o zobrazení milostného tápání dospívajících sexy děvčátek, zastoupených zde tehdy 21letou zpěvačkou Voborníkovou a 19letou Machoninovou. 2) Jediný, kdo mě držel u obrazovky, byl Ivan Vyskočil, který pro mne představoval vrchol snímku, když se vyšvihl z vody na břeh a předvedl svou tělesnou zdatnost a nespornou přitažlivost. To je ta jedna hvězdička. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jan Kačer je dobrej herec, ale na pozici režiséra by místo něj lepší práci odved snad i Kačer Donald. Mam takovej pocit, že při natáčení v tom lese našli lysohlávky a všichni je tam sežrali. Ten film je prostě jedno velký NIC. Já tak nějak chápu, co tim asi chtěl básník říci, ale to je příběh tak na 10-15 minut. Na celovečerní film to nestačí ani omylem, takže já čumim půl hodiny na to, jak 2 blbci a 2 blbky hrajou v lese na schovávanou, pak čumim neustále na nějaký legrační motorkáře, který s příběhem nemaj téměř nic společnýho, do toho hromada keců o ničem. Navíc se všichni chovaj jako hrozný dementi a nejradši bych je všechny umlátil tupou stranou sekery. I když potkat mladou M. Voborníkovou uprostřed lesa, tak jí tam asi nejdřív znásilnim a až potom umlátim tupou stranou sekery. Nebo jí nejdřív umlátim a pak jí znásilnim? No to je jedno :-) V každym případě film je hrozně špatnej. Ani nevim, za co dávám tu 1 hvězdičku. Prostě Kačer měl asi radši zůstat před kamerou a necpat se za kameru. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Při druhém sledováním vytanul jiný rozměr tohoto filmu. Jsou znát dozvuky šedesátých let, kdy se mnohem větší důraz kladl na přirozený civilní projev a improvizaci. Tenhle příběh dospívání obsahuje přesně tu dávku rozpaků a nejistoty, jakou prožívali mladí při navazování prvních vztahů. Z tohoto pohledu jde o autentický obraz. Dnes lze ocenit navíc i atmosféru doby s dnes již zaniklým světem (Podolský most ještě před napuštěním Orlické přehrady). Musím říct, že jsem si snímek podruhé mnohem víc vychutnala a docenila i dobrou kameru a střih. Hudba se mi líbila už napoprvé. I přes nízké hodnocení uiživtelů a shazující text oficiálního distributora bych tento snímek nezatracovala, určitě se hodí pro líné letní odpoledne a je důležitým schůdkem v tvorba Jana Kačera. ()

Zajímavosti (10)

  • Hneď v úvode je vidieť známu železničnú trať z Bechyně do Tábora, ale režisér podotkol, že nemohli s kamerou vlak poriadne zachytiť, hodiny čakali na záber. Vo filme je vlaku nakoniec len kúsok. (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal v uličkách, na oblúkovom moste, štvrti Zářečí v parku medzi kláštorom a vilou Elektra, pri rieke Lužnici, Vyhnanickom rybníku, Černickou oboru a na skalách Židově strouze, všetko v meste Bechyne a okolí. Bechyni a jej okolie si Jan Kačer nevybral pre exteriéry náhodou. Študoval tu v 50. rokoch keramickú priemyslovku. Natáčalo sa aj v obci Bečice, kde mal režisér chatu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama