Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

No, ten drak se opravdu těžce nepovedl, i když za to tvůrci snad ani tak úplně nemohli, uvážíme-li tehdejší trikové možnosti a také nespornou snahu obohatit jeho vizáž aspoň netypickými ptačími zobany. Ale ty srolované koberce místo krků... Jinak takový ten slušný průměr, jakési přechodné stadium mezi úplně už pětikorunovou výpravou televizních pohádek té doby a něčím, co by už chtělo vypadat jako moderní dětský film. Překvapivě dobrá princezna Magdy Vašáryové a jak tak na to koukám, tak je to vlastně i na tak příšerného režiséra, jakým byl Antonín Kachlík překvapivé celé... ()

burton 

všechny recenze uživatele

Ryčení tohohle úděsného draka mě vždy bezpečně umrtvilo a je to ten nejstrašnější pohádkový drak mého dětství. Naopak, princ Bajaja je a vždy bude, bezkonkurenčně nejkrásnějším princem. Má bílého koně, mluvícího!, musí se ukrývat za maskou nemluvného "mouly", což je nesmírně napínavé a půvabné a vy se ptáte, kdy už! se konečně princezně prokáže? A nebo kdy už to ona konečně pozná?. Princezna je krásná a chytrá, není pyšná a pitomá a já jsem už tenkrát věděla, že chci taková být taky. No a hlavně aby si mě pak tenhle princ vzal :) :) :). Je to krásná pohádka, amen. PS: mimochodem, udělat drakovi místo tesáků zobany, ze kterých visí různé slinty, které vypadají jako zbytky princezen, považuji za naprosto výborný a nadčasový výtvarný počin. ()

Reklama

Rejčka 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem měla dlouho za divnou, až postupem času ji řadím mezi nejlepší. Musí na ni mít člověk náladu, aby se nechal okouzlit ponurou syrovou atmosférou a krásnou zneklidňující hudbou. Nejvíc mě mrazí při scéně, kdy král po odjezdu princezny sleduje z okna poplašeně létající hejna ptáků a z nedalekých skal se ozývá dračí ryk. Film je úchvatně barevně ztvárněn, spousta krásných scenérií, které se nijak divákovi nevnucují. Kočár s princeznou jedoucí lesem, růžový závoj večer mezi stromy a kapradím, zámek oděný do černého průsvitného tylu... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podle mě je zde tato pohádka trochu nedoceněná - osobně mi nepřijde vůbec tak špatná, jak by člověk soudil z jejího aktuálního hodnocení (57% - 2. 5. 2017). Většina české pohádkové porevoluční produkce s tímto podle mě nesnese srovnání, a špatné mi to ani nepřijde v kontextu své doby. Na co ten film asi trochu dojíždí, je podle mě několik věcí: 1) obsazení - spoustu rolí zde hrají slovenští herci, kteří byli předabováni do češtiny, a člověk moc nechápe důvod; 2) samotná Magda Vášáryová není typově pro roli princezny příliš vhodná, v době natáčení navíc ve svých 23 letech ztvárnila 18 letou postavu, a na těch 18 fakt nevypadá; 3) a konečně na filmu zklame i loutkové provedení draka, který je prostě trapas - což ale, pokud se nepletu, jde říct o jakékoli české pohádce, kde se vyskytuje drak - nevím o tom, že by se někomu povedlo ho udělat tak, aby z něj šel skutečně strach. Na pohádce zarazí i zvláštní kostýmy, které někdy vypadají spíš jako z ruského prostředí, než české pohádky. Skvělý mi zde naopak přijde výběr filmových lokací, které mi jsou důvěrně známé, a filmu dodávají na atmosféře. Celkově mě bavilo na to koukat, a jediné, co mi tam vyloženě vadilo, byla ta otravně uřvaná hudba, která tam každou chvíli burácela, jinak film hodnotím kladně. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Bajaja leží na poli pohádek s temnou atmosférou nejvíce podobnou dalším klasikám jako je například Třetí princ, Princ a večernice či O statečném kováři. V čem ovšem selhává jsou některé triky, což mi tu dost vadilo. Drak vypadal jako plyšová hračka. Jako dítěti mi ho bylo až líto. Je to závažná chyba, protože po dramatické gradaci to měl být vrchol filmu a ne jeho nejslabší místo. Zkušený režisér raději se nevěrohodným trikům raději vyhne, než aby byly pro smích. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Pohádková hospoda, kde princ zachrání koně a ten ho na oplátku vyveze z obklíčení loupežníků, je Kopicův statek, který stojí mezi Hrubou skálou a Valdštejnem. (Zetwenka)
  • Rudolf Kachlík uvedl, že Bajaja (Ivan Palúch) měl původně jezdit na arabském koni. Ten se ale při souboji s drakem splašil a utekl. Dále pak vyzkoušel ještě jedenáct koní, ale u všech byl výsledek totožný. Teprve dostal radu, aby Bajaju posadil na vysloužilého cirkusáka, který skutečně zůstal při souboji s drakem chladný. Palúch měl však s koněm problémy. protože jakmile jej chtěl pobídnout do cvalu, naučený kůň se místo toho vzepjal. Jindy se zase posadil a jednou si dokonce lehl na bok. Trvalo nějakou dobu, než se Palúch naučil způsob, jak koně pobídnout ke zrychlení. (Maja238)

Reklama

Reklama