foto

František Velecký

  • nar. 8.3.1934
    Zvolen, Slovensko, Československo
  • zem. 5.10.2003 (69 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

František Velecký (někdy psán taktéž jako Fero Velecký) se narodil 8. března 1934 ve Zvolenu. Roku 1951 vystudoval stavební průmyslovku a věnoval se oboru jako projektant v bratislavském Projektovém ústavu (1951 – 1964). Už jako student se pokoušel o hereckou kariéru. Láska k herectví byla silnější, a proto bez herecké a teoretické průpravy setrval od roku 1964 ve svobodném povolání jako filmový herec.

Jako profesionální divadelní herec se krátce uplatnil v letech 1980 – 1982 jako člen Divadla pro mládež ve Spišské Nové Vsi. Ještě v 90. letech přidal ke svým zájmům výtvarnictví a autorsky působil také na výtvarných sympoziích v čiernobalogských lesích na EKO ART v Osrblí.

Především na filmovém plátně se plně využila jeho (víc jak herecké dovednosti) ostře řezaná sugestivní tvář, magické uhrančivé oči, pevný přísný pohled, tvář ozdobená vousy a husté černé vlasy, které ho předurčily pro postavy silných, temperamentních, osudových vyhraněných mužů, často charakterově nestálých a záporných.

Kromě českých a slovenských filmařů ho často využívaly i maďarské, německé a další zahraniční produkce (např. VIRÁGVASÁRNAP, SZARVASSÁ VÁLT FIÚK, MÉG KÉR A NÉP, HAJDÚK, SZERELMEM ELEKTRA, AZ ERÖD, HUSAREN IN BERLIN, THE BROTHERS GRIMM nebo seriály DIE VERBRECHEN DES PROFESSOR CAPELLARI, LUISA SANFELICE).

Malé, ale i hlavní a titulní, role postupně hrál od roku 1960 ve slovenských filmech SKALNÍ V OFSAJDE (epizodka), KAŽDÝ TÝŽDEŇ SEDEM DNÍ (sochař Andrej), PRÍPAD PRE OBHAJCU (Zolo), NYLONOVÝ MESIAC (architekt Andrej), STOPY NA SITNE (Jožo Truska), NOC S MAČKOU (Vlado), HORÚČKA (fotoreportér), PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK (Stacho), BLUDIČKA (dělník), NA KONCI DIAĽNICE (Ing. Turanský), NA DRUHOM BREHU SLOBODA (Kotora), INÁ LÁSKA (mariášník), LET ASFALTOVÉHO HOLUBA (Fraňo) a nebo LEPŠIE BYŤ BOHATÝ A ZDRAVÝ AKO CHUDOBNÝ A CHORÝ (nacionalista z baru).

Vyzkoušel si funkci pomocného režiséra v Jakubiskově snímku ZBEHOVIA A PÚTNICI (1968). Ovšem životní roli, kterou se zapsal do dějin československé kinematografie, mu dal až český film. Režisér František Vláčil ho obsadil a výrazně na něj umělecky působil v jedné z hlavních úloh statečného Mikoláše Kozlíka, syna loupeživého rytíře Kozlíka (Josef Kemr) a jeho ženy Kateřiny (Naďa Hejná), jenž se zmocní Markety Lazarové (Magda Vašáryová), jenž byla jinak zaslíbena v klášteru Kristu v historické feérii podle stejnojmenného románu Vladislava Vančury MARKETA LAZAROVÁ (1965 – 1967).

Tato role mu zajistila další výrazné účinkování v českém filmu. Hned o rok později byl v Makovcově povídce OTRÁVENÁ TRAVIČKA z filmu PRAŽSKÉ NOCI (1968) sličným mladíkem s loutnou. V české filmové kariéře pokračoval i v 70. letech.

V této dekádě se předvedl jako Černý princ v Kachlíkově pohádce PRINC BAJAJA (1971), baron de la Motte v koprodukční (ČSSR – NDR) historické komedii Erwina Straky UKRADENÁ BITVA (1972), otec studenta Petra (Oldřich Kaiser) Ing. Petr Brukner v LÁSCE (1973) Karla Kachyni, kriminálník István Turay v dramatu režiséra Antonína Kachlíka ZLOČIN V MODRÉ HVĚZDĚ (1973) a pravěký Pazour ve Schmidtově dobrodružné NA VELIKÉ ŘECE (1977).

Po téměř třiceti letech se do českého filmu vrátil těsně před smrtí jako starý horal Kutina v baladě ŽELARY (2003) Ondřeje Trojana. U studentského filmu HODNĚ ŠTĚSTÍ! (1976) byl autorem námětu. V našem filmu byl dabován Petrem Kostkou (MARKETA LAZAROVÁ, LÁSKA), Petrem Čepkem (PRINC BAJAJA) a Jiřím Zahajským (NA VELIKÉ ŘECE).

Velecký účinkoval též v českém a slovenském, rozhlase, dabingu, televizních filmech (př. SLADKÉ HRY MINULÉHO LÉTA, RAJSKÝ PLYN, PÄTNÁSŤ ŽIVOTOV, BRÁNA K DOMOVU, LOUIS PASTEUR, SMRŤ CHODÍ PO HORÁCH, JAKO LISTY JEDNÉHO STROMU, NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI, MAGMA, PRÁVEM LÁSKY, O ŽIVEJ VODE, PRVÉ HLÁSKY LÁSKY, VÝPRAVCA HOLUBOV) a seriálech (VIVAT BEŇOVSKÝ, NA BAŇU KLOPAJÚ, MATERSKÉ ZNAMIENKO apod.).

Objevil se i v dokumentech (HORKÁ CHUŤ DREVA či český SENTIMENT o Františku Vláčilovi). František Velecký zemřel po těžké nemoci 5. října 2003 v Bratislavě ve věku šedesáti devíti let. Některé projekty měly premiéru až po jeho náhlém úmrtí.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2005 Kletba bratří Grimmů
2003 Sentiment
Želary
2001 Případy profesora Capellariho: Mileniny knihy (TV film)
2000 Slečna Dušehojivá (TV film)
1993 Zlý žart (TV film)
1992 Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný
1991 Výpravca holubov (TV film)
1990 Let asfaltového holuba
1987 Kto ste, Jozef Gabčík? (TV film)
O živé vodě (TV film)
1985 Iná láska
1984 Na druhom brehu sloboda
Právom lásky (TV film)
1983 Magma (TV film)
1982 Na konci diaľnice
1981 Crainquebille (TV film)
1980 Nebezpečné známosti (TV film)
1979 Ako listy jedného stromu (TV film)
Pevnost
Smrť chodí po horách (TV film)
1977 Bludička
Louis Pasteur (TV film)
Na veliké řece
Počúvajme slnko (TV film)
1976 Oceliari (TV film)
1975 Brána k domovu (TV film)
Elektra a její pravda
Hajdúk
Horúčka
Pacho, hybský zbojník
1974 Pätnásť životov (TV film)
Synové ohně
1973 Láska
Vrchárska balada (TV film)
Zločin v Modré hvězdě
1972 Lid dosud prosí
Plamene (TV film)
Ukradená bitva
Výmyselníci (TV film)
Čierny gróf (TV film)
Šaty (TV film)
1971 Husaren in Berlin
Noc labutí (TV film)
Princ Bajaja
1970 Noc s mačkou
Rajský plyn (TV film)
1969 Sladké hry minulého léta (TV film)
Virágvasárnap
1968 Niet inej cesty
Pražské noci
Stopy na Sitne
1967 Marketa Lazarová
1965 Nylonový mesiac
1964 Každý týždeň sedem dní
Prípad pre obhajcu
1960 Skalní v ofsajde

TV seriály

1998 Die Verbrechen des Professor Capellari (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
1985 Materské znamienko (TV seriál)
Psia pestúnka (E01)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1975 Naši synovia (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
Wyndblath Gusztáv (E05)
Az örökség (E04)
Hanszky Zsuzsanna (E03)
další epizody (4)

Dokumentární

2005 Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
Dva chrámy Josefa Kemra (S06E10) - a.z.
1997 In memoriam Gyöngyössy Imre
1989 Horká chuť dreva (TV film)