Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z mala reziserov, ktori si zachovali a udrzali kvalitu svojich filmov aj po 17. 11. 1989 bol podla mna Karel Kachyna /Ucho, Pozor Vizita, Smrt Krasnych Srncu/. Tuto je to krasne dokazane. Pribeh o malom ulicnikovi, ktory slubil komusi, ze privedie do nemocnicnej izby Mikulasa .... ma dokaze oslovit stale aj dnes. Z hercov treba spomenut Cestmira Randu /Kladivo na Carodejnice/. 85 % ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony - jedna z mála negativních Abrhámových rolí, jehož ztracenec do posledních chvil těží ze zbytků svého šarmu; Mihulová variuje svoji starší Sestřičku a Balzerová skrytá za ohavnými brýlemi je taky skvělá ve své zahořklosti. Žádná z postav není černobílá, všechny mají svá bolavá místa, své důvody... nejsme naštěstí v americkém filmu, kde by znovuzrozený Abrhám ruku v ruce s novou láskou a zachráněným chlapcem odešel vstříc světlým zítřkům, film nedospěje k žádnému happyendu natožpak vyřešení, ale na malou chvíli, kdy městem znějí mikulášské zvonky, je možné zkusit ledacos zapomenout... Film má neobyčejně silnou posmutnělou atmosféru, kterou jen podtrhává, že ti kdo by to potřebovali nejvíc, stejně zůstávají mimo mikulášskou nadílku... ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno viem isto, Kachyňove filmy treba pozerať srdcom. Príbeh síce jednoduchší, no tá atmosféra bola neskutočná - krásny nostalgický návrat do časov mladosti. Čo sa týka obsahu, veľká pravda. Konanie ľudí z veľkej časti záleží na prostredí a okolnostiach, v ktorých žijú. Chlapec, na prvý pohľad len taký výrastok a budúci kriminálnik, no mal srdce, väčšie ako poniektorí ľudomilovia. To isté sa dá povedať aj o vrchnej sestre. Dobro sa skrátka skrýva v každom z nás, len ho treba nájsť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

milanko8 

všechny recenze uživatele

Vím, že na mne tento film udělal dojem v mých dětských letech a dnes po mnoha letech jsem si ho připomněl a musím opět smeknout klobouk před panem Kachyňou. V tomto filmu ve spojení se skvělou Hapkovou hudbou mě vytanula na mysl režijně-scénáristicko-hudební spolupráce Guiseppe Tornatoreho a Ennia Morriconeho... Tím nechci srovnávat, jen to v tomhle filmu na mě silně zapůsobilo, podobně jako u zmíněných italských géniů. Miluju film Městem chodí Mikuláš. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Hořko-sladký mikulášský příběh z jedné nemocnice, kde je v tomto čase všem smutno.....malým i velkým. Herecký koncert ústřední dvojice Abrhám - Balzerová a malý uličník jim skvěle sekunduje. Výborně napsaný scénář o lásce, která nemusí být na první pohled vidět, skvělá režie. Zařadil se k mým oblíbeným Vánočním filmům.... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)
  • Televizní premiéra filmu se odehrála v roce 1992, do kin se snímek podíval až v roce 1996. (M.B)
  • Pôvodne chceli režisér Karel Kachyňa a scenárista Jan Procházka natočiť film na začiatku sedemdesiatych rokov. Avšak Procházka bol v tej dobe na čiernej listine komunistického režimu v Československu a jeho scenár nemohol byť realizovaný. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama