Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

dobytek 

všechny recenze uživatele

O projektu Mercury je asi lepší přečíst si nějakej článek, kde jsou holý fakta bez tý vaty kolem. Film neni špatnej, ale je šíleně zdlouhavej. Klidně se z toho mohly vyhodit všechny ty vedlejší linky o tom, jak to maj kosmonauti doma s manželkama a podobně. Jinak zajímavý je, že Ed Harris je fakt strašně podobnej Johnu Glennovi. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouhý film o počátcích amerického vstupu do vesmíru od podzvukových letadel až po první astronauty. Někdy zdlouhavý, někdy až nepříjemně americky patetický a patriotický, nicméně zajímavý zejména faktograficky, protože o tomto americkém úsilí nás socialistická média informovala jen tehdy, když něco nepovedlo. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Dobre uceleny film, ktery mapuje pocatky americkeho dobyvani vesmiru. Pro fanousky zanru povinnost, ja se misty trosku nudil. Je sympaticke, ze se tvurci v dobe studene valky odprostili od zbytecneho vlastenectvi a patosu. Zvlast lety ve vesmiru jsou pusobive natocene. Sympaticke postavy v cele s vynikajicim Edem Harrisem. Celkem se divim, ze je tento film temer neznamy, coz je skoda... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film by se sice mel zabejvat celym americkym vesmirnym programem, ale ja jsem teda videl neco jinyho. Prvni hodinu se film totiz venuje bande pilotu, co se poflakujou v nejaky prdeli nekde v pousti, sem tam se nekdo proleti letadlem a snazi se prekonat rychlost zvuku. Ne, ze by to s vesmirnym programem vubec nesouviselo, nejdriv samozrejme museli vymyslet jak letet rychle, ale stejne tak by se film tim padem moh venovat vymejsleni letadel a podobne. No nicmene po trosku utahany hodince, ktera slouzi hlavne jako predstavovacka vetsiny postav, se film konecne presune k samotnejm pripravam k letu do vesmiru. Pak to zacne bejt zajimavy, ruzny prapodivny testovani pilotu, nekolik vtipnejch scen na tema rusove nas zas predbehli a prvni neuspesny starty raket. Pak se to samozrejme zacne darit a par hlavnich hrdinu se do vesmiru vyda. Zarazilo me, ze se film nevenuje i dalsim dulezitejm vecem, treba letu na mesic a podobne, ale to je tim, ze spis nez na vesmirnej program se film zameruje na jednotlivy postavy a tudiz nevypravi o tom, kde nebyli. Ale je to trochu skoda, posledni pulhodinu uz film tak nejak nema co vypravet a tak sme nuceny sledoval nejakyho zapadlyho pilota nekde v prdeli, co na nej vsichni tak nak zapomneli, pritom zamerit se na Apollo a jak to bejvaly vesmirny hrdinove sledujou, by nemuselo bejt marny. Ale nicmene na trihodinovej film v podstate bez akce, kde se vetsinou jen mluvi a do toho je par zaberu na lety, tak je docela sviznej a nenudici, k cemuz taky prispiva docela chytlava hudba, ktera by ale mohla hrat castejc a hlavne vynikajici sestava hercu. Potesil me namakanej Scott Glenn, typicky mladej machrujici Dennis Quaid, mladej a v porovnani se svym partakem neskutecne vysokej Goldblum a tradicne perfektni Harris, zde navic jeste s necim, cemu se da rikat vlasy. Naopak treba pritomnost takovyho Henriksena fakt nechapu, na par zaberech se tvari nepritomne a nerekne ani jedno slovo. Celkove rozhodne zajimavy, misty sice utahany, ale i tak si to 5* zaslouzi. Ale ze bych to musel videt znovu, to asi ne. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nezávidím žádnému z dobrodruhů, který v historii opustil pevný podklad matičky Země a začal se flákat ve vesmíru zavřený v kovové nádobě. Hodlám si totiž na domovské planetě užít ještě hodně srandy, než se rozhodnu uhořet v atmosféře. Přesto neberu žádnému z astronautů jejich touhy zdrhnout před gravitací, jen mne nijak zvlášť nebavilo sdílet je s nimi. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Hudbu k filmu mal pôvodne skomponovať slávny John Barry, ale nakoniec z tejto spolupráce zišlo. Vraj nemohol vôbec pochopiť, čo po ňom režisér chce: "Mala by (hudba) znieť, ako keď ide človek po púšti, uvidí kaktus, položí na neho nohu a kaktus skrze nej jednoducho začne rásť." (classic)
  • Když Alan Shepard (Scott Glenn) dostává medaili od Kennedyho, má ji na klopě připnutou již před předáním. (JohnSmith)
  • Ruské rakety, ktoré vidno pri štarte Gagarina a Sputniku, nie sú tie, ktorými sa naozaj štartovalo. Tieto rakety sú novšie verzie tých, ktorými sa vtedy štartovalo. (rexino)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama