Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

mm13 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale potom vyšla na DVD režisérska verzia filmu a jej vplyv na moje rozhodnutie je jasný. Presne ako pri tých málo iných šťastných režisérskych zostrihoch (Bessonova Magická hlbina, Coppolova Apokalypsa alebo aj Almost Famous od Crowea) i tu platí, že film po úpravách nestratil nič z toho čo mal a nenápadne získal dosť. Predtým to bolo super (a že je takých sebaironických výletov najmä v americkej kinematografii žalostne málo), teraz je z toho malý epos. A moji obľúbení, poväčšine žiaľ epizódni herci, dostali viac priestoru! Šesť hviezdičiek!!! [100%] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Správna posádka je zaujímavý, výborne obsadený a nesmierne dlhý film. Chápem, že si našiel mnohých nadšených obdivovateľov. Zaoberá sa históriou pokorenia mystickej hranice rýchlosti zvuku i projektom Mercury, ktorý mal znížiť zaostávanie Američanov v dobýjaní kozmu. Príjemne ma prekvapilo obsadenie, v ktorom som podľa mena poznal iba Eda Harrisa, ale postupne som si spomenul na zaujímavé filmy, v ktorých som videl hrať jeho kolegov (Sama Sheparda, Scotta Glenna, Dennisa Quaida a Freda Warda). Dĺžka filmu, napriek kvalite nakrútenia, bola pre mňa problémom a dopozeral som ho asi na tri krát. Štyri hviezdičky by odo mňa dostal až po prestrihaní trimovacími nožničkami. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

No bucks, no Buck Rogers... Překonávání rychlostních rekordů. Dobývání vesmíru... Síla tohoto filmu spočívá mimo jiné v nevídané historické hodnověrnosti. Když má dojít k pokusu o překonání zvukové bariéry, divák vidí skutečnou X-1 a skutečnou B-29. Ne nějaké náhražky, ne špatné digitální modely. (Ostatně zarážející je neuvěřitelná podoba Eda Harrise a skutečného pilota Johna Glenna - F-86 Mig Mad Marine)O to více pak zamrzí, když se mluví o Scottu Crossfieldovi, kterak se snaží se Skyrocketem D.558 překonat hranici Mach 2, ale na plátně je ukázán Hawker Hunter :) díky bohu za dobové záběry, které to vynahrazují. No a z jiného soudku. Může se tenhle film líbit i holkám-divačkám?:D Ono je tu něco málo i pro ně, každou chvíli něco, třeba neskutečně vtipný Jeff Goldblum, který hledá piloty, kteří by se mohli stát astronauty, pak zase šimpanz-astronaut, ačkoliv to je vlastně trochu děsivý... Ale stejně celé dílo působí jako testosteronová macho injekce. Odvážní muži na létajících strojích, kteří denodenně riskují své životy, a pro co...? Být nejrychlejším člověkem na planetě? Má to cenu? Takové chlapské záležitosti:D Režie Philipa Kaufmana je výborná. Snímek je v podstatě průvodce historií překonávání rychlostí/dobývání vesmíru, ale soupeření pilotů mezi sebou, i jejich rodinné problémy nepůsobí vůbec nudně. A navíc je film nabitý hláškama, třeba Naši němci jsou lepší než jejich němci:D a celkově je ve filmu překvapivě dobře vyvážen poměr závažných scén s těmi spíš komickými. A samozřejmě nelze nezmínit hvězdné obsazení. _____ Letadla, která jsou zde k vidění: P-80 Shooting Star, X-1, X-1A, B-29, A-4 Skyhawk, Hawker Hunter, D.558 Skyrocket, Hercules, F-106, F-86, F-104. A škoda, že zde nebyly zastoupeny takový kusy jako B-58 Hustler nebo XB-70 Valkyrie. Co bych za to dal, vidět je v hraném filmu!:) ____ Podobný film: Projekt Arrow (1997). ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Brilantní filmový zážitek o skupině sedmi astronautů, kteří jako první Američané vzlétli do kosmu v rámci programu Mercury. The Right Stuff má sice zdánlivě enormní stopáž, nicméně režisér Philip Kaufman tento neuvěřitelný příběh pečlivě dávkuje, takže zde nejsou téměř žádná hluchá místa a film Vám až nepříjemně rychle uteče. Všechno od herců až po vizuální efekty totiž funguje jako precizně promazané soukolí obrovské rakety, kde se i ta nejmenší součástka stará o hladký průběh celé akce. Ke snímku rovněž perfektně lícuje zajímavý soundtrack, který mu místy dodává až éterický nádech. Tohle zkrátka všichni fanoušci kosmonautiky a vesmírného dobývání musí vidět. Výborná práce! „There was a demon that lived in the air. They said whoever challenged him would die. Their controls would freeze up, their planes would buffet wildly, and they would disintegrate. The demon lived at Mach 1 on the meter, seven hundred and fifty miles an hour, where the air could no longer move out of the way. He lived behind a barrier through which they said no man could ever pass. They called it the sound barrier.“ ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Americký hrdina. Tak bych asi nazval já oslavný opus o amerických kosmonautech, kteří v době studené války letěli do vesmíru přesoutěžit Sovětský Svaz a dokázat že Amerika je lepší, jelikož je svobodná. Předlouhý film nám to popisuje pěkně od začátku, jak jsou ti chlapi tvrdí, nemají strach, neselžou tam, kde jiní ano, vypijou sud kořalky a stojí na nohou atd. Do toho nám hraje taková ta hudba, jako když akční hrdina vybíhá z ohně s dítětem v náručí. Nános patosu byl v osmdesátých letech povinnou složkou kinematografie a americký divák byl doslova "fedrován" nacionalismem. Emoční masáž hesly, vlajkami, plačící hrdé manželky stojící nad hroby hrdinů padlých za vlast, nekonečná autorita prezidenta, zkrátka všechno dobré co USA ztělesňují pro svět. Dnes je ale jiná doba, na hladinu "jezírka Dobra" vyplavalo už mnoho páchnoucích škraloupů a zobrazení USA jako obránce míru a prosperity pokulhává a vyvolává úšklebek. Tento film tím ztrácí na věrohodnosti a stává se pouhou agitkou. Jediné, co zůstává, je výpověď o praštěné době studené války, na pokraji jaderné katastrofy, kdy stačilo málo,a už bych tento komentář nemohl napsat. Takové svědectví by ovšem mohlo být natočené civilnější formou a ne jako lepší Top Gun. 60% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Ve scéně, kdy prezident John F. Kennedy předává Alanu Shepardovi (Scott Glenn) vyznamenání, jdou v pozadí vidět skuteční astronauti projektu Mercury. (Whyyess)
  • Bill Conti byl k produkci přizván tak pozdě, že skládal hudbu k již hotovému filmu. (HellFire)
  • Po tom, ako sa John Glenn (Ed Harris) úspešne dostal na orbit, mu Alan Shepard (Scott Glenn) zahlásil, že má povolenie na 7 obletov zeme. Toto astronaut naozaj povedal, ale od začiatku letu sa počítalo iba s 3 obletmi zeme a nebol tak let skrátený iba na 3 oblety, ako sa vo filme uvádza. (rexino)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama