Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Damien Chazelle mi so svojim dielom First Man úplne vytrel zrak a poslal ma kvôli úvodnej sekvencii na trajektóriu obsesie s experimentálnymi nadzvukovými lietadlami v 50. a 60. rokoch a s tým súvisiacimi supersonickými a hypersonickými letmi. Spustil som väčšie hľadanie po filmoch na dané témy a ani na moment som nebol prekvapený ich nedostatkom. Prekutral som, čo sa dalo, pozrel som, čo sa dalo. Cestu bolo nutné ukončiť tým najlepším možným spôsobom – nie opáčkom Prvého muža, ale týmto trojhodinovým eposom a vesmírnou odyseou Philipa Kaufmana. --- Zdĺhavé, ale zároveň nenudí, dáva si ladne na čas a ide do hĺbky, prekypruje brilantným obsadením a ešte lepšími výkonmi, produkcia (v rámci tematicky podobných filmov obdobia) epických proporcií, kde by si rozpočet na smiešnych 20 miliónov určite netipoval. Duo skúsenej réžie a poctivej kamery dokopy funguje nádherne a spôsobuje, že každý jeden záber je vypiplaný a vycibrený do maximálnych detailov, a to naprieč celými troma hodinami! Výnimku tvoria len niektoré zábery počas "problémových" letov, ktoré celkom presne nekorešpondujú s tým, čo sa vlastne vo vzduchu deje. Tam ale treba uvážiť, či by ich bolo v tej dobe možné lepšie vyriešiť. Raritných priaznivcov témy toto dielo rozhodne nesmie minúť a jeho kvalitná filmárčina s jednoduchosťou môže značne uspokojiť každého. --- Iné súvisiace filmy: X-15 / Toward the Unknown / Jet Pilot / Genesis - September 13, 1956 / Strategic Air Command / The Bamboo Saucer / The Starfighters / Dokumenty: X-15 / Research Project X-15 / Flight to Tomorrow / Ticket Through the Sound BarrierThe Insane Engineering of the X-15 / Planes That Changed the Worldno najmä The Untold Story of Skunk Works. (x) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Málokdy tříhodinový film doslova „letí“ bez jediného hluchého místa tak, jako se to daří Kaufmanově mnohovrstevnaté epické sáze o počátcích amerického kosmického programu (Mercury) s výbornými hereckými výkony, mezi nimiž na sebe strhávají pozornost zejména S.Shepard, E.Harris, S.Glenn a D.Quaid (zatímco L.Henriksen zůstává zase tím v pozadí). ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Brilantní filmový zážitek o skupině sedmi astronautů, kteří jako první Američané vzlétli do kosmu v rámci programu Mercury. The Right Stuff má sice zdánlivě enormní stopáž, nicméně režisér Philip Kaufman tento neuvěřitelný příběh pečlivě dávkuje, takže zde nejsou téměř žádná hluchá místa a film Vám až nepříjemně rychle uteče. Všechno od herců až po vizuální efekty totiž funguje jako precizně promazané soukolí obrovské rakety, kde se i ta nejmenší součástka stará o hladký průběh celé akce. Ke snímku rovněž perfektně lícuje zajímavý soundtrack, který mu místy dodává až éterický nádech. Tohle zkrátka všichni fanoušci kosmonautiky a vesmírného dobývání musí vidět. Výborná práce! „There was a demon that lived in the air. They said whoever challenged him would die. Their controls would freeze up, their planes would buffet wildly, and they would disintegrate. The demon lived at Mach 1 on the meter, seven hundred and fifty miles an hour, where the air could no longer move out of the way. He lived behind a barrier through which they said no man could ever pass. They called it the sound barrier.“ ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Polodokumentární freska o počátccích amerického vesmírného programu, fantastické herecké výkony celé party, detailní pohled na jejich přípravu i soukromý život, nadsázka, třeba jak se Shepard musel vymočit do skafandru, film o odvaze hraníčícící s šílenstvím, o jedné bláznivé éře, skvělá hudba, atmosféra i režie. Nejcenější na Right Stuff je, že více než o letectví je to film o letcích a mi máme možnost tyhle chlapíky pochopit, zjistit proč nasazují svoje životy za rekordy a co jsou zač. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Trojhodinová zábavná show o prvních amerických astronautech. Tom Wolfe ovšem tu knihu napsal, aby ukázal, že těch nejlepších, kteří stáli za tím úspěchem, bylo daleko více. Jenže Yeagerův příběh je tu sice v pozadí, ale překryt "zábavnými" scénkami z výcviku a plnými hrstmi manželských láskyplných pohledů. Nehledě na to, že Gus Grissom nezpanikařil, ale byla to prostě mechanická chyba. Takže ani s tou historickou přesností to není moc slavné. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (37)

  • Keď Kaufman a jeho rešerš tím študovali rôzne archívne materiály, narazili na ruské materiály, ktoré nikto nevidel 30 rokov. (Real Tom Hardy)
  • Samotný Chuck Yeager na filme pracoval ako technický konzultant. (Real Tom Hardy)
  • Happy Bottom Riding Club, bar který vlastnila Pancho Barnes (Kim Stanley), vyhořel roku 1952. Jeho zbytky můžete dodnes vidět v Edwards Air Force Base. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama