Reklama

Reklama

Já, Heath Ledger

  • Česko Jmenuji se Heath Ledger (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Jeho srdce bylo plné lásky, jeho herecké umění strhující. Heath Ledger byl jedním z výjimečných zjevů světové kinematografie. Jako mnoho nesmírně talentovaných a zbožňovaných herců, zemřel i on předčasně, ve věku nedožitých 29 let. Narodil se roku 1979 v Austrálii a v menších rolích ve filmu či televizi se objevoval už od svých třinácti. Světového věhlasu dosáhl v roce 1999 hlavní rolí ve snímku Deset důvodů, proč tě nenávidím. Kritika charismatického herce chválila a díky vřelému diváckému přijetí se stal Ledger velmi žádaným. Nechtěl se však nechat zaškatulkovat do určitého typu, proto si role pečlivě vybíral a stál pouze o náročné či riskantní projekty. Jeho filmografie není příliš dlouhá, ale každý jeho výkon se nesmazatelně zapsal do dějin filmu i do srdcí diváků. Zazářil v titulech jako Patriot, Příběh rytíře, Ples příšer, Zkrocená hora, Kletba bratří Grimmů či Temný rytíř. Zemřel během natáčení se svým oblíbeným režisérem Terrym Gilliamem. V dokumentu na něj vzpomíná rodina a nejbližší přátelé z dětství. Velmi cennou součást filmu tvoří domácí videa, která si všestranný umělec natáčel prakticky neustále. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

applause 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku říkám, že toto byl pro mě nejlepší životopis, jaký jsem kdy viděla, tak si zaslouží být na mé titulní straně. Byl opravdu hodně přínosný. Ne jak Životopisy: Heath Ledger, které se zabývaly jen jeho osobním životem. Ale tento dokument byl o tom, jaký doopravdy byl. Myslela jsem, že toho o něm vím hodně. Ale věděli jste, že jeho největší zálibou bylo focení? Jeho vášní byly šachy. A že vedl malé nahrávací hudební studio " The masses"? Ale hlavně než hercem, režisérem, bratrem, byl hlavně umělcem. Co dovedl s fotkami a kamerou, nad tím zůstává rozum stát. To stejně i nad jeho hereckým talentem. I když hrál třeba jen nevýrazné vedlejší role, světlo svítilo převážně na něj. Když hrál nějakou postavu, dovedl se přetransformovat a stát se jí, že jste mu to prostě věřili a to se mi na něm líbilo nejvíce. Myslím si, že ve světe filmu to je hodně přínosné .Ani mě nepřekvapilo, jaký člověk byl, to jsem dávno už věděla. Spíš jsem nevěděla, jak to všechno zvládal. Bohužel to, se mu stalo osudným... Vždycky jsem ho nějak chápala, ale tenhle dokument mi ještě více otevřel oči. Takže za něj děkuji. ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nic neříkající domácí video. Účelovost z toho všeho prýští na všechny světové strany. Heath byl krásný mladý kluk, velká škoda ho, mohl natočit ještě pár filmů, které potěší hlavně oko dam a slečen. Ale byl to průměrný herec s pěknou tvářičkou, jež měl v životě dost štěstí na správné lidi. A o tom to celé je - mít trochu štěstí. A trochu talentu. Tento dokument byl zbytečný a naprosto mi zkazil celkový dojem z toho muže s andělským úsměvem. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že zemřel tak mladý. Byl to talentovaný herec a osobnost. Tento dokument mě ale zklamal. Takřka nic podstatného jsem se nedozvěděla. Jen jedna malá zmínka o "démonech v těle" na konci filmu. Lidé z jeho okolí o něm neřekli skoro nic, jen se snažili z něho udělat modlu. Sice se říká O mrtvých jen dobře, ale nic se nemá přehánět. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Když je promo na dokument "Já, Heath Ledger" stavěno na tom, že po nadějném herci zbyla hromada natočeného materiálu, tak si divák tak trochu myslí, že bude životopis slepen právě z těchto střípků.. Trocha zklamání přišla tedy s klasickou formou vyprávění.. V dokumentu vystupují především jeho přátelé a rodina, kteří velmi emotivně a celkem do hloubky vypráví o tom, jaký jejich blízký skutečně byl.. Příjemně poslepovaný životní příběh se spoustou objasněných reálií z jeho soukromí.. Pěkné záběry z natáčení filmů, ve kterých účinkoval, nebo klipů, které režíroval.. Heath Ledger nebyl pouze "hezoun", ale také všestranně talentovaný umělec.. Díky za seznámení.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Heath, Heath, Heath.. ano, je to zbytečně ubrečené a až nezdravě oslavné, ale pro jeho mnohoznačný pohled, zajímavou barvu hlasu, oddanost ke svěřené látce, pečlivý výběr rolí a samotný perfekcionismus při jejich ztvárnění tvůrcům dokážu leccos odpustit. V Hollywoodu byl zjevem, který mohl dokázat velké věci. Avízo na plánovaný vstup na režisérskou židli ostatně slušně navnadilo. Chyběl mi nicméně hlubší ponor do jeho komplikované duše (a temná svým způsobem být částečně musela), vadilo mi vyhýbání se důležitým tématům (a nemuselo mít hned skandalizující aspekt) i absence drsné romance od protinožců Candy (ač Heathovy australské filmy tvůrci přehlíželi obecně). Soukromý videoarchiv fajn, opakování ukázek z filmů nikoliv. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama