Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

nash. 

všechny recenze uživatele

Pojmout jednu ze slavných epizod americké historie jako drama, dobrodružství a současně jako grotesku, je samo o sobě geniální. A když ještě navíc podaří všechno dokonale vybalancovat, takže z toho nikde příliš nevyčnívá ani ztřeštěnost grotesky, ale třeba ani naivita romantické linky či patetická oslava dějin, je i po devadesáti letech radost to sledovat. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prolínání humorného, vlasteneckého a patetického, zhruba tak lze také charakterizovat nápaditý Keatonův film. Z dnešního hlediska nejvíce zaujme jeho zaměření: Hrdiny jsou konfederační rozbíječští Jižané, bojující proti abolicionistickému unionistickému Severu legendárního amerického prezidenta Abrahama Abe Lincolna za lidská práva svých černých (dnes afroamerických) spoluobčanů. To vše v jednom z nejkrvavějších konfliktů předminulého století, který v mnohém předjal války století minulého. Keatnovi se podařilo zachytit právě tuto odvrácenou tvář války a dostat ji do truchlosměšné podoby, v níž je ještě toto neblahé poselství nejsnáz stravitelné. Tím spíš lze vychutnávat filmové finesy a pokroutky, které by člověk spíše očekával u filmu neskonale později natočeného. Keaton nám tak podává svou ruku přes dnes již osmdesátiletou propast času. Neodmítejme ji. Je to ruka nejen přátelská, ale i ruka objevující a inspirující. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Friga na mašině jsem si nechával až téměř na konec. Viděl jsem velkou část tvroby Bustera Keatona The General předcházející, z nichž se mi nejvíce líbil Frigo ve člunu a Frigo jako obětní beránek (posléze se mi jako nejlepší/nejoblíbenější Keatonovi filmy vyprofilovaly snímky Three Ages a Scarecrow ) . Čekal jsem, že si tentokrát dám svou první pětihvězdu němému snímku, avšak chyba lávky. První půlhodina vypadá velice slibně, je to hodně svižné a hudba, kterou jsem měl k dispozici, byla neuvěřitelně geniální. Bohužel se ale opakovala tolikrát, že jsem z ní ke konci v podstatě šílel vzteky. A vůbec celý film jde od té půlhodiny pozvolna do kopru. Je to hodně netypický Keatonův počin. Hledal jsem dost těžce nějaké jeho typické fóry, ale byly k nalezení většinou na začátku nebo na úplném konci. V podstatě to tak po celou dobu není ani moc vtipné a zbývají potom jen dvě věci, kterými se Frigo na mašině dle mého názoru od jeho většiny předchozích děl liší - svou délkou a chvílemi opravdu pompézními a obdivuhodnými záběry. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nový hudební doprovod Tokyo City Philharmonic Orchestra pod vedením Joea Hisaishiho dodává úžasnou šťávu. Pro některé může být výhodou, že to není klasicky groteskově ztřeštěné; je zde vše od lásky, situační komiky, války, honiček... Prostě vše v čistém kondenzátu klasické zábavy. Navíc je to echt akční a dynamické, nejen na svou dobu. Buster Keaton si zde splnil svůj velký sen co se týče vlaků. Nebýt slabší prostřední pasáže ve velitelském sídle Unie a útěku z něj, tak je to bezchybné. Ovšem i tak je to geniálně jednoduché, jednoduše geniální. ()

classic 

všechny recenze uživatele

...Rušňovodič - Johnnie Gray uháňa „svojim” západným a atlantickým, lietajúcim expresom (cez dlhokánsku železnicu) domov do Marietty v Georgii na jar 1861, kde ho už netrpezlivo očakáva potenciálna snúbenica - Annabelle Lee. Už podľa jej priezviska je možné vydedukovať, že patrí k hrdým Južanom-Konfederácie. Južani, prezývaní, ako Rebeli, napadajú Fort Sumterskú pevnosť, čím de-facto vyprovokovali Severanov, čiže Úniu neodbytných Yankees. To ešte nikto zo spomínaných postáv ani len netuší, ale správy sa šíria veľmi rýchlo, a tak každý zdravý chlap by mal narukovať do americkej občianskej vojny Severu proti Juhu, kde sa štyri roky medzi sebou klbčia domáci obyvatelia na ne(S)poznanie... Samozrejme, že na tom trvá taktiež i Annabelle, ktorá si totálne potrpí na uniformách, aby jej nastávajúci a „milý” Johnnie sa prihlásil do odvodového centra, odkiaľ už nie je ďaleko schytať guľku priamo do čela... ! Komisia si to našťastie rozmyslí, lebo si myslí, že takýto človek by bol užitočnejší pre iné zámery Juhu. Bohužiaľ, ale toto rozhodnutie znamená pre Johnnieho stopku, čo sa týka plánov (vzťahov) do budúcnosti s Annabelle, pretože jej otec s bratom sú pohoršení, že nenastúpil na frontu. O rok neskôr. V tábore vojsk Únie, severne od Chattanoogy. Dvaja hlavní sabotéri, medzitým, t.j. generál Thatcher a jeho vrchný vyzvedač, kapitán Anderson, kujú zlomyseľné plány... S rovnou desiatkou mužov sa chcú zmocniť GENERÁLA (Frigovej nádhernej lokomotívy), pomocou ktorej by postupne sabotovali samé mosty až dovtedy, pokým by úplne neodrezali „rebelov” od zásobovania, čím by sa Yankees na vlas priblížili konečnému víťazstvu. Majú smolu v tom, že je Frigo nablízku (za rohom) ! _ Frigo na Mašine je vo svojich 80. minútach, bezpochyby, naprosto, majstrovskou, „nemou groteskou” , aká nemá žiadnej obdoby v dejinách kinematografie ! Dá sa povedať, že je to už „čerešničkou na torte” za doterajšou kariérou geniálneho komika s kamennou tvárou, t.j. jeho ústredná postava Johnnie Gray je podľa mňa: MIXOM rôznych charakterov, ktoré stelesňoval (vytvoril) už dávno predtým, keď následne teraz to skĺbil do excelentne-fascinujúceho štýlu (kombinácie), ktorá ma nikdy v živote neomrzí. Buster Keaton je pochopený/nepochopený GÉNIUS, ktorý sa síce onedlho nadobro odpíše (podpisuje zmluvu so štúdiom na radu švagra, čím si spečaťuje svoj vlastný osud), ale predchádzajúca filmografia sa nedá len tak ľahko vyzmizikovať, a tak práve preto rozmýšľam zaradenie tohto komediálneho klenotu do svojej luxusnej TOP 10. , kde by mal mať Generál špeciálne vyhradené miesto na dlhodobé zotrvanie ! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Do bojů ve filmu zapojil Buster Keaton asi 500 příslušníků oregonské národní gardy, kteří nejdříve postupovali zleva doprava v unionistických uniformách a poté zprava doleva v jižanských uniformách. (Duoscop)
  • Buster Keaton měl původně přislíbeno použití skutečného Generala, ale když se majitelé dozvědeli, že se má jednat o humorný příběh, povolení zamítli. Prostor tedy dostal stroj Oregon Pacific 12, vyrobený v roce 1866 v Pattersonu (New Jersey). Jak tato lokomotíva, tak i General jsou dnes v muzeích. (classic)
  • Nezaměnitelný komik Buster Keaton, zvaný též „Kamenná tvář”, postavil ideu filmu na memoárech Williama Pittengera „Velká železniční honička”. Ačkoliv sám pocházel z oblasti Unie, rozhodl se změnit historii a příběh vytvořil z pohledu otrokářského Jihu. Navíc mu hodlal vtisknout komediální ráz, což mu přineslo nemalé problémy. (classic)

Reklama

Reklama