Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 5

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (302)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Než dopustit akt vměšování, raději vyměšovat na vlastní lidi, aneb K-141: The Orphanmaker. Mohlo by se zdát, že spojení Vinterberg a katastrofický film podle skutečné události bude kompatibilní jako měď s mosazí a peroxid vodíku, ale i přes postprodukční inferno to nebylo zas až tak zlé. Procedurální část bych si dokázal představit poctivější, stejně jako vyprofilování postav, ale na zoufalé souši, která relativizovala pojem národní ponížení, to ve své intimitě docela fungovalo. Apropo, nechápu, kde byl v danou chvíli lovec amfor Laďa, když Barentsovo moře je pro něj teplé jak moč batolete a hloubka 108 metrů jak bazén na dači.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Evropská drama o nadnárodním tématu. Je pravda, že kdyby toto točili Rusové nebo kdyby tu herci mluvili rusky, tak film dostane jinou dimenzi a rozhodně to přidá na autentičnosti. Zase bych se ale bál spíš toho, že příběh bude jedna velká demagogie, takže Thomas Vinterberg je pro mě nakonec taková ideální alternativa. Nejen, že film pojal z filmařského hlediska hodně solidně, ještě k tomu film podpořila evropská herecká smetánka a tak tu bylo i na co koukat. Za mě dobrý. Možná občas chybí stísněnost filmu Das Boot a možná tu je míň výbuchů nebo efektů, než by nabídla americká verze stejného příběhu. Na druhou stranu je tu větší důraz na vztahy a příběhová linka Léy Seydoux je vysloveně skvělá. O průběhu v ponorce ani nemluvě. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Vážne neviem čo Vinterberga viedlo vybrať si za námet práve ponorku Kursk, rodinné drámy a vzťahovky mu idú podstatne lepšie. Ale nie je to jeho chyba, že film nestojí ani za starú bačkoru, námet a scenár nepustili - nezáživné až strach. Áno, utopenie tých námorníkov bola smutná vec, no keď si odmyslíme úplný začiatok a úplný koniec, tak sa tu zase až tak veľa nestalo a ani samotný survival toho veľa neponúkol. Nič napínavé, žiadna scéna, ktorá by trochu dlhšie utkvela v pamäti. Jediné pozitívum bola technická stránka, kde vynikla najmä kombinácia kamery a zvuku. Slabší priemer. 55/100 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působí jako suchopárný hraný dokument. 1) Ovšem tvůrci přistoupili k faktům dost tvořivě: některé skutečnosti respektovali, další pozměnili podle potřeb scénáře. O některých okolnostech katastrofy se dodnes vedou spory a není moc jasné, jak to vlastně bylo. Kdo chce, informace si najde._____ 2) Tento nikoli dobrý, i když nelze říci, že vyloženě špatný film, je především dost nudný a šablonovitý._____ 3) Angličtina herců mi nevadila, protože jsem film sledoval s českým dabingem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o jednání ruských potentátů či námořníků snažících se o záchranů přeživších, tak bylo vše oukej a film dokázal vyvolat emoce. Nicméně jakmile došlo na chudáky uvězněné v ponorce a na manželky dožadujících se informací, tak film i přes všechny slzy ochladl. A to z Kursku udělal sice zdařilou a slušně zahranou, ale pořád jen rekonstrukci. 65% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu se vedle mnoha exemplářů dobového vozového parku objeví v několika záběrech i žlutá Škoda 105. (vladous)
  • Švédský herec Michael Nyqvist zemřel na rakovinu měsíc před koncem natáčení. Své scény ale stihl dotočit. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Ve filmu je zmínka, že mini-ponorku „Mir-1“ Rusové prodali Američanům (i s náhradními baterií), aby tak mohli vozit turisty k Titaniku. Ve skutečnosti oba dva „Miry“ pracovali na Kursku už pár dní po katastrofě a dnes je „Mir-1“ vystaven v muzeu (v Rusku samozřejmě). Pro natáčení filmu Titanic (1997) byl „Mir“ pouze vypůjčen, a to za dost velké peníze. (Lord_Denvil)

Reklama

Reklama