Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Niektorí tu recenzenti majú pravdu. Ide o atmosférické dielo, ktoré malo našľapnuté k veľkému úspechu hlavne v rodnej krajine. Zrejme však česká mládež chodila viac na západné filmy ( oproti tej vtedajšej, keď vznikol rovnomenný kultový seriál ) a tí, ktorí vyrastali na Rýchlych šípoch, tí chodili s nimi. Je to však poctivé remeslo, ktoré má drajv. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

64% (ku Štědrému dni létá páně 2007) se mi zdá jaksi málo pro jeden z nejmilovanjších filmů mého dětsví...Petr Kotek výborně vystihl ducha Foglarových komiksů a očividně neřešil, že si tím zároveň hodil pořádný klacek pod nohy. Jak je vidno i ve zdejších komentářích, málokdo dokáže překousnout obrovsky naivní vyznění tohoto filmu, ve kterém jsou hochům vkládány do úst úsměvně škrobené dialogy (stejně působí i sami herci, většinou stojící v pozoru a jasně hledící vpřed jako čerstvě nastoupená vojenská četa) a celý jejich klukovský svět je ostře separován od toho rodičovského. Jistě, kdyby se Mirek Dušín místo za nějakým blbým ježkem v kleci honil za holkama, bylo by to realističtější. Ovšem pro někoho jako jsem já, pro někoho, kdo ve dvanácti hltal foglarovky jako na běžícím páse a dodnes mu ukápne nostalgická slza, když se náhodou v Olomouci zastaví na místech, kde se natáčel tento film, jde o unikátní a velmi atmosferický výlet do světa, který sice není zrovna reálný, zato je plný vysněného a laskavě odvyprávěného dobrodružství. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Slovy klasika, nevím věru, co vytknout tomuto filmu dříve. Na prvním místě musím zmínit tragické neherecké výkony všech hlavních představitelů. Foglar si asi nemyslel, že Tleskač je dvanáctileté dítě, ježek v kleci není autentický, scény jsou nudné, příběh velmi silně zkrácen, prostředí Prahy mi nesedí...no prostě velmi bídné zpracování tak silného námětu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dneska na mně něco leze a tak jsem si naordinoval klid, kterému žena říká ,,válení na gauči''. A jak tak surfuji programovou nabídkou zaujal mne CS Film a Záhada hlavolamu. Už běželo prvních 5 minut a já koukám, že ono je to barevné! Říkám si, eh.. to jsem to viděl tak dávno, že bylo ještě černobílé TV, nebo to někdo dokoloroval? Navíc jsem zjistil, že jsem k Záhadě hlavolamu, mnou mnohokrát už viděné nenapsal doposud komentář! Kouknu na rok vzniku a 1993! Aha, takže filmy jsou dva!!! Samozřejmě, že mne to zaujalo a o to pozorněji jsem tu novější verzi začal sledovat. A hned jsem věděl, že je to ono. Ne nebylo to tou barvou. Možná být to černobílé, bylo to ještě lepší. Bylo to tím, že se tvůrci sakra snažili přiblížit se komixovému zporacování hrdinů, protože ruku na srdce nebyly to knihy Foglara podle kterých jsem si představoval vzhled hrdinů, ale komixové sešity. Všichni si byli až neskutečně podobní a to nejen RŠ, ale i Bratrstvo kočičí pracky! Bohouš měl přesný nos jako byl v komixech atd... Ale dokonale nevypadaly jen jednotlivé postavy. Celá Stínadla byla úžasná s až hororovou atmosférou a kdo knihy četl, dobře ví, že překročením Rozdělovací třídy se začal bát i on sám jako čtenář. Předpokládal jsem, že se to točilo v Praze, ale Rozdělovací třídu jsem jako Pražák, který své město a hlavně to Staré celkem dobře zná nebyl schopen identifikovat. Až zajímavosti zde na csfd mne řekly, že jsem ani nemohl :-)!. Dnes už asi takovýhle film nikdo nenatočí. A pokud ano, bude stát nemalé peníze. Proč? Jednoduše kvůli kulisám. V roce 1993 jen 4 roky po revoluci byla naše města ještě moc zanedbaná léty neúdržby, nebo jejím zásadním podfinancování. Řadu budov podpírala dřevěná lešení, z většiny opadávala omítka, církevní památky byly zhuntované a často léta neužívané. Ulici damý výmol, záplata, zvlněné dláždění léta nikdo neopravoval. Ideální Stínadla jak z poválečných let. A do těchto kulis šoupli tvůrci varhany Petra Maláska. K tomu tajemná smrt malého geniálního učně Jana Tleskače, tajemný Losna, Vontové... Tenhle film mne přenesl v čase. A ačkoliv jsem celou látku ku své škodě možná až důvěrně znal, hltal jsem každý další nový záběr. Zatímco původní Záhada jen těžko někoho osloví, tenhle film ještě má co říci i mladším generacím. Jeho slabší hodnocení si vysvětluji jen tím, že se o něm neví, případně, že si jej lidé pletou se starším předchůdcem....Ano herci byli trochu křečovití, ale neokoukaní a lepší než jejich předchůdci. 4 bílé kvítky. * * * * ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Hudba Petra Maláska je zajímavá. Ale k Foglarovi prostě hrozně nesedí a ještě nakonec pomáhá k tomu aby se od původní knížky, film svým vyzněním na hony zdálil. Celkově se tenhle film nedá vůbec s kultovním seriálem srovnávat. Hlavním záporným bodem je obsazení. Co to udělali s legendárními Šípaky? Ta banda z filmu je nepřipomíná ani v nejmenším. Celé to je Foglarovi náladou velmi vzdálené.... Tomuhle filmu se tedy skutečně vyhněte. Já dávám slabé 2 hvězdy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)
  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)

Reklama

Reklama