Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh otce, kterému zavraždili syna, smutek otce, který musí pochovat své dítě, emotivní drama otce, který si pro spravedlnost musí dojít sám. Po útoku neonacistů na partu studentů zůstane na zemi ležet mrtvý ubodaný kluk. Policie koná, pachatelé jsou dopadeni, společnost se bouří proti holohlavým náckům, ale to všechno je jenom na chvíli. Zděšená rodina brzy sleduje, jak jsou vrazi po chybném rozhodnutí soudkyně propuštění na svobodu, nikoho už to nezajímá a jednání policie připomíná chování zkorumpované instituce. Zůstává jen zlomená rodina bez jakékoliv šance na spravedlnost a viníci, kteří se jí smějí do očí. Zoufalý otec s touhou po spravedlnosti se pouští do boje se všemi. S policií bez zájmu, s podplaceným soudnictvím, s mafií, která kdesi v pozadí tahá za nitky. Dokáže tváří v tvář zavedenému prohnilému systému uspět? Dokáže zároveň překonat vlastní výčitky a odpustit sám sobě? (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (122)

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento společenskokritický ilm vyhrál a Febiofestu v soutěži ová Evropa Pro Slováky je to příspěvek do veřejné diskuse, protože má skutečné pozadí. Jak se můžeme dohadovat. Modelová situace kdy se otec zoufale domáhá spravedlnosti. V měkčí americké verzi by tatínek s podporou neohrožených médií vyšel vítězně od Nejvyššího soudu, v tvrdší variantě severského typu jako Boj sněžného pluhu s mafií by se sám stal krvavým mstitelem. Film ukazuje slovenský právní sytém plný beznaděje, bezpráví, strachu, neochoty, arogance, korupce, apatie a byrokracie. Jenže vše je tak trochu přehnáno do extrému. Soudkyně je hodně podjatá,pachatelé se obětem vysmívají až moc, policie moc nepracuje, neochota advokátů. Mnohem silnější je proto soukromá linka, protože postava Romana Luknára v sobě nese vedle rodičovského zoufalství tíži výčitek,což v sobě nese tíživou melodramatičnost. V rodině se vyvíjí vztahy. Barvy jsou sychravé a temné. Souboj Luknára s Miroslavem Krobotem v roli vyšetřovatele je úplně westernový. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,... V ČOM SPOČÍVALO TO VYHRÁŽANIE?" ,,NO VEĎ SEDEL U NÁS A POSIELAL NÁS DO CHORVÁTSKA." __ Viac-menej som spokojný s Luknárom prítomným okrem zopár Dávidových retrospektív v každej scéne, s Krobotom hovoriacim po slovensky (alebo bol predabovaný?), s výberom štyroch neonacistov, so zachytením chladnej atmosféry aj s celkovou dramaturgickou výstavbou. Narozdiel od značne doslovného ,,Únosu" sa ,,Ostrým nožom" skôr inšpiruje prípadom známej vraždy, hoci poznať, že sa u diváka predpokladá aká-taká znalosť daných udalostí, čo je najlepšie vidieť v trocha nedotiahnutom závere. Danými skutočnosťami nezasiahnutí (zahraniční) diváci v ňom môžu zostať tápať a preto ambície filmu nikdy neprekročia náš (česko-slovenský) región. Navodenie danej doby skrze ,,Superstar 2005" alebo využívanie starých mobilov či počítačov považujem za úplne zbytočné, keďže príbeh je pre svoju univerzálnosť stále aktuálny. Takisto za zvláštny nešvár pozorovaný aj v iných slovenských filmoch považujem zámenu známych bratislavských prostredí za iné, kedy sa z budovy SRo stane Ministerstvo spravodlivosti, z MatFyz fakulty policajné oddelenie, zo Slovenského národného archívu budova súdu, alebo z polikliniky na Tehelnej nemocnica. Bolo ozaj také ťažké nakrúcať na skutočných miestach? Aspoňže sa v 56. minúte objaví panelák v ktorom bývam. V oknách sa nesvietilo takže sme spali... alebo neboli doma... (1011. hodnotenie, 65. komentár k filmu) _ P.S. môj komentár č. 1100. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nechajme to celé tak. Ľudo, to sú nebezpeční ľudia...“ - „A behajú len tak po vonku!“ Jenže někdo si prostě nemůže pomoct a neumí přestat…Nečekaná ztráta a nesnesitelná prázdnota. Při čekání na spravedlnost ovšem přichází na řadu byrokratická mašinérie, která naději na odsouzení viníků zašlape do země. Ne však otcovu touhu po spravedlnosti, která se začne stávat destrukční pro něj i jeho rodinu. Ostrým nožom je dost depresivní film. Obsahuje tolik zmaru, arogance a hlouposti, které se postaví do cesty hlavnímu hrdinovi a jeho rodině, že se mu nedá nefandit, tím spíš, že se zoufalá snaha změnit stav věcí obrací proti němu. Zhruba hodinu jsem s výjimkou až zaslepeného chování zničeného otce a drhnoucí Krobotovy slovenštiny (postavě samotné to naštěstí tolik neublížilo) byl velmi spokojený, a to i s atmosférou filmu (Kirschner a její hudební příspěvek se sem také moc hodil). Jenže pak ta uvěřitelnost pozvolna vadla a soud ji už málem pohřbil, což je škoda. Kladný dojem však převládá, takže Kuhnův celovečerní debut odměním slušnými 4*. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Drama, které vtáhne spíše znepokojivým příběhem inspirovaným skutečnými událostmi, než propracovaností scénáře či formou zpracování (scénář byl kreativnější u podobného slovenského filmu Budiž světlo). A dobrým obsazením a hereckými výkony. Největší slabinu vidím ve zjednodušeně vyobrazeném soudním procesu, který měl být vrcholem filmu - i emocionálním. Je ale moc dobře, že o těchto událostech na Slovensku vznikají filmy. Budou důležitým svědectvím pro příští generace Slováků, když se země změní k lepšímu. [3Kino Fest] ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Herecký výkony jsou jako jediný super.Jinak pokud si vzpomenete na film Jamese Wana Rozsudek smrti,kterej vlastně měl hodně podobnej děj a pohnutky,tak bych já dal Luknárovi jasnej návod,co udělat se skupinou špinavejch fašistickejch prasat.Takhle to má sice jasný mantinely v reálnym světě,ale velká zábava to není.50%. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (12)

  • Snímok bol skutočnými udalosťami z roku 2005 len inšpirovaný. Mená postáv a viaceré okolnosti sa udiali v prípade vraždy Daniela Tupého inak. Dôvodom bolo, že vyšetrovanie nie je ukončené, páchatelia nie sú usvedčení a okolnosti prípadu sú príliš citlivé. (cingi.t)
  • Dva dni pred uvedením do kín sa konala exkluzívna predpremiéra na pôde Univerzity Komenského v Bratislave, kde Daniel Tupý študoval. Pri tejto príležitosti sa naplnila aula univerzity natoľko, že študenti sa do nej nezmestili. Stáli, sedeli na zemi, zaplnili každé miesto, z ktorého bolo vidieť na plátno. Aula nebýva tak plná ani pri zahájení akademického roku. Po premietaní sa konala diskusia, ktorej sa zúčastnili tvorcovia filmu aj otec Daniela Tupého. (skrecok1581)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama