Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na vesnici se odehrává příběh prostomyslného, nepříliš zodpovědného mladíka, který se přesto dokáže postarat o mladší sourozence, když otec opustil rodinu. Ještěže se mohl opřít o zásady příkladné socialistické morálky. Není divu, že snaha postihnout něco z mentality soudobé vesnice a poměrů na ni se rozbíjí v jednoduchých, plakátovitých poučkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Na excesy a nadšení raného budování už není doba, ted si už trochu hrajeme na intelektuály. 1) Snímek patří do rodiny budovatelských filmů. Na rozdíl od raných 50. let je sofistikovanější, předmětem zájmu už není samospasitelný kolektiv, jen prostomyslný tvrdohlavý mladík. Ale není to žádný rebel bez příčiny. Náš Lojzík ví přesně, proč a proti čemu rebeluje - řeší důsledky vlastní omezenosti._____ 2) Těžko říci, co vedlo 60letého romantika Václava Kršku k natočení snímku, v němž dialogy šustí papírem, zpuchřelým a zežloutlým._____ 3) Divák uvidí 18letého herecky nevýrazného Víta Olmera (hlavní postava Lojza), mladičce vyhlížejícího 21letého Jaroslava Satoranského (Lojzův kamarád Zdeněk), 22letého Jana Šmída (student Vysoké školy zemědělské Stanin) a nebude chybět ani 36letý Ladislav Chudík (předseda družstva)._____ 4) Nicméně i tento po právu polozapomenutý snímek může být zdrojem užitečného poznání. Konečně vím, proč se mám před spaním mýt: Na špinavý kluky choděj v noci myši! A nakonec neocenitelná mantra, se kterou sbalíš každou holku: Slečno, šlo by to? ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kdesi mezi táním a novou vlnou se v českém filmu nedělo vůbec nic. Vždycky byla snaha o něco, ale to něco (ani když to bylo podepsané Krškou) nebylo ani tak rozjuchané jako filmy staršího data, ale zároveň to taky nenabízelo nic, čím by se člověk nechal rád zaměstnat v rovině intelektuální. Takže to jen bylo. Toto bezčasí mimochodem přineslo debut Víta Olmera, který dalších dvacet let oslňoval jako český James Dean, ale dnes už si ho pamatujeme jen jako rozlobeného režiséra sci-fi příběhů z naší současnosti. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Vida, jak se svazáci za těch pár let vybarvili. Samé výtržnosti, sex a tvrdý alkohol. Na výborovky si chodí zatancovat charleston. Lojza je rebel s několika příčinami a v podání osmnáctiletého Víta Olmera velice přitažlivý a na tehdejší poměry nekonvenční hrdina. Jenže potenciál této postavy zůstal v ustrašeném scénáři bohužel z velké části nevyužit. Snaha podívat se „jinak“ na tehdejší mládež na venkově tam je znát, ale dopadlo to tak půl na půl. V něčem je to ještě hodně naivní, ovšem některé ty trapné dialogy mi připadaly skoro jako ze života. Vůbec jsem teda nepochopila závěr. Asi měl být nenásilně optimistický, ale je spíš nijaký. Celkově je to film, který hodně slibuje, ale je nedotažený, takže mu možná nakonec dám jen 2. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

"- Jak je v Praze? - Rachota a nuda." Když nebyla televize, počítače a internet, největší vzrušení lidem poskytovaly lidské vztahy. ___ To, čemu lidé dříve upřímně věřili a podle čeho se snažili jednat, dnes někdo vnímá jako jednoduché, plakátové poučky, jak svědčí oficiální text distributora. Inu, časy se stále mění. ()

Zajímavosti (1)

  • Scéna před kostelem se natáčela v Týnci nad Sázavou před kostelem sv. Šimona a Judy. (Cheeter)

Reklama

Reklama