Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (598)

Lavran 

všechny recenze uživatele

V mantinelech mrazivě znevažujícího o smrtelně vážném. Téma nezestárlo, ale nyní na úsvitu nových Studených válek se zdá býti obzvláště aktuální. Zpracování je geniální. Herecké výkony jsou jedinečné. Cynický humor trefný a na výši. Další z mnoha nadčasových a nesmrtelných děl, ve kterých mistr Kubrick dokázal, že jakékoliv škatulky byly pro jeho velkoplošný formát příliš těsné a zcela mimo diskusi. Peace is our profession ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Výborná satira (opkauji satira, nikoliv komedie), která ze svého kouzla do dnešní doby neztratila až tak mnoho, i když je studená válka naštěstí dávno za námi. Témata, kterými se totiž Kubrick zabývá budou aktuální stále: nezdravá paranoia, soupeřivost, či lidská zabedňost...Formálně je film jedinečný (venkovní záběry na bombardér jsou tedy dnes již úsměvné, ale třeba scéna útoku na vojenskou základnu je vynikající), scénář velice promyšlený a hluboce sofistikovaný a vše korunuje úžasný Peter Seller v trojroli smolařský poručík - americký prezident - dr. Divnoláska. S časovým odstupem a s přihlédnutím k nezapomenutelnosti snímku přehodnocuji na plné skóre. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room! Dokonalá satira, která drze a silně popsala to, čeho se v době jejího vzniku všichni báli. Bohužel už dnes plně neoceníme její drzost bez znalosti kontextu, který asi u každého diváka nemá smysl očekávat, ale umím si představit, že uprostřed studené války šlo o ledovou sprchu... Pro většinu diváků tedy půjde spíš o všeobecnou komedii. I tak jistě funguje. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po extázi, kterou ve mně vyvolal Mechanický pomeranč, jsem se zaměřil na další Kubrickovy filmy. Svým názvem mě velice upoutal Dr. Divnoláska, na kterého se tady pěla chvála nejen od Stanleyho fanoušků. Navíc se ukázalo, že podle IMDb je to jeho nejlepší film. Dlouho jsem se k němu nemohl dostat a moje očekávání tak byla větší a větší. Jak to vše dopadlo, je však jasné. Ani špetka zklamání. Brilantní válečná satira, která dokáže člověka i po letech skvěle pobavit. To, co předvádí Sellers a Scott, se prostě musí vidět. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Hodně vtipná záležitost (ačkoliv koukám, že ostatním to většinou tak vtipné nepřišlo) s poměrně nijakým začátkem, geniálním prostředkem a rozporuplným koncem, jehož potenciál nebyl využit ani trošičku (nebo možná tu trošičku jo). Herecký výkon George C. Scotta byl k popukání. Ne až tak Petra Sellerse, který se mi líbil pouze ve ztvárnění prezidenta. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Společnost Columbia Pictures souhlasila s financováním pouze pod podmínkou, že Peter Sellers ztvární alespoň čtyři role. (Petr23)
  • Sugestivní hudba doprovázející na cestě úspěšný bombardér je skladba "When Johnny Comes Marching Home (Again)" o návratu vojáka z války, která se stala nejprve hitem na obou stranách americké občanské války a poté se zpívala během všech válečných akcí. (Isawthatall)
  • Komediální pojetí filmu nebylo původně v plánu. Při psaní scénáře se o takovém zpracování spíše vtipkovalo, ale později se Stanley Kubrick rozhodl jej takto i skutečně realizovat. (tnp101)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno