Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (597)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Co napsat k Dr. Divnoláskovi atd.? Je to film jednoho z mých nejoblíbenějších režisérů, hlavní několikaroli hraje jeden z mých nejoblíbenějších herců, námětem to je satirická studenoválečná komedie, což je (jaká náhoda) jedno z mých nejoblíbenějších témat... Cože, vy jste ho ještě neviděli? "Já chodím!" ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Upozornenie! Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (uf!) je film s dosť vyhradeným cieľovým publikom. Tí čo čakajú prílivy smiechu budú zrejme sklamaný. Áno, zasmejete sa, a nie raz, ale bude to smiech skôr typu: "Hah, tí Amíci vyhodia do luftu pol planéty, ha, ha, ehm..." Scenár je geniálny (niektoré časti sú jednoducho nezabudnuteľné, napr. Americký prezident oznamujúci Rusom 'zlú správu', Divnoláskovo reflexívne 'hajlovanie' atď.), réžia sa mi síce nezdá príliš 'kubrikovská', ale to nič nemení na fakte, že je perfektná, a herecké výkony sú to, čo robí zo štvorhviezdičkového filmu film päťhviezdičkový. Človeku až niekedy rozum zostáva stáť nad tým s akou eleganciou dokázal Kubrick ukormidlovať celý film, skrotiť hviezdy ako Peter Sellers či Sterling Heyden a vyťažiť z nich absolútne maximum (hlavne čo sa týka Sellersa, jeho herecká exhibícia skutočne nemá obdobu). Aby som to nejako ukončil, dám vám jednu radu - pred pozretím trikrát po sebe zopakujte nasledujúcu vetu: "Idem pozerať film, ktorý si robí srandu z obdobia, ktoré nebolo vôbec srandovné." ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělá satyra na blížící se jadernou válku, která se dá brát skoro jako parodie na Selhání vyloučeno, s tou zvláštností, že Divnoláska vznikl dříve. Peter Sellers je zde samozřejmě skvělý, ale nejvíce mě zaujal naprosto do té doby neznámý George C. Scott. Jeho postava je naprosto hypnotizující. Stanley natočil předpokládaný skvost. 85% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Rozhodně tohle není ten typ komedie, při které byste se váleli smíchy. Spíš jsem se jen tak stále pousmívala. Z druhé strany mě tenhle film donutil zamyslet se nad některými problémy a myslím, že v době svého vzniku, za studené války, z něj muselo mrazit ještě mnohem víc. Protože ono to, co se nakonec stane, není zas tak úplně nereálné. Co se týče filmařské, technické a herecké stránky, nemůžu vytknout vůbec nic, snad jen to, že mi připadala jaksi potlačena lidská stránka věci, hrozně špatně se to popisuje, protože lidi jsou na plátně v podstatě pořád a neustále vedou dialogy, ale i tak mi přijdou jaksi v pozadí věci. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"MEIN FUHRER, I CAN WALK!" ------------ Tretie zhliadnutie znamená istý komentár, Dr. Strangelove znamená filmovú povinnosť. Neopakovateľný Peter Sellers a George C. Scott, geniálny Kubrick, Tracy Reed, perfektne zvolená hudba, silná atmosféra mapujúceho obdobia, ktoré bolo samo o sebe dosť atmosferické, napäté, vyhrotené a svojim spôsobom aj pozoruhodné, to všetko je Dr. Strangelove. Počas sledovania sa takisto vynorilo množstvo otázok a patričnú zvedavosť bolo nutné ukojiť jedine komplexnejším čítaním nielen na tému samotných jadroviek či konsekvencie ich použitia, ale napríklad aj na zaujímavý koncept Mutual Assured Destruction. To, čo Kubrick pred vyše 50 rokmi sfilmoval, bude eventuálne realitou, no ešte predtým ju môžeme vidieť majstrovsky natočenú. Na záver asi už len dodať – We'll Meet Again. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (68)

  • Prestižní magazín Entertainment Weekly zvolil film čtrnáctým nejlepším filmem všech dob. (Petr23)
  • Původně měl být v průběhu celého filmu prezident Muffley (Peter Sellers) hodně nachlazený. Peter Sellers takto skutečně odehrál několik scén, ostatní herci se jeho projevu neustále smáli a bavili se i při jeho jiných improvizacích během natáčení. Stanley Kubrick se poté rozhodl udělat z prezidenta vážnější postavu a scény s nachlazením byly přetočeny. Ve filmu však zůstal záběr, kde se Peter Bull jako sovětský velvyslanec snaží zadržet smích, když se Peter Sellers jako Divnoláska snaží ovládnout svoji pravou ruku. (Taita89)
  • Honorář Petera Sellerse činil jeden milion amerických dolarů, což bylo 55 % z celkového rozpočtu filmu. Stanley Kubrick vtipně podotknul, že dostal tři za cenu šesti. (hot_spot)

Reklama

Reklama