Reklama

Reklama

Zabíjení

  • Česko Velká kořist (více)
Trailer

Johnny Clay sa po piatich rokoch dostal z väzenia a chystá sa oženiť so snúbenicou Fay. Je pevne rozhodnutý, že do ďalších kšeftov sa pustí až keď sa presvedčí, že riziko ozaj stojí za potenciálny zisk. Spolu so štyrmi ďalšími mužmi chystá prepadnutie dostihovej pokladne. V hre sú dva milióny dolárov. Lúpež je naplánovaná do najmenších detailov. Zapojený je do nej aj George Peatty, plachý pokladník z dostihovej dráhy. Je ochotný riskovať krk len preto, aby zapôsobil na chladnú a panovačnú manželku Sherry. Sherry mu je neverná s Valom a všetky informácie o plánovanej lúpeži posúva svojmu milencovi. Tak dokáže aj dokonale naplánovaný zločin stroskotať na príliš dokonalej zhode náhod... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Po " Killer's Kiss " přichází další Kubrick(ova) noir(ovka). " The Killing " přichází s nechronologicky postaveným dějem a vypráví příběh pěti mužů ( rozdílných povah ) a jejich plánu na vyloupení pokladny na dostizích. Jejich skvělej plán se ale začíná rozpadat jako domeček z karet. Příčin je víc, ale určitě největší vliv na nezdar téhle akce měl faktor náhody. Tenhle faktor náhody vrcholí v samotným finále scénou s pejskem. A já si říkal : Tohle už bylo moc. Jinak nemám co vytknout. Solidní 4 hvězdičková noir záležitost. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Hodinku a čtvrt trvající výlet do noir gangsterky, která je obroušená jako diamant o všechny možné kýče a zaběhnuté systémy. Již zde Kubrick ukazuje, jak je jeho režie brilantní. Paralelní děj ozvláštněn o hlas vypravěče, který dává divákovi nový, dramatičtější rozměr – to jsou hlavní rysy této lahůdky. Kamera jakbysmet a hlavní téma filmu (do puntíku naplánovaná loupež) výborně graduje a samotné provedení zabere téměř čtvrtinu filmu. Ovšem ten konec, kdy dva detektivové jdou vstříc kameře, to je laskominka. Jedná se o nadčasovou detektivku, ze které se čerpá i dnes po 50 letech. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Povedený předchůdce Dannyho Oceana. Dalo by se snad i říct že The Killing ještě nenese pozdější znaky Stanleyho tvorby. Závěr je k naším "hrdinům" nemilosrdný. Faktor náhody v tomhle filmu prostě zajímavě míchá karty. A ani ten nejdokonalejší plán nemůže počítat s malým nevycvičeným pejskem. Každopádně Stanleyho hodně povedená netradiční kriminálka. 75% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zabíjení je plně vyspělý snímek, který se vrací do času noiru. Je poměrně krátký a uběhne velmi rychle. Děj je našlapaný, takže ani nestihnete koukat jak čas ubíhá. Kubrickova genialita se projevila již v počátku. Pro nás šachisty pouze připomínám, že Kubrick jako vášnivý šachista zde vzdal hold své oblíbené kratochvíli a dokonce zmiňuje budoucího mistra světa Fischera, jemuž tehdy bylo pouhých 14 let. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Výborná režisérova hra s narativními schématy dělá i z jednoduchého a přímočarého příběhu velice zajímavou podívanou, škoda jen že ji místy přehnanou teatrálností zvrhává až k sebeparodičnosti. Každopádně technicky - hlavně kamerou, světlem a komponováním záběrů je o několik tříd výš než všechny noirové filmy které v té době vznikaly. 8/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Z rozpočtu 320 tisíc amerických dolarů poskytlo 200 tisíc studio United Artists, zbytek producent James B. Harris. Ačkoliv Stanley Kubrick považuje film za svůj první profesionální, rozpočet byl i na 50. léta v Hollywoodu celkem mizerný. (gogos)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii. (gogos)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1956 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama