Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (425)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Excelentní, nádherné dílo od mého nejoblíbenějšího režiséra. Tentokrát ještě taková "normální", leč přesto špičková práce. Bez přehršle patosu a kýčovitosti (alespoň podle mě) se daří mistrovi budovat velmi silnou atmosféru, kdy nezbývá než napůl znechuceně, napůl nechápavě kroutit hlavou nad celým tím armádním molochem, kterému Kubrick uštědřuje tak nelítostný políček. Těžko může toto dílo s někým nepohnout, snad jen pokud už byl objekt vystaven vlivům kýčem prolezlých patriotických válečných opusů v přespřílišné míře. Ale tak perfektní vykreslení postav se nevidí každý den. Všechny charaktery, od Douglase přes vězně až po generály, jsou zobrazeny s tak odzbrojující přesností a silou, že snad není možné nefandit Kirkovi, aby tam oba své nadřízené na místě neodprásk:). No myslel jsem, že budu psát něco chytrého, a zatím to jsou jenom kecy, tak to utnu s tím, že mě Kubrick jako obvykle nezklamal a jako obvykle velmi zasáhl. Tleskám. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Že je válka vůl, to ví milióny mrtvých a raněných. Že je byrokrat vůl, se zase přesvědčili diváci v mnoha evropských zemích, kde byl tento Kubrickův (proti)válečný příběh z první světové války na desítky let zakázán. Příběh o zvůli generality ženoucí bez ohledu ohledu na lidské ztáty lidi ke zmasakrování v nesmyslné bitvě a pak je exemplárně trestající za to, že se nedali zbytečně zmasakrovat všichni je absurdní, ale bohužel zcela reálný a to v každé době. Dovoluji si citovat i odjinud: "Lidí je jak sraček, Kefalín." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=0DHhTjiVlF4 ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok je dokonalou sondou do hláv choro ambicióznych papalášov, ktorí postavili svoju kariéru na falošnom patriotizme, pričom obeťami sa stali skutočný hrdinovia z bojiska, bez akejkoľvek medaily. Či niekto verí, alebo nie - povahové črty z tamtej doby, sú nešvárom aj v prítomnosti. "Paths of Glory" vie solídne nasrať, a presne preto tá piata .. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Všimli ste si, že písať komentár alebo recenziu na film, ktorý je vo vašich očiach dokonalý, je omnoho ťažšie? Takže čo mám napísať, keď bol príbeh strhujúci, každá scéna a dialóg mala váhu a herci boli dokonalí. Len škoda, že Kubrick s Douglasom nenatočili toho spolu viac. Ten urobil 40 rokov pred Ryanom film omnoho menej sentimentálny a bez vlasteneckého pozlátka. To je vážne irónia v dnešnej ironickej dobe. Možno vôbec najlepší antimilitaristický film histórie, v mojich očiach určite. A jeden z najlepších filmov vôbec. Potešilo ma aj mierne šťuchnutie do náboženstva, keď plačúcemu odsúdencovi vraví kňaz, že má brať božiu vôlu statočne. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Generál Paul Mireau nařídí plukovníkovi Daxovi (Kirk Douglas) sebevražedný útok, který je od začátku nerealizovatelný. Generál je však s nesplněním rozkazu nespokojen a vše dojde tak daleko, že jsou tři vybraní muži souzeni před vojenským soudem pro zbabělost. Jde o zajímavý protiválečný film s příběhem, který nestojí na velkých válečných scénách. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (30)

  • Když se scénář filmu dostal ke Kirku Douglasovi, herec po přečtení prohlásil: "Stanley, myslím, že tenhle film nevydělá ani niklák, ale musíme ho natočit." Douglasova slova se ukázala být celkem prorocká, protože film žádný větší kasovní úspěch nezaznamenal. (gogos)
  • Kirk Douglas sa narodil v tom istom roku, v ktorom sa film odohráva (čiže v roku 1916). (westerns)
  • Kirk Douglas (plukovník Dax) o filmu v roce 1969 prohlásil: „Je to film, který bude vždycky dobrý, i za mnoho let. Nemusím čekat 50 let, abych to věděl. Vím to teď.“ (Matty)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama