Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z prvních partyzánských filmů vznikl těsně po válce a vypráví o protinacistickém odboji v předjaří posledního válečného roku. Němečtí zlosynové zuřivě pátrají po svých odpůrcích, vyhrožují vesničanům, kteří pomohli sestřelenému pilotu vyslaného z Anglie. Jenže i v českém prostředí se rozmáhá podezírání, kdosi se totiž snížil k udavačství. Popisně, neobratně vyprávěná a dnes již naivní historka je ovšem cenným dokladem o stavu zvoleného žánru těsně před tím, než jej ovládla komunistická ideologie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Taková hezká pohádka z roku kdy se na étos partyzánů teprve filmový žánr učil pohlížet reálným pohledem, a než se to naučil poznamenala ho komunistická propaganda. Významný snímek už tím, že do moravské vesnice spadne letec ze západu, nikdo si tam nesoudruhuje a vesnice drží pospolu jen proto, že se ty rodiny znají staletí. Svým způsobem unikátní film, který nebyl ještě poznamenán komunistickou režijní diktaturou a mohlo se tak stát, že v Československu vznikl film, který sice pohádkově líčí partyzány a odboj jako něco čemu se 100% za okupace dařilo, ale bez rudého chování a tím je to hezký film. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Docela solidní počin na to, že film byl natáčen bezprostředně po válce, kdy chyběl historický odstup a kdy ho logicky ovlivnila ještě silná euforie z konce fašistické poroby, což se samozřejmě podepsalo i na poněkud naivním černobílém ztvárnění charakterů postav. Zároveň se ale na něm ještě nemohla naštěstí podepsat ani o něco pozdější vítězná ideologie, takže snímek netrpí vysloveně propagandistickým zkreslováním, které se později do válečných filmů promítalo a promítá vlastně i dosud, jen v opačném gardu, pokud pominu krátké období pražského jara a např. vynikající film Nebeští jezdci. S přihlédnutím k dobovému kontextu se proto kloním nakonec ke čtyřem hvězdičkám. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů na téma československý okupační film, konec války, partyzáni...Předtím třeba Hrdinové mlčí, Muži bez křídel, Nadlidé nebo Velký případ vše taktéž rok 1946. Tehdy ještě těsně před tím, než jej ovládla komunistická ideologie. Ve filmu se poprvé objevili břatři Lipští v rolích starostových synu (Gustav Hilmar), tehdy ještě bez nějakého většího přínosu pro film. Z ostatních herců mě zaujali především tvrdý a velice přesvědčivý SS-man v podání Miroslava Homoli. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak na tohle se dívejte nahatý, protože napětí se každou minutou stupňuje a je naprosto zbytečný si přidělávat špinavý prádlo, jen kvůli propocenému zážitku z filmu. Spíše než o osud letce jsem se bál o osud krejčího potažmo celý vesnice. Náckové, aby dosáhli svého a vypátrali nejdříve partyzány a posléze letce nasadili na obyčejné vesničany psychický teror, ostatně nic jinýho ani neuměli u kterýho se nikdy něvdělo jak kdo zareaguje, tedy až na některý zdejší uživatele, kteří samozřejmě předvídají úplně všechno. Herecké výkony ustupují na úkor příběhu a to je jen dobře. Hodně se mě líbila ta Terezka, myšleno z klučíčího hlediska, ale v těchto ročnících naší kinematografie se nevyznám, tak bohužel ani nevím kdo se mě vlastně líbil. Závěrečný krátký střet partyzánů a nácků hodnotím s ohledem na tehdejší dobu taky velmi vysoko a vůbec, celý naprosto apolitický válečný film mě po všech stránkách velmi mile překvapil. Jo a uživateli Rodriguez, nazývat komunistickou "ideologickou fraškou" film, kde hlavním hrdinou je stihač RAF, to se ti fakt povedlo, ty zmrzlináři bláznivej. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak partyzáni zachránili od vyhlazení vesnici, kde se ukrýval letec, který havaroval v blízkém lese. Z hlediska reality to možná bylo trochu ujeté, protože těch zabitých partyzánů, natož místních, kteří se chopili zbraně, bylo setsakramentsky málo, ale vlasdtní zpracování, režie i herecké výkony byly výborné a nechávám plných pět hvězdiček az film, ktgerý jsem snad nikdy neviděl. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Jde o jediný snímek, ve kterém se sourozenecká dvojice Oldřich a Lubomír Lipští sešla před filmovou kamerou. Bratry ztvárnili také ve filmu. (Olík)
  • Ve filmu se poprvé před kamerou objevil Lubomír Lipský. (Kulmon)
  • Původní pracovní název filmu byl Jakub Skýva, člověk spravedlivý. (Karlos80)

Související novinky

Lubomír Lipský 1923 - 2015

Lubomír Lipský 1923 - 2015

02.10.2015

Ve věku 92 let zemřel herec Lubomír Lipský. Pelhřimovský rodák, syn cukráře a nadšeného ochotníka, tíhnul k divadelní múze již odmala. Po maturitě na gymnáziu se podílel na vzniku Dramatického studia… (více)

Reklama

Reklama