Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (410)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna fanouškem historických válečných filmů, nicméně jsem se nechal ke zhlédnutí Krále psance zlákat skrze obsazení - viz Florence Pugh a Chris Pine - a zároveň mě zaujala postava Roberta Bruce, která není až zase tolik známá. Zobrazení středověku se všemi jeho neblahými atributy se tvůrcům vcelku povedlo, nicméně jsem měl pocit, že je to celé takové ploché a bez emocí - a to jak ve válečně-historické, tak i životopisně-romantické linii. Možná to ale bude prostě jen tím, že nejsem vyloženě cílový divák. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

David Mackenzie je borec a po Hell or High Water servíruje nejlepší historický film dekády s excelentním Chrisem Pinem, který se zlepšuje film od filmu. Funguje zde absolutně vše od věrné historie, velkolepé výpravy, působivé kostýmy a kulisy ( Hrady, zámky nádhera), nechybí i naked královna, působivé dojení emocí počas celého filmu a hlavně velkolepé bitvy, kde se krví a mrtvolama rozhodně nešetří. Scéna s koněma absolutní vrchol žánru a koníčkáří si nejspíš popláčou. Velká chvála také patří Douglasovi! který si krade většinu scén pro sebe a je v nich hrozivě brutální. Nádherný takřka dokonalý film i zážitek, kde zamrzí jen, že jsem jej nemohl vidět na velkém plátně. Jeden z nejlepších filmů roku. Po druhém zhlédnutí nadšení lehce opadlo, ale pořád dobrý.80% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

V súčasnej mizérii čo sa týka historických filmov tak nie najhoršie. Avšak neviem, prečo sa to toľko porovnáva so Statočným srdcom (1995), dokonca mnohí o tom píšu akoby to malo byť nejaké pokračovanie. No... dosť zbrklý názor. V prvom rade nechápem, prečo si nikto z tých hlasov nevšimol, že kráľ Eduard I. v Statočnom srdci melodramaticky zomiera v rovnakom čase ako W. Wallace, a tu si v pohode vykračoval akoby sa nechumelilo. Takže o nejakom spin-off pokračovaní Statočného srdca nemôže byť ani reči. Inak pre zaujímavosť, tento projekt je historicky vernejší ako Statočne srdce s Melom Gibsonom. Ale to nie je dôležité. Dôležitejšie je, že to nebolo spracované na takej úrovni aby to chytilo za srdce a nadchlo ako zmienený príklad. Jediné čo tu môže konkurovať Statočnému srdcu je technická úroveň súbojov a výborne zvládnuté dobové reálie, čo sa tu odrazilo aj na atmosfére. No chýbali tomu charizmatickejší herci, lepšie herecké výkony a tiež nejaká lepšia hudba. Takto síce pekné na pohľad, no iba obyčajný konzum, nič pamätného sa tu nekoná, narozdiel od toho roku 1995. Nadpriemer. 75/100 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Williama Wallace odkrouhnou hned z úvodu, srovnání s nostalgickou peckou Mela Gibsona se pochopitelně nabízí, nicméně tahle novinka se nesnaží hrát na mainstreamovou notu. A vlastně obecně k látce nepřistupuje vůbec zle. Je komornější a asi určitě daleko víc odpovídá historickým souvislostem. Přesto (a rozhodně nebudu sám) na Statečné srdce nedám dopustit. David Mackenzie se velkého tématu nezalekl, na kukuč médi Chrise Pinea si také zvykneme, a tak nějak nečekaně rychle se necháme zlákat do bahnitých měst a opevnění plných intrik, které obklopuje kouzelná skotská krajina. Právě Skotsko je na kolenou, lord Robert Bruce se staví do čela nového odboje proti anglické nadvládě, a zatímco Wallace naporcovali, on se po nelehkých bojích stal skotským králem. Vady na kráse to má, atmosféru, slušné herce i syrovost ale zrovna tak. A to se počítá. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Muddy and bloody rehabilitace Roberta Bruce.. K lepší soudržnosti to postrádá spoustu minut vystřiženého materiálu (first cut měl kolem čtyři hodin), hudební podkres včetně skotského folklóru se schovává v koutě a vůbec nevím, co si myslet o Pineovi a jeho na blazeovanosti postaveném výkonu, ale Mackenzieho přístup mi ve své skromnosti přijde účinnější než Melovo ctižádostivé tlačení na pilu emocí. Odpouštím mu i to, že Eda druhý (pozor, spoiler) nerušeně odkráčí z bojiště u Loudoun Hill (na kterém ve skutečnosti ani nebyl), aniž by za něj žádali výkupné či se jeho střeva seznámila se skotskými blaty.. Apropo, kdyby warlord sir James Douglas vštěpoval Angličanům do hlav své jméno s intenzitou svého filmového obrazu, bylo by nyní na vlajce Union Jack podstatně míň červené.. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Skotsko je ve filmu vyobrazeno s nezalesněnými loukami a horami, jako je tomu i v dnešní době. Ve skutečnosti za doby Roberta Bruceho byly tyto holé pláně velice bohaté na lesy. (freelex)
  • Rostlina, kterou Robert (Chris Pine) dává své ženě Elizabeth (Florence Pugh) při jejich milostných hrátkách a při znovushledání na konci filmu, je skotský bodlák. Je to národní květina Skotska, kdy Anglie má růži a Irsko jetel. (freelex)
  • Edward, Princ z Walesu (pozdější Edward II.) se ve skutečnosti bitvy u Loudoun Hill vůbec nezúčastnil. (KM Phoenix)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama