Reklama

Reklama

Metropolis

  • Německá říše Metropolis
Trailer 1

Obsahy(1)

Píše se rok 2026...vítejte v Metropolis. Vítejte ve studeném a přetechnizovaném městě budocnosti, ve světě vynálezů a prosperity, ale také sociálního útisku... Masy dělníků totiž žijí pod zemí a obsluhují stroje,aby smetánka na povrchu mohla bezstarostně žít...FREDER FREDERSEN (GUSTAV FRÖHLICH), syn vládce Metropolis, si užívá bezstarostně života v zahradách rozkoše, až do té doby, než se setká s MARIÍ (BRIGITTE HELM), kázající v podzemí dělníkům o lepším světě a interpretující jim starou biblickou pověst, zaměřenou na konflikt mezi vládnoucí a pracující třídou a vyzývá je ke vzpouře... (caligari)

(více)

Zajímavosti (82)

  • Plakát k filmu se stal v roce 2005 nejdráže prodaným filmovým plakátem v historii, sběratel za něj zaplatil 650 tisíc amerických dolarů. (TheSlezy)
  • Scénář se mnohokrát přepisoval a jedním z možných konců byl i ten, kde hlavní hrdina Freder (Gustav Fröhlich) uletí do nebe ke hvězdám. Konec se sice nepoužil, ale posloužil jako základní kámen pro Langův film Žena na Měsíci (1929). (Alfréda)
  • Měsíc před premiérou vycházel novelizovaný příběh „Metropolis“ jako komiks v populárním německém časopise Illustriertes Blatt. (Alfréda)
  • Verze filmu z roku 1984 má odlišné titulkování. Na rozdíl od vložených dialogových oken byly použity podtitulky přímo do obrazů děje, aby byl film plynulejší. (Alfréda)
  • Společnost UFA si musela vypůjčit finance od Metro-Goldwyn a Famous Players, aby měla na dokončení filmu Metropolis. V době svého uvedení snímek naprosto divácky propadl a způsobil nemalé finanční potíže studiu UFA, jemuž se investice do tohoto megafilmu nikdy nevrátila. (Alfréda)
  • Spisovatel David Foster Wallace chtěl pro svou knihu „Infinite Jest“ použít fotografii režiséra Fritze Langa z natáčení filmu Metropolis. Důvodem byla Langova pověst režiséra-tyrana, který nedbal na herce, jejich zdravotní stav ani bezpečí a zajímalo ho jen, aby scéna byla stoprocentně dle jeho představ. (Alfréda)
  • Ve scéně, kde se stroj Hel transformuje do Marie, herečka Brigitte Helm omdlela, jelikož v kovovém kostýmu robota neměla dostatek kyslíku. (Alfréda)
  • Studio Paramount si najalo scenáristu Channinga Pollocka, aby Langův film přepsal a vytvořil nový, o podobné stopáži. Pollock stvořil zcela nový příběh, kde strůjcem všeho zla byl chamtivý zaměstnanec v obřím konglomerátu Metropolis a některé rebelující dělníky dokonce ztvárnil jakožto bezduché roboty. Logo společnosti UFA bylo nahrazeno logem Paramountu a přetočeny byly i závěrečné titulky. Fritz Lang se odmítl na tuto verzi byť jedinkrát podívat. (Alfréda)
  • Scéna, ve které jsou dělníci nazí a vstupují do obří tlamy Molocha jakožto symbol jeho všepožíravosti, se natáčela v zimě a na place byla nesmírně chladno. Fritzu Langovi trvalo několik dní, než tuto scénu natočil, a producent Erich Pommer měl obavy, že kvůli mizerným podmínkám na place se komparzisté začnou bouřit. (Alfréda)
  • Pro scénu, kde dojde k výbuchu Stroje-Srdce, odmítl Fritz Lang použít umělé panáky a nahradil je skutečnými komparzisty. Ti měli poletovat kouřem a ohněm upevnění za popruh kolem pasu. Jelikož se komparzistům do akce moc nechtělo, přiměl Lang svého asistenta, Gustava Puttschera, aby si postroj před ostatními vyzkoušel a dokázal jim, že na tom nic není. Chvíli jej nechal viset ve vzduchu a komparzistům nezbylo, než scénu natočit dle přání režiséra, navzdory tomu, že při tom skučeli bolestí. (Alfréda)
  • V knižní předloze je postava robota popisována jako „žena ze skla a kovu“ a jmenuje se Parody. (Alfréda)
  • Gustav Fröhlich měl ve filmu účinkovat jen jako komparzista a zahrát si jednoho z mnoha dělníků. Po prvních dnech natáčení se ale ukázalo, že postavu Fredera je třeba přeobsadit, a scenáristka Thea von Harbou nabídla roli právě Fröhlichovi. (Alfréda)
  • Na scéně stavby Babylonské věže se podílelo 1000 komparzistů, kteří měli za příkaz oholit si hlavy. Scéna se točila venku a komparzisté tahali skutečné kmeny stromů. Mnoho z nich utrpělo četné popáleniny od slunce. Fritz Lang měl v úmyslu pro scénu použít 4000 komparzistů, ale producent Erich Pommer jich více nesehnal. (Alfréda)
  • Závěrečná scéna na střeše katedrály se na pokyn režiséra Fritze Langa natáčela bez dublérů. Brigitte Helm, která hrála Marii, byla nucena ve výšce necelých osmi metrů nad zemí přeskočit ze střechy domu a chytit se provazu, který visel na zvonu katedrály. Při natáčení scény se zranila a z placu s pláčem utekla. (Alfréda)
  • Scéna, ve které je zaplaven suterén budovy a lidé se snaží dostat po schodech nahoru, se natáčela tři týdny. Mnoho lidí onemocnělo, jelikož režisér Fritz Lang nedbal na teplotu vody ani na zdraví komparzistů. (Alfréda)
  • Inspirací Fritze Langa pro stvoření města Metropolis byla návštěva New Yorku v roce 1924 s jeho přítelem, producentem Erichem Pommerem. Při noční cestě do přístavu se nad mořem na nebi nejprve objevila jasná záře města, poté neonová světélka obřích mrakodrapů, a teprve potom pevnina. (Alfréda)

Související novinky

Francis F. Coppola připravuje vysněný projekt

Francis F. Coppola připravuje vysněný projekt

07.04.2019

Legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr, Apokalypsa) dnes slaví osmdesáté narozeniny, na důchod ale rozhodně nepomýšlí. Místo toho totiž oživuje svůj vysněný sci-fi projekt Megalopolis, který… (více)

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

16.10.2017

Bláznivá špiónská komedie, thriller o pomstě a spravedlnosti, ponurá dystopie nabízející neutěšený obraz naší budoucnosti, film o slavném spisovateli Stefanu Zweigovi nebo fascinující příběh dvou… (více)

Festival Das Filmfest chystá filmové hody

Festival Das Filmfest chystá filmové hody

19.10.2015

Historicky první zpracování Stokerova Draculy, jeden z nejstarších evropských zvukových filmů, snímek oscarového Michaela Hanekeho, nejnovější film z dílny kultovního Fatiha Akina Šrám či vizuálně… (více)

Metropolis konečně kompletní

Metropolis konečně kompletní

07.07.2008

Tady na CSFD je určitě zbytečné vysvětlovat, jakou je dystopická sci-fi Fritze Langa z roku 1927 klasikou, jak změnila kinematografii a jak moc ovlivnila jiné tvůrce a díla (za všechny jmenujme… (více)

Reklama

Reklama