Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele Nereida18 k tomuto seriálu (2)

The Black Adder (1983) (S01) 

První série mě upřímně nikdy příliš neoslovila. Dobu středověku nemusím a tudíž mi první série příliš neimponovala. Nepočítaje, že já a anglický humor jsme nikdy nebyli velcí přátelé. Po několika (hooodně) letech jsem se čirou náhodou k seriálu vrátila a byla vidět opravdu změna. Vyrostla jsem natolik, abych pochopila tento specifický druh humoru a nejen, že ho už (konečně) chápu, ale i ze srdce se nad ním zasměji. Co se týče příběhu, středověku jsem nedorostla, navíc ani britské středověké dějiny nemusím. Přesto však seriál pro mě nabízí opravdu mnoho. I když přiznávám, že nedoceňuji promyšlené historické detaily (které jsou také součástí humoru), dokáži se i přesto náramně bavit. Rowan Atkinson v první sérii Černé zmije sice připomíná námi milovaného Mr. Beana, za což Atkinson sklidil kritiku, nicméně mně jeho komika vyhovuje a jeho výrazy mi vždy vyrvou slzičku z oka (a prasečí smích z hrdla). Rozhodně patří mezi klasiky britské televizní práce. ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

Nejlepší série celého televizního seriálu. Cítím zde silné odlišnosti od minulých sérií. Nejspíše to bude tou "modernější" dobou. Černá zmije už není egoistický a cílevědomý intrikán, ale de facto o život bojující kapitán. Ihned se s ním sblížíte, navíc jeho kousavý humor a ironie vždy na místě vás naprosto pohltí. Už prvotní věta, kterou vyřkne z úst vám vyvodí úsměv. Opět se zde objevují dobře známí herci tentokrát v podobách vojáků v zákopech. Od Baldricka až po drahouška Darlinga. Trochu mě mrzí, že tato série obsahuje pouze 6 dílů, nicméně proto možná dávají celé sérii takovou jedinečnost. Konec mě trochu dojal, i když po zkušenostech z minulých sériích to bylo očividné. Rozhodně tento seriál patří mezi to nejlepší, co kdy britská televize vyprodukovala! ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama