Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele sud k tomuto seriálu (4)

The Black Adder (1983) (S01) 

Jeden z nejkultovnějších a nejzábavnějších britcomů, který stvořil britcomovou ikonu - Rowana Atkinsona. Věštba *****. Úžasný počáteční výklad, jedinečná bitva, výtečné rozuzlení. Lepší první díl si snad nemohli přát (Edmunde, že ty tam máš zase ovci...). Zrozen ke kralování ****. Ač se to nezdá, zde spíše než Edmund dělá šou potrhlý Skotský válečník (bezva týpek) a král (ostatně jako v každém díle). Skákající tanečníci rulezz. Arcibiskup ***. Nejslabší díl série. V žádném případě není špatný, ale vtipů není tolik. Kromě obchodu s falešnými kristovými ostatky, honičky v klášteře a rozmluvě jeptišek o svícnech žádná řachanda. Vousy španělské královny *****. Série se přehoupla do druhé poloviny a autoři si dali více záležet. Výtečně vypointovaný díl (Princezna je mladá, krásná, ale je jí 12 let...). Lovec čarodějnic *****. Geniální special guest star Frank Finlay coby ulítlý inkvizitor, co slovo to perla, co vteřina to vtip. Nejlepší díl série. Černá pečeť ****. Začátek je velmi vtipný, Edmundovo shánění vrahounů výtečné (zajímavé tváře :-)). Na závěr se mi málem chtělo brečet. Dodatek: Herecké obsazení je skvostné, především Rowan Atkinson a Brian Blessed válí. Zatím však "pouze" velmi dobrá série, ta největší sranda nás teprv čeká. TV Nova vyrobila už téměř kultovní neuvěřitelně tragický dabing (no, spíše čtený překlad). 85%. ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

Druhá návštěva u Černé zmije a jeho přátel, tentokrát v 16. století na dvoře královny Alžběty I. Zvony *****. Taková seznamka s postavami a druhou řadou jako takovou. Díl bez výhrad. Vynikající postava léčitele. Hlava *****. Vynikající díl, plný černočerného humoru. Zde asi Rowan Atkinson z celé série exceluje nejvíc. Pytel na hlavu rulezzzz. Brambora *****. Námořnicko - mořeplavecká epizoda. Super maxi hustej týpek kapitán Rum. Závěr nemá chybu. Peníze ****. Díl se skvělou závěrečnou pointou a postavou lidožroutského kněze. Jindy roztomile trhlá královna mi zde svým smíchem a několikrát opakovaným fórem ke konci začala lézt na nervy. Skvělá zábava, Percy vynalezl zeleno, ale ve stínu ostatních nejslabší díl. Pivo *****. Lavina smíchu od první do poslední minuty. Puritáni, ožralci (hlavně mnich), umělá prsa a tuřín ve tvaru bimbase rulezzzz. Nejlepší díl série. Pouta **** a 1/2. Skvělá postava skopčáckého imbecila prince Ludvíka ve skvělém podání Hugha Laurieho a zajímavý detektivně laděný závěr (myslím ten před závěrečnými titulkami). Úplný, Shakespearovsky laděný konec se mi zdál jaksi navíc. Dodatek: Oproti první sérii jasný krok vpřed. Humor je inteligentnější a přibylo o hodně víc hlášek. Atkinson zde hraje Zmijáka poměrně civilně a ten je zde nádherně arogantní a mazaný. Miranda Richardsonová skvělým způsobem ztvárnila ujetou královnu. Baldrick je ještě větší blb (v těch vousech je opravdu prďácký) a Percy je přihřátý idiot. Jinak renesance seriálu velmi prospěla (i když to všechno má nejvíc na svědomí zřejmě Ben Elton). 98%. ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

Do období Napoleonských válek se vrací naši staří známí pod vedením Černé zmije. Plány a nepostivost *****. První a hned nejlepší díl série. Kdybych měl vyjmenovat nejvtipnější scénky a hlášky, psal bych do nekonečna. Inkoust a neschopnost *****. Tento díl snad nejvíce stojí na skvělém scénáři (ostatní buď na hláškách, nebo je to půl na půl) a skvělé roli hostujícího Robbieho Coltranea v úloze ješitného autora slovníku. Drchnička a šlechta ****. Díl s pomalejším tempem, sázejícím více na hlášky a cameo roli Chrise Barrieho. Narážky na Francouze slušný, zábava na úrovni, ale přesto nejslabší díl série. Cit a senilita *****. Od A do Z to stojí na duetu ujetých obstarožních herců (Zmijáka, George a Baldricka beru jaksi mimochodem), ovšem vychází to maximálně. Roztomilá Amy *****. Zezačátku jsem měl tušení, že se bude jednat o vykrádačku "Vousů španělské královny" z první série. Ovšem díky výtečnému zvratu jsem byl příjemně zklamán. Skvělá Miranda Richardson. Souboj a dvojník *****. Šílený McZmije a generál Welington rulezzz. Výtečně propracováno, výtečně zakončeno. Konečně to dopadlo tak, jak jsem chtěl. Dodatek: Seriál opět pokročil, minimálně co se týče postav. Zmiják je neodolatelně sarkastický a (nejen) díky němu je chvílemi dokonce přehláškováno. Využití Hugha Laurieho do role prince Ludvíka v posledním díle minulé série se ukázalo jako skvělý tah. Degenerovaného a debilního prince Ludvíka zahrál výborně. No a Baldrick, to je kapitola sama pro sebe. Od šimpanze se liší pouze tím, že umí mluvit. Tvůrci dovedli do dokonalosti postavy, humor i pointy a dopustili, že Zmiják může i vyhrát. A za to jim patří ten největší dík. 98%. ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

Závěrečné setkání s králem všech cyniků a jeho přáteli v zákopech 1. světové války. Kapitán Cook *****. Jako vždy seznamka. Jako vždy na výbornou. Jen, kdo by si pomyslel, že takový imbecil jako je George umí tak pěkně malovat. Polní soud *****. Kapitán Černázmije putuje za zastřelení poštovního holuba před polní soud. Spousty vynikajícího humoru ad absurdum. První dáma *****. Zde nejvíce exceluje poručík George. Zábava od začátku do konce, tak trochu alá "Někdo to rád horké". Letecký kurs *****. Pošahaný letecký instruktor a přiteplený sadistický Rudý baron rulezzzz. Nejlepší díl série. Polní lazaret *****. Černázmije hledá v polním lazaretu německého špióna. Výtečně vypointovaný díl s opět skvělým partem pro Mirandu Richardsonovou. Sbohem *****. Tento díl je úplně jiný. Od začátku má posmutnělou atmosféru a ani Baldrickova káva ji nerozčeří. Díl alá "MASH" s dojemným závěrem. Dodatek: Tvůrci se v předchozích sériích naučili všem silným článkům a všem drobným nešvarům. Z nejsilnějších článků a za naprosté ignorace nešvarů stvořili čtvrtou sérii. To nejlepší. 100%. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama