Reklama

Reklama

Tygr a drak

  • Tchaj-wan Wo hu cang long (více)
Trailer

Obsahy(1)

Válečníci, kteří se naučí zacházet se zbraněmi od mnichů z Vudanovy hory, jsou prakticky neporazitelní; jejich podivuhodných schopností si široko daleko všichni váží a mají z nich strach. Ale Li už by chtěl s věčným válčením přestat, a proto svůj slavný meč, Zelený osud, někomu daruje. Meč je ovšem uloupen a Li je přesvědčen, že je jeho svatou povinností zabránit tomu, aby proslulá zbraň padla do nepovolaných rukou. Nezbývá tedy, než aby se v doprovodu své společnice, tělesné strážkyně Shu Lien, vydal po stopách lupiče... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (534)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tam kde mystika snoubí se s realitou a síla tradice přebíjí sílu reality, tak tam začíná boj o legendární meč. Ovšem nejen bojem silovým, ale i duchovním. TYGR A DRAK je filmem v poetickém hávu, v takovém zvláštně nadduchovním pojetí, kteréžto neosloví každého úplně stejně. Trošku zvláštní styl filmování v některých momentech vypadá spíše jako typicky hollywoodské představení, avšak záhy se zase vrací do lůna orientu. Pocta nejen klasickému čínskému, hongkongskému a orientálnímu bojovému filmu vůbec dostala zvláštní ráz. Nejde o nějakou řadovou mlátičku. Spíš o příběh, příběh jako z nějaké staré knížky co se dlouho válela v prachu regálů. Příběh starý jako tradice samy, který byl uložen pro pozdější generace aby jim ukázal čistou a nezkaženou duši člověka, člověka žijícího v souladu s morálkou. Nevím proč, ale ony souboje mi přišly trošku komické, létání ve vzduchu je trochu nepřehledné, což ovšem vynahrazují souboje ne zemi. Zvláště ty šermířské. Zhang Ziyi je roztomilá už od prvního okamžiku a její křehké já je ve zvláštním kontrastu k tvrdým soubojům, které předvádí. Michelle Yeoh je naproti tomu chladná, uzavřená, duše co cítí velkou lásku, ale slova ji nedokážou přetvořit v realitu. Chow Yun-Fat není takovým drsňákem a v jeho pohledu je znát jistá odevzdanost. Ovšem právě ta dokazuje jak se se svou rolí ztotožnil. Protože muž, v jehož duši je zmatek a srdce tajně bije pro srdce někoho jiného by asi nepřítomný pohled mít měl. Ang Lee prostě natočil svůj film, svou vizi a natočil to dobře. Příběh, který svou fantazií prezentuje ovšem s tou mojí řádně zamával. Trochu jí usměrnil až úplný závěr, který krom fantazie zasáhl i moji duši. Nevím co dát, 5 za tu nadfilmovou poetiku, nebo 4 za reálný pohled na věc? Proč jen to nemůže být normální film u kterého bych řek to a to se mi líbilo a tak dávám tolik a tolik? Dobře, v hodnocení dám 5ku, protože nemůžu najít jednoznačně určující slova pro to co sem viděl, ale představte si pod tím 4ku, protože když to vezmu z hlediska prostě reálného, tak jde o dobrý, nikoliv však o naprosto dokonalý film. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

"Dost bylo létání!" A nebo možná právě naopak. Mám to ještě pořád v živé paměti - Hřebejk odjíždí s velkou slávou na předávání Oscarů se svým "Musíme si pomáhat", aby se odtud vrátil poražen filmem, který snad z celé třetiny tvoří souboje a ve kterém Číňani létají ve vzduchu a běhají po vodě, jako by snad soudruzi z Pekingu opravdu dokázali poroučet větru a dešti. A celý svět na to čučel s otevřenou pusou. Jenomže netrvalo dlouho a s podobnými filmy se roztrhnul pytel. Najednou každý lepší čínský film potřeboval nějaké to wu shu a tituly jako "Hrdina" nebo "Klan létajících dýk" udělaly z "létajících Číňanů" docela běžnou záležitost. Co ale zbude, pokud "Tygra a draka" zbavíte jeho létajících kouzel? Prachsprostá nuda. Ve filmu sice hrají moji oblíbení asijští herci (Chow Yun-Fat, Zhang Ziyi, Michelle Yeoh), jenomže celý příběh se neskutečně vleče, nemá potřebnou dynamiku a ani nijak zvlášť zajímavou zápletku. A i to létání působí občas už trochu přehnaně. Za ty boží souboje ale ty čtyři prostě dát musím. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Technicky strhující a výpravná romance, která pro mne nemá ty správné atributy. Východní prostředí a silně "nestandartní prvky" jsou sice ohromující svou neobvyklostí, na stranu druhou působí někdy až příliš "poeticky" ve snaze ukázat směr kam se mají ubírat ovace a Oscary. Osobité dílo, ale rozhodně ne v elitní společnosti nejlepších. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

A další hrabání čubičkou proti proudu spokojených diváků. Já jsem to zkoušela, fakt, poctivě jsem to zkoušela: napoprvé jsem se znudila a přepnula zhruba v polovině, napodruhé jsem viděla poslední půlhodinku, napotřetí prostřední část. Pak jsem znovu zkusila, jestli vydržím celý film vcelku a budu povznesena někam do výšin skvostného zážitku. A ne, vážení přátelé, kroutila jsem se, trpěla, snažila se... a nechalo mě to chladnou. Asi je chyba ve mně, třeba to v kině vypadá jinak, monumentálněji, ale já vidím jen průměrný mix dobrodružství a romantiky v hezkém audiovizuálním balení, okořeněný bojovými scénami, při kterých se smíchy počůrá i děcko. Číňani levitující ve větvích stromů, skákající 10 metrů do výšky a 40 do dálky? WTF?! Tohle už nemá nic společného s efektní akcí, to je komedie... Na historický film příliš pohádkových prvků, na pohádku málo kouzelné. Pokud odhlédnu od čínské neznalosti gravitačních zákonů, ani příběh mě kdovíjak nechytil za srdce, neuronila jsem slzičku, nebyla jsem intelektuálně či morálně pozvednuta na vyšší úroveň. Oscar za tohle? Chápu, bylo politicky korektní lézt do zadku Číně... Já naštěstí nemusím a nebudu: pro mě byl tenhle film ztrátou času a jakkoliv jsou dvě hvězdičky zbytečně příkrým hodnocením (vzhledem k nepopiratelné technické dokonalosti), naprosto odpovídají míře mého zklamání (jinak bych dala 3*). 50% ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Keby som mal zachrániť nejakých 5 DVD pred koncom sveta tak toto by bolo určite medzi nimi. Tento film je nádhernou ukážkou ako natočiť akčný film s hlbším posolstvom. Neviem síce prečo píšem film pretože podľa mňa je to skôr nejaká nadčasová lyricko filozofická obrazová báseň o zodpovednosti za svoje činy, veľkej láske, pomste, mladosti pochabosti a (nielen) Zelenom osude. Ang Lee natočil niečo čo tak skoro neprekoná. Vynikajúci sú aj herci - Chow Yun Fat ako prototyp smrtiaceho kľudu, Michelle Yeoh ako žena bojujúca s minulosťou a vlastnými citmi, ale najmä mladá Zhang Ziyi ako dievča, ktoré chce žiť svoj život po svojom. Čo pozdvihuje tento film nad ostatné bežné i nebežné (Hero) kung fu filmy je skutočnosť, že i samotné súboje posuvajú dej a vývoj postáv, každý z nich niečo vyjadruje - najlepšie to je vidieť na súboji Michelle a Zhang - tam priam vidíte ako jedna už a druhá ešte nedokáže poraziť tú druhú a ich psychický postoj k tejto skutočnosti. Pridajte si najemotívnejší koniec filmu aký som kedy videl a nechajte sa unášať púštnym vetrom. P.S. Tiger a Drak je asi najväčšia Oscarová krivda v dejinách - Gladiátor mu nesiaha ani po členky. P.P.S. Povinne pozerať v origináli s titulkami - český dabing je otrasný a berie filmu minimálne jednu hviezdičku pre naozaj veľmi zle preložené dialógy. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (26)

  • Ziyi Zhang (Jen) se nikdy nevěnovala studiu žádných bojových umění. Přesto většinu akčních scén natočila sama. Velmi jí pomohla baletní průprava z dětství a "kouzla" závěsných drátů choreografa Woo-ping Yuena. (Vojcl)
  • Natáčení probíhalo v provincii Anhui, v bambusovém lese v Anji, Jiangsu, Pekingu, v Cangyanshanu a Chengde, Habei a Xinjiang (Čína). (Tygrys)
  • V průběhu natáčení prvních akčních scén se Michelle Yeoh (Yu Shu Lien) zranila a musela být převezena do USA na operaci kolena. (Tygrys)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (více)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (více)

Reklama

Reklama