Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie, inspirovaná stejnojmenným románem spisovatelky Louisy May Alcottové z roku 1868, sleduje sestry Marchovy – Meg (Willa Fitzgeraldová), Jo (Maya Hawkeová), Beth (Annes Elwyová) a Amy (Kathryn Newtonová) – na jejich cestě z dětství do dospělosti. Dívky, jejichž otec bojuje v americké občanské válce, se s pomocí své matky Marmee (Emily Watsonová) učí, co to znamená být mladou dámou – od tradičních rolí žen až po sourozeneckou rivalitu, první lásku, ztrátu a manželství. Emily Watsonová hraje hlavu rodiny Marmee a Angela Lansburyová svárlivou bohatou tetičku dívek. Michael Gambon se představuje v roli souseda Marchových a Jonah Hauer-King jako jeho vnuk Laurie. (Cinemax)

(více)

Recenze (18)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Tetralogii Malé ženy / Dobré manželky / Malí muži / Chlapci Jo psala Louisa May Alcott v letech 1868-1886. Žánrově předcházela Svéhlavičce Krásnohorské, Klaudině Colette nebo Rodenově Irče. Tyto ženské ságy pojednávají v celé paletě emocí a drobných příběhů o proměně dívek v ženy, ženy v manželky, matky a babičky. Alcottová si zvlášť dává záležet na vztazích dívek s matkou a dynamice sesterské lásky. Téma je tedy důležité a srozumitelné, co je tedy takovým zklamáním na této adapci? Předně mezi klasiku patří soustředění se pouze na první knihu a neuvěřitelně rychlý konec. Jakoby široký záběr a serialita vyprávění měly být mínus a nikoli plus. Herecké výkony jsou slabé, jediné výrazné jméno je Angela Lansbury. Vhodně uchopit tvrdohlavou Jo je častá výzva a kdysi zklamala i taková Katherine Hepburn, později se ideálem nicméně stala Wynona Rider. Od BBC často čekáme pečlivou a věrnou adaptaci, bohužel odbýt Malé ženy jen třemi epizodami s levnou výpravou nebyl zkrátka dobrý nápad. Je to námět na ságu. Důležité jsou reálie z občanské války, rozdíl mezi městem a venkovem a tady nic takového není. I ta cesta Amy po Evropě jakoby se odehrávala v obýváku, stejně tak zůstala nevyužita cesta Beth k moři. Ale už nyní se chystá mnoho dalších adaptací, tak budu doufat v kvalitní celovečerní podívanou, když seriál zklamal. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jedna ze všech dobrých adaptací Malých žen. Zvedne Asylum hozenou rukavici a natočí verzi, kde z Jo bude masožravé jojo, z Meg megalodon, a z Beth nemrtvý Beethoven, toužící po mozku pětkrát přeoperovaného transsexuálna Laurieho a živoucí barbíny Amy? Pokud nebude obnovena rovnováha sil kvalitních filmů a humusu, bojím se o osud lidstva. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám tak ráda kostýmní dramata, ale tady došlo jen na ty kostýmy. Nevím, jestli je chyba už v předloze, ale tenhle adorovaný americký příběh je pouhou skládankou nepříliš uvěřitelných charakterů a dost nezáživných historek o dospívání dívek v místě, kde se vůbec nic neděje. Tedy většinou. Hrozné je, že všechny – s jednou drobnou výjimkou – jsou vždy tak děsivě vzorné, až máte chuť vycpat je a postavit do muzea, aby se dávaly za příklad školním výpravám. Jejich vztahy a kontakty kvůli tomu nepůsobí živě, ale jen teatrálně, jako předstírání, že „takhle se tedy má hodná a bohabojná dívka chovat“. SHRNUTÍ: Elizabeth Bennetová by vás prohnala, holky jedny nepřesvědčivý! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to viac ako filmová verzia s Winonou Ryder. Ale pripadalo mi to také krátke. Dosť dlho mi trvalo kým si ma ten príbeh podmanil a keď sa to konečne stalo, tak bol zrazu koniec. Kľudne z toho mohli spraviť klasicky dlhý seriál. Postavy to má zaujímavé, takže by som rád sledoval ich príbehy aj ďalej. Najviac ma zo sestier dostala Jo vďaka nádhernej Maya Hawke u ktorej som celý čas premýšľal nad tým, že vyzerá jak Uma Thurman zamlada. A ona je to jej dcéra, vau. Tak na jej ďalšie filmy si posvietim. Celkom ma naštvalo, že to medzi Jo a Lauriem, ktorý zas vyzerá jak mladý Hugh Grant, nevyšlo. Viacero línii tu je zaujímavo nakúsnutých a potom sa s nimi príliš nepracuje. Napríklad prísnu tetu Marchovú mohli využiť viac. Trochu ma mrzelo aj to, že čo sa týka výpravy to pôsobí lacno a až príliš televízne. Väčšina série sa odohráva v jednom dome. Takže výsledkom je celkom príjemné spracovanie, ktoré nenudí, ale celý čas cítite, že potenciál dostatočne nevyužili. 7/10. ()

Pampa 

všechny recenze uživatele

Malé ženy jsou, dle mého názoru, nejkvalitnější dívčí román. Z toho vychází i množství filmových a televizních adaptací. Aby každá generace "Malých žen" měla svou vlastní verzi. Přece jen byl originální román napsán v devatenáctém století, tak se snad nikdo nepohorší nad modernějším pojetí, jaké nám předkládá tato třídílná televizní verze. Spoiler: je zde vynécháno sesterské divadlo a Joe jen píše (stejně jako ve verzi z roku 1978), dále Joe studuje na zdravotní sestru, je vynecháno Lorieho zhýralecké období, různé scény jsou přeházeny, vynechány nebo doplněny. A ten šťastný konec. Konec spoileru. Překvapil i povedený český dabing. Za mne pět hvězd. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama