Reklama

Reklama

Malcolm X

Trailer
USA / Japonsko, 1992, 202 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

Malcolm X (kniha), Alex Haley (kniha)

Scénář:

Arnold Perl, Spike Lee

Hrají:

Denzel Washington, Albert Hall, Nicholas Turturro, Angela Bassett, William Fichtner, Karen Allen, Michael Imperioli, Al Freeman Jr., Peter Boyle (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti a vlastně pregnantně řečeno mimo společnost, jelikož jedna ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara... (Radek99)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

gogo76 

všechny recenze uživatele

“Prvý človek na zemi bol čierny“...Film pre všetkých negrov, ktorí sa nimi už necítia byť – odteraz sú Afroameričania...Ak čítaš tieto riadky a si biely (vedel som, že si...) si bez výnimky zlý, zákerný a hotový biely diabol...Je ťažké napísať niečo k filmu tak , aby to nevyznelo rasisticky. My sme biely a je to o nás. Spike Lee belochom riadne naložil vyťahuje všetky hriechy páchané na čiernych za posledných 400 rokov. Prvé dve tretiny filmu volajú po „bielej krvi“ , no záver je už zmierlivejší. Takmer 5 minútová tanečná scéna v úvode mi jasne naznačila, prečo má film 200 minút. Zostrihaním o 30 minút by film iba získal. Malcom X si servítku pred ústa nedával a vyjadrenie k smrti JFK bolo poslednou kvapkou. A nech je Ježiš, či Boh farby akej chce, aj tak nám nepomôže. Salam alejkum...80%. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Malcolm X byl hodně rozporuplnou postavou a ani tento fillm černošského režiséra Spikea Leea nám určitě neposkytne objektivní portrét. Z filmařského hlediska je to ale velmi dobrý film s výborným Denzelem Washingtonem v hlavní roli. No a názor na to, jaký byl nebo nebyl Malcolm X, si musí udělat každý sám. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalší z milióna filmov z prostredia odohrávajúceho sa v 60.tych rokoch minulého storočia o rasovej neznášanlivosti. Obsadiť do hlavnej úlohy Denzela Washingtona bol správny krok, pretože inak by tento film asi skončil v mori s ostatnými priemernými filmami. Najväčšou chybičkou filmu je asi jeho neskutočne dlhočizná stopáž. Film by som radšej rozdelil na dva diely, pretože takto bolo skutočne ťažké pri filme zotrvať bez pauzy. I keď Denzelovi to pristalo s lookom 60.tych rokov a s okuliarmi s hrubým rámom. Je ešte dobré poznamenať že režisér Spike Lee (ktorý je čierny) sa s filmom nepáral a poriadne naložil bielym formou toho, ako sa po stáročia správali k čiernym bratom. To sa mi páčilo, i keď som beloch, ale mám rád, keď sa veci povedia priamo, tak ako to je. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Udělat z černošského rasisty a fanatika bojovníka za svobodu? No klidně, viděl jsem i horší zbožštění. Přežil bych 20 minutové tiskovky, ve kterých Malcolm omílá stále to samé. Výstavba děje je tak nevzrušivá a tuctová, že těch 200 minut se jeví jako prostříhaná verze. Co si však mohl Lee odpustit, byl patetický epilog s Nelsonem Mandelou, který se vzpírá všemu normálnímu, co jsem kdy v něčí biografii viděl. Vlastně ano, v Gottwaldovi a podobných. Já jsem Malcolm! Ne, já jsem Malcolm! Všichni jste Malcolm! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

S tímhle mám docela problém protože ten film vlastně působí jako oslava arogantního rasisty a náboženského fanatika který jen pár let před smrtí našel vnitřní mír a smíření. Jako divák nechápu proč by měl být takový člověk oslavován když 180 minut jede nekompromisní hate, následujících 15 minut říká pár věci co dávají smysl a ve finální kýčovité pětiminutovce Lee zaplatil jedné africké vesnici aby mávali portrétem někoho o kom nejspíš nikdy neslyšeli a Mandelu který má jakože vzbudit dojem, že v celé africe je Malcolm X pojmem... Jako příběh cesty jednoho člověka od drobného kriminálníka, přes období manipulativního zmrdsví až po nalezení vnitřní rovnováhy, je to asi OK, ale jako odpověď na otázku "Proč je M.X. osobností důležitou pro americkou (potažmo světovou) společnost?" je to těžce nedostačující. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (20)

  • Film sa premietal v kinách až 27 rokov potom, čo bola vydaná “Autobiografia Malcolma X“, z ktorej scenár vychádza. (m.a.t.o.)
  • Na post režiséra bol zvažovaný Norman Jewison, no musel odstúpiť kvôli tomu, že existoval silný záujem, aby film režíroval černoch. (m.a.t.o.)
  • Trumpetistu v "Quintet Holiday Billie" si zahral Terence Blanchard, ktorý je zároveň autorom hudby k filmu a častým spolupracovníkom Spikea Lee. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama