Reklama

Reklama

Malcolm X

Trailer
USA / Japonsko, 1992, 202 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

Malcolm X (kniha), Alex Haley (kniha)

Scénář:

Arnold Perl, Spike Lee

Hrají:

Denzel Washington, Albert Hall, Nicholas Turturro, Angela Bassett, William Fichtner, Karen Allen, Michael Imperioli, Al Freeman Jr., Peter Boyle (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti a vlastně pregnantně řečeno mimo společnost, jelikož jedna ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara... (Radek99)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $34miliónovTržby USA $48,169,910Tržby Celosvetovo $49,970,000║ Teda riadna minutážna dávka ale veru nakoniec to stálo za to, aj keď k ďalšiemu "sfilmovanému" velikánovi ako bol Gándhi sa to postupne svojím obsahom škriabalo ale nakoniec nedosiahlo takú hlbokú mysliteľskú a filmovú bohatosť či zážitok. Príbeh o Malcolmovi X určite svojím posolstvom príjme k zamysleniu a v danom šikovne natočenom prevedení priblíži vzťahy a celkovo spory medzi ľuďmi vtedajšej doby, ktoré sa ani moc neodlišujú od tých dnešných. Denzel Washington v jeho z jedných vrcholových hereckých predstavení, v každom prípade režisér Spike Lee mohol trošku film prestrihať aby to malo lepšiu zotrvačnosť. /80%/ ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Wau...nějak nevím co k tomu napsat, protože mám "svoje náboženství a svoji víru" a zde si nejsem úplně jistá o čem to vlastně je - je to o náboženství či o rasové nesnášenlivosti? Těžko říct - každopádně je to více jak 3 hodiny skvělého pohledu na Denzela Washingtona, který ať hraje co hraje - tak já mu to prostě věřím. Jen tady jsem nedokázala film nějak uchopit a opravdu nevím co si z toho filmu mám vzít. 3 hodiny času - opravdu tolik času strávíte s tímto filmem a proto jsem se těšila, že z toho budu mít wau pocit třeba jako z JFK např...ale ne - je tu spíš zmatenost, ale zároveň je to možná i moje úplné neseznámení se situací...Uvidíme...třeba si to dám ještě jednou ;) A to už je pak co říct... ()

Reklama

Pecival 

všechny recenze uživatele

S poselstvím filmu nemám problém. Malcom je vyobrazen (po většinu času) jako rasitický, nesnášenlivý fanatik, takže jeho proslovy o bílém ďáblovi snad nemohou nikoho urážet. Film je ale zbytečně dlouhý, zvlášt konec se zbytečně natahuje, navíc když většina lidí ví jak to s ním dopadne (což je příhodné že - žádná tajná služba, ale konkurenční negři :) Washington super. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Žádnou výraznou glorifikaci ve filmu necítím, takže po nějaké ideové stránce to není špatný film. Malcolm X je postava, která není ani zdaleka tak známá jako Luther King a je dobře, že se filmu ujala taková dvojce, která tuto osobnost dokázala příbližit lidem. Bohužel je však příběh moc roztahaný a postrádá jakékoli výraznější momenty, děj prostě jen plyne a když film skončí, tak dokážu jen říci jednou větou kdo byl Malcolm X, ale nic víc si z filmu odnést nedokážu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Brutální a sáhodlouhá nuda o tom, kterak se zlodějíček a povaleč stal černým fašistou a mučedníkem. Všichni běloši jsou špatní, kromě bělošek, které vlezou se vznešeným černým mužem do postele, černoch byl vládcem zeměkoule v dobách, kdy běloši ještě ryli v Evropě držkou v zemi a spousta dalších blábolů. Barevná propaganda, kterou kdyby někdo natočil v opačném gardu, vysloužil by si nejspíš kulku od nějakého pomateného multikulturního zastánce, potažmo by se dostal na index nežádoucích osob. Film od černého určený pro černé. 30% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (20)

  • Scény z Kennedyho vraždy sú prevzaté z filmu JFK (1991). (m.a.t.o.)
  • Mená troch atentátnikov obvinených z vraždy Malcolma X sú uvedené v záverečných titulkoch. (m.a.t.o.)
  • Trumpetistu v "Quintet Holiday Billie" si zahral Terence Blanchard, ktorý je zároveň autorom hudby k filmu a častým spolupracovníkom Spikea Lee. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama