Reklama

Reklama

Dobré ráno, Vietname

  • USA Good Morning, Vietnam (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmy o vietnamské válce tvoří důležitou část americké produkce sedmdesátých a osmdesátých let. Od dramat jako Návrat domů, Lovec jelenů, Apokalypsa, Četa nebo Olověná vesta až k několika komediálně laděným snímkům, z nichž nejzdařilejší je patrně Dobré ráno, Vietname (1987), který s notnou dávkou nadsázky popisuje situaci v Saigonu v polovině šedesátých let, kdy se z „policejní akce“ americké armády pomalu stávala regulérní válka. Jeho hrdinou je skutečná postava diskžokeje Adriana Cronauera, jehož pravidelné rozhlasové vysílání se okamžitě stalo hitem mezi vojáky, ale působilo svým zábran neznajícím humorem vrásky na tvářích jeho nadřízených. Režisér Barry Levinson (jehož následující snímek Rain Man se stal oscarovým vítězem roku) se plně spolehnul na herecké vlohy komika Robina Williamse, jemuž byla role výřečného moderátora šitá na tělo. Williams prakticky nezmizí z obrazu a přesvědčivě ztvárňuje dvě polohy své postavy, neuctivého vtipálka se záviděníhodnou vyřídilkou a maniakálními hláškami a téměř „civilně“ pojatého muže, který si uvědomuje, co se kolem něho děje, a ví, že to není správné. Herec za svoji pozoruhodnou kreaci dostal řadu ocenění (mj. Zlatý glóbus, Americká komediální cena, nominace na Oscara). Snímek, natočený v thajských exteriérech, se stal velkým diváckým hitem a ani po třiceti letech nic neztratil ze svých kvalit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (351)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy. Co si budeme povídat - herecký výkon Robina Williamse může být zrovna tak hlavní devizou i hlavním úskalím tohoto filmu. Někdo může prostořekého vojína Cronauera zbožňovat a hltat každý jeho vtip, jinému zase může vadit, že některé jeho fóry prostě a jednoduše nepochopí. Já jsem zůstal někde v půli cesty, nicméně parádní hereckou kreaci Williamsovi upřít nemůžu. Co se týče zbytku filmu, škoda byla takové nějaké nijaké dějové linky s vietnamským hochem, která mohla být více emotivní, a také se mi moc nechtělo věřit tomu, že banda Vietnamců, kteří se ve škole učí angličtinu a mají s ní evidentně problémy, by tak dobře rozuměla kulometnému projevu "učitele Cronauera". ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Jak se tady může válčit? Jsme zahrabaný ve špenátu!“ Dá se čekat, že moderátor armádního vysílání v Saigonu léta páně 1965 narazí i přes obrovskou popularitu u vojáků u svých nadřízených. I přesto, že u mikrofonu srší ďábelskými monology, nemůže pouze s tváří baviče dál pozorovat sílící ozbrojený konflikt. Renomovaný Barry Levinson natočil další variaci ukazující na nesmyslnost války a v poměrně jednoduchém příběhu dává vyniknout komediálnímu herectví Robina Williamse (nominace na Oscara, na Zlatých glóbech si cenu odnesl). Ač divák může jeho řádění v éteru pozorně sledovat, některé kousky jednoduše nepochopí (a málo jich rozhodně není). Emočně se mě to dotklo jen velmi jemně!! 75% ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mi lehce kazilo dojem z tohoto filmu, byl český dabing. Specifický hlas Michala Pavlaty jsem poprvé zaznamenala, když excelentně namluvil Normana Batese v Psychu. Bez jeho hlasu si už teď Normana ani nedokážu představit. Na Robina Williamse mi však jeho hlas ani celkový dabing vůbec neseděl a jeho kvality mi přišly přinejlepším nedostačující. Zvláště při slovních smrštích "on air" jsem v podaných fórcích vycítila i trapnost. Takže, když pominu české znění, kde ještě ke všemu několik dabéru mluví více postav, je Dobré ráno Vietname skvělá a zábavná komedie mísící v sobě jemný závan Žhavých výstřelů (i když ty vlastně přšly až několik let poté:) z MASHe:) Toto vysílání je show Robina Williamse, jemuž k výsledku stejně kvalitně vypomáhají vedlejší postavy v podání dobrotivého Foresta Whitakera, groteskního Bruna Kirby (úchvatná scéna s "kotrmelcem jako z grotesky":) či arogantního seržanta J. T. Walshe. Všichni jmenovaní, včetně i zbylého filmové obsazení, mají po celý děj v rukávu schovaná esa v podobě množství vtipných hlášek. "Papež se rozhodl vyrábět kosmetiku s církevními náměty", "Musím jít učit, jinak budou všichni mluvit v usekaných větách", "Víte, Vy byste potřeboval vykouřit péro víc než kdokoliv jinej." ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Američané na Vietnam naházeli spoustu špíny. Okupovali ho, a pak si stěžovali na to, že mají z toho celonárodní trauma. Kdo je tam zval? Až agresoři, tak to často vypadá, že Vietnamci nejsou oběti, ale jejich nepřátelé...Aby to nebyla lidská společnost - když už měli američani Vietnam skoro zlomený, tak prezident vyhlásí konecválky, už má vláda zájmy jiné...***A tenhle film? Trapný R. Williams, nechutný F. Whitaker atd.***(19.10.2010) ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Robina Williamse, ale občas by potřeboval facku za to, jaké role si vybírá. Ale zde naopak zasluhuje pořádnou pochvalu. Celý film je postavený na jeho hereckém umu a ten Williams prodává skvěle. Prostředí rádia mám hodně rád viz. Piráti na vlnách. Navíc stejně jako ve zmiňovaných Pirátech je volba muziky provedena na výbornou. Opět mám problém s místní omezenou 5ti hvězdičkovou stupnicí. Ubrat 1-2 nudnější scény a je vyhráno. Varování: Nekoukejte na dabovanou verzi: Williams je nepřeložitelný a i v angličtině jsem se díky neznalosti zmiňovaných osobností dost ztrácel. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (11)

  • Cronauer uzatvára svoj posledný výstup v rádiu (1965) s piesňou od Louisa Armstronga - "What a Wonderful World", ktorá bola nahratá až v roku 1967. Režisér Barry Levinson si tohto bol vedomý, ale pieseň bola tak ideálna pre dokreslenie scény, že sa rozhodol túto chybu ignorovať. (Smok)
  • Vojáci, které Adrian (Robin Williams) baví, když společně uváznou v dopravní zácpě, jsou příslušníky proslavené 1. divize americké pěchoty. (Mr.Hudson)
  • Tento film bol natočený v Thajsku, nie vo Vietname. Na zadných stranách prvých vydaní filmu ešte vidno nápisy ulíc v thajčine. (Smok)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama